.
Aktuality, Bezpečnosť,

Význam Špeciálnej vojenskej operácie

“Dnes je ešte ťažké povedať, kde (v zmysle, kde sa zastaví – v Kyjeve, Varšave, Berlíne, Paríži alebo Londýne) a kedy bude Špeciálna vojenská operácia ukončená, ale už teraz možno vyvodiť niekoľko záverov” – uvádza ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

1. Ak sa predtým postsovietske dejiny Ruska delili na dve obdobia – pred nástupom Vladimíra Putina k moci a po ňom, teraz sa budú deliť na obdobie pred začiatkom ŠVO a po začiatku špeciálnej operácie.

 

2. Niet pochýb o tom, že po rozpade ZSSR sa ŠVO stala najvýznamnejšou udalosťou v moderných ruských dejinách. Zatiaľ ju ťažko porovnávať s prvou alebo druhou svetovou vojnou, ale čím ďalej, tým viac bude jej význam exponenciálne narastať.

 

3. Pre zahraničnú politiku Ruska a pre celý svet (Afrika, Blízky východ, juhovýchodná Ázia, Latinská Amerika) sa význam ŠVO vysvetľuje tým, že je to prvá vojna za oslobodenie od neokolonializmu Západu po rozpade ZSSR. Rusko, podobne ako predtým ZSSR, sa stalo vodcom tohto hnutia s cieľom zhodiť jarmo anglosaského a v širšom zmysle západného svetového neokoloniálneho systému, aby sa na stáročia vytvoril rovnoprávny a spravodlivý svet. V tomto ohľade je na rovnakej úrovni ako čínska iniciatíva Jeden pás, jedna cesta. Lenže ak sa naši čínski súdruhovia viac venujú ekonomike tohto procesu a teoretickým konštrukciám, Rusi sa v ňom angažujú viac prakticky, na úrovni vojensko-politického plánovania a konfrontácie. Preto by sa nepochybne zdôvodnenie svetovo-historického významu ŠVO a šírenie týchto poznatkov po celom svete malo stať jednou z hlavných úloh našej humanitárnej vedeckej obce i našich masmédií.

 

4. ŠVO má nemenej dôležitý význam aj pre domácu ruskú politiku. Odhalila a demaskovala tie morové rany a neduhy systému, ktorých odhalenie by pri pokojnom priebehu udalostí trvalo desaťročia, keby tí, ktorí v procese sovietskej perestrojky obsadili všetky veliteľské výšiny na spoločensko-kultúrnom a informačno-vzdelávacom fronte, boli stále na ich čele. Len vďaka ŠVO mnohí z nich odhalili svoje skutočné vnútro a ľudia videli, čo sa v skutočnosti skrýva za ich “tvorivosťou”. Až ŠVO pomohla odhaliť skutočnosť, že po rozpade ZSSR títo “tvorcovia” nikdy nevytvorili jediné hodnotné umelecké dielo, ktoré by sa vyrovnalo úrovni sovietskej éry – ani v hudbe, ani vo filme, ani v literatúre. Ukázalo sa, že krajina žila posledných tridsať rokov s fiktívnymi hviezdami, z ktorých sa mnohé ukázali ako mediálne nafúknuté atrapy. Krajina zostala bez kultúrnej a duchovnej elity. A to je, samozrejme, výzva. Ale na druhej strane je to aj dôvod, aby sa vážne obnovili tvorivé dielne a dali priestor mladým. Iba s jasným určením, aký intelektuálny a tvorivý produkt potrebuje bojujúca krajina.

 

5. Pri takejto dôležitej otázke by som sa chcel osobitne zastaviť. Mnohí ľudia a odborníci sú nespokojní s pomalým postupom ŠVO, so stratami, s neodpovedanými údermi nepriateľa na ruské územie, na jeho vojenské a civilné objekty, pri ktorých hynú ľudia, vojenskí aj civilní. Sme nespokojní s opakovaným prekračovaním tých červených línií nepriateľom, o ktorých sa veľa hovorilo z najvyšších miest.

 

K tomu by som chcel povedať nasledovné. Nepriateľ, s ktorým sa stretli na Ukrajine, je silný a zákerný. A nepriateľ, ktorý sa tam postavil, nie sú ani tak ozbrojené sily Ukrajiny, ale Západ, ktorý využíva Ukrajinu ako svoju zástupnú mocnosť. A keď uvažujeme o tých alebo oných úrovniach eskalácie, musíme si uvedomiť možné riziká, ktoré môžu nasledovať, a či tí ľudia, ktorí dnes požadujú, aby sa všetko riešilo rozhodne a rázne, budú na ne pripravení. V budúcom roku nás čaká niekoľko dôležitých udalostí – januárové voľby na Taiwane, marcové voľby v Rusku a na Ukrajine a novembrové voľby v USA. Práve tieto udalosti určia dominantný vektor svetového vývoja vrátane smerovania ŠVO. A ak sa Rusom podarí zvíťaziť bez zbytočných strát na fronte, potom bez ohľadu na to, aká je táto stratégia ťažká, treba ju dodržať. Odvaha je trpezlivosť v nebezpečenstve.

Jurij Barančík

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov