Partizánska hliadka nad Richtárovou, január 1945. Archív Múzea SNP
Aktuality, História,

Koľko klamstiev obsahuje článok „Kríza odbojárov“ v týždenníku Plus 7 dní č. 37?

Prvé klamstvo sa nachádza hneď v perexe článku, ktorý tvrdí, že “bojovníci proti fašizmu sa začali verejne objímať s neoľudákmi”. A v obsahu titulu je dokonca vymyslený nový pojem “protifašistickí neoľudáci”. A tak žiadame “Plusku”, aby dokázala, ktorí bojovníci proti fašizmu sa začali verejne objímať s ktorými neoľudákmi a taktiež to, či autorka Lívia Černická má pri bojovníkoch proti fašizmu na mysli členov SZPB?


Druhé klamstvo je vo vete, že “nie všetkým sa však páči, keď sa Milan Uhrík z Republiky chváli na sociálnych sieťach fotografiou, ako si podáva ruku so šéfom odbojárov”. Možno mám menej dokonalú spravodajskú sieť, že neviem nájsť fotografiu predmetného podania ruky. Podľa mňa taká fotografia ani neexistuje. Ale ak by aj existovala, už z dejín je známe, že podanie ruky nie je symbolom priateľstva!! Je len dôkazom, že jedna i druhá strana pristupuje k náprotivku s holou dlaňou a teda bez zbrane. Takže tí, ktorí si myslia, že predseda SZPB V. Longauer mal M. Uhríkovi a J. Viktorínovi ukázať zavretú dlaň, nech sa sami vysporiadajú so svojím charakterom.

Tretie klamstvo, či úmyselná fabulácia? “Dianie v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov by si verejnosť ani nevšimla, keby sa na sociálnych sieťach neobjavila fotografia nového predsedu Viliama Longauera s politikom Uhríkom.”

Po prvé, žiadne samostatné foto tých dvoch neexistuje, existuje len foto štyroch osôb a to predsedu V. Longauera s tajomníkom SZPB Z. Martonom za SZPB a za hnutie Republika s poslancom EP (nie obyčajným politikom) M. Uhríkom a expertom na bezpečnostnú a obrannú politiku generálom J. Viktorínom.

No a teraz prezradím niečo, čo si dodnes na fotografii nevšimol ani jeden mediálny investigatívny expert Slovenska, ba ani vzbúrenci a záškodníci z radov SZPB, hoci mnohí túto prax zažili aj osobne. Na rozšifrovanie toho niečoho stačí položiť si otázku. Aké pozadie je vyobrazené za chrbtami fotografovaných? Čo tam býva, keď sa predstavitelia SZPB fotia s priateľmi? Odpoveď je jasná, priateľstvo funkcionári SZPB prejavujú aj tým, že návštevu umiestnia pred obraz s odbojárskym námetom z čias SNP. S ostatnými sa postavia pred neutrálny obraz, čo bolo aj v tomto prípade.

Štvrtá fabulácia a nevyjavené klamstvo. “V rámci májového zjazdu SZPB menil aj vedenie, resp. priamo šéfa. Z piatich kandidátov sa do druhého kola dostal Viliam Longauer a Jozef Ťažký. Po hlasovaní sa na výsledkovej tabuli ukázal len počet hlasov pre Longauera, pri mene Ťažký svietila nula.”

No a čo s tým má spoločné novozvolený predseda SZPB Viliam Longauer a nové orgány SZPB? Nič!
Veď za prípravu zjazdu zodpovedalo bývalé predsedníctvo ústrednej rady, ono rozhodlo, že hlasovať sa bude elektronicky, ono rozhodlo o výbere firmy, ktorá elektronické hlasovanie zabezpečovala. Pričom hlavné slovo pri organizácii zjazdu mal práve (síce podivne zvolený bývalý člen ÚR SZPB a logicky aj podivne zvolený bývalý podpredseda ÚR SZPB) Jozef Ťažký. Čiže všetko išlo tak, ako si to sám vymyslel, len s tým, že mu to nevyšlo, pretože delegáti zjazdu mali iný názor. Suverénne neoblomný názor potvrdil aj predseda volebnej komisie Jaroslav Bulko, ktorý stále tvrdí, že voľba predsedu SZPB bola objektívne platná, teda v poriadku a že on nikdy zo svojho stanoviska neustúpi!

Piate super klamstvo a podvod, hodný trestného podania. “Asi tak sa snažili dostať členov Republiky do radov antifašistov. Ako to prebiehalo, opisuje v augustovom Bojovníkovi Martin Krno.” Ďakujeme redaktorke Lívii Černickej, že aj ona týmito slovami potvrdila, čo “opisuje v augustovom Bojovníkovi Martin Krno”. Prečo? Pretože druhý najvyšší orgán SZPB – Ústredná rada SZPB – k 30. júnu 2023 odvolala z funkcie šéfredaktorky mesačníka Bojovník L. Kokavcovú a aj zástupcu šéfredaktorky M. Krna a teda oni už nesmeli od uvedeného dátumu vydávať pod svojimi menami žiadne, nieto ešte augustové číslo Bojovníka. Ba nemali vydať ani júlové číslo či dvojčíslo 6-7/2023 mesačníka Bojovník. Oni ich, napriek tomu, načierno a ilegálne vydali, na čo zneužili aj finančné prostriedky SZPB. Vydali ich a sfalzifikovali v nich aj údaje a fakty o SZPB, čo bude mať tak ekonomickú, ako aj trestno-právnu dohru.

O šiestom klamstve: “Vnútri SZPB sa teda už mesiace bojuje. Časť členskej základne sa hnevá, lebo s novým šéfom sa vymenili ľudia v orgánoch či v redakcii Bojovníka. Jeho najnovšie číslo doslova očisťuje poslancov Republiky.”
Tak nám teda ukážte, ktoré číslo mesačníka Bojovník, už legálne vydané pod staronovým šéfredaktorom, “doslova očisťuje poslancov Republiky”!

O siedmom, záverečnom klamstve: “Na ministerstve vnútra je už žiadosť o registráciu nového občianskeho združenia. Ako vysvetľuje Weiss, chcú osloviť najmä strednú a mladšiu generáciu. “Nebudeme sa brániť ani prílevu členov zo SZPB, ktorí sú nespokojní s novou líniou,” tvrdí.

 

Tak, ako sa zvolenskí delegáti nedali opiť rožkom na XVIII. zjazde SZPB, tak sa čelom postavili aj voči organizácii ústredných osláv 79. výročia SZPB vo svojom meste. Správa: oblastný predseda Miroslav Náhlik, oblastný tajomník Ján Kašica a kandidát na funkciu predsedu SZPB Jozef Migaš

 

Ktorá je teda “stará” a ktorá je “nová” línia SZPB? Novú líniu začali raziť už na XVIII. zjazde SZPB práve dnešní vzbúrenci a záškodníci! Jej zmysel hneď po neúspešnej voľbe ich kandidáta na predsedu SZPB pomenoval Bratislavčan, ale delegát za piešťanskú oblastnú organizáciu SZPB Peter Weiss, keď povedal: “Urobíme klinickú smrť SZPB!” Takže kto sú praví členovia SZPB a kto nespokojní vzbúrenci a záškodníci, ktorých delegáti XVIII. zjazdu SZPB prekukli a zatvorili im cestu do už vopred vyárendovaných funkcií? Pričom skúste mi veriť, že vieme, kto mal na akú funkciu zálusk a komu bolo čo prisľúbené.
Vladimír Mikunda, hovorca SZPB
V Bratislave 18. 9. 2023

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov