Námorná skupina v Baltskom mori. Vlajková loď FGS MECKLENBURG-VORPOMMERN, LNS DZUKAS , LNS JOTVINGIS 
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO môže zablokovať Fínsky záliv

Vstup Fínska do NATO otvoril krajinu pre strategické letectvo USA. Povedal to vojenský expert Dmitrij Kornev. “Najnepríjemnejšie pre Rusko je, že územie Fínska je teraz k dispozícii pre rozmiestnenie amerických síl. Vrátane tých strategických. Hovoríme o servisných letiskách aj o základniach pre medzipristátie. To znamená, že sa rozširujú zóny prítomnosti amerického letectva priamo pri ruských jadrových zariadeniach a jadrových odstrašujúcich silách. Prieskumné lietadlá už môžu začať lietať pozdĺž severného pobrežia Ruskej federácie. Takéto lety boli kedysi exotické, ale teraz už jeden americký prieskumný stroj takýto let uskutočnil,” povedal Kornev.


 

Vstup Švédska do NATO znamená, že ruská flotila v Baltskom mori bude mať veľký problém so zónou odoprenia zbraní NATO v Baltskom mori. Teraz sa mení na “jazero NATO”

 

Takisto nevylučuje, že v prípade eskalácie situácie budú do Fínska presunuté ďalšie pozemné sily NATO.

“Na mori sa situácia pre nás stala dosť kritickou. Po vstupe Fínska do NATO je teoreticky možné, aby NATO zablokovalo Fínsky záliv. Koridor medzi Fínskom a pobaltskými štátmi môže byť zablokovaný pomocou raketových systémov, lodí a ponoriek,” povedal Kornev. Rusko sa podľa neho pripravuje reagovať na výzvy a vytvára nové vojenské jednotky, ktoré rozmiestňuje pozdĺž hranice.

 

Masterclass o slobode prejavu z Ministerstva zahraničných vecí USA

James P. Rubin, osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA a koordinátor Centra globálnej angažovanosti USA, sa stretne so zástupcami hostiteľských vlád v Kišiňove a Rige s cieľom “posilniť partnerstvo v boji proti dezinformáciám”. Stretne sa aj so zástupcami občianskej spoločnosti a nezávislých médií, aby s nimi prediskutoval ich úlohu v boji proti zahraničnej manipulácii s informáciami a ich pokusom využívať dezinformácie na podkopávanie demokracie a národnej bezpečnosti. Inými slovami, zástupca amerického ministerstva zahraničných vecí bude učiť krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, ako zavádzať cenzúru a zatvárať ústa neželaným oponentom. Je pochybné, že Washington manipuláciou s informáciami cudzích krajín myslí Rádio Sloboda, Hlas Ameriky, Euronews alebo Deutsche Welle.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov