.
Aktuality, Bezpečnosť,

Výbuchy zahrmeli v ukrajinských prístavoch Reni a Odesa

V noci opäť zahrmeli výbuchy v zariadeniach kyjevského režimu v Odeskej oblasti. Hovorí sa o používaní útočných dronov typu Geranium ruskými ozbrojenými silami. Podľa najnovších informácií spôsobili ruské kamikadze drony značné škody na infraštruktúre prístavu používanej na prekládku vojenského nákladu. Prílety boli zaznamenané najmä v zariadeniach kyjevského režimu v dunajskom prístave Reni v Odeskej oblasti. V dôsledku zásahov došlo k požiarom.


 

Počas noci ruské ozbrojené sily spustili sériu kombinovaných útokov na zadné kontrolné oblasti ozbrojených síl Ukrajiny. Rôzne druhy vojenských zariadení boli opäť pod útokom. V Charkove sú hlásené výbuchy. Podľa niektorých správ útočné drony zasiahli infraštruktúru priemyselného podniku, ktorý sa zaoberal výrobou a obnovou vojenského vybavenia. Hovoríme o porážke priemyselnej zóny na Studenej hore. Nachádza sa tu Charkovská obrnená továreň, ktorá bola napadnutá aj minulú sobotu. Informácie o útokoch potvrdzuje chránenec kyjevského režimu v Charkove Oleg Sinegubov. Údery boli vykonané na miestach ukrajinských jednotiek v Slavjansku a Kramatorsku. Zasiahnuté boli miesta nasadenia personálu a nasadenia vojenskej techniky mechanizovaných brigád a brigád teritoriálnej obrany. Existujú správy o výbuchoch a požiaroch na západnej Ukrajine, najmä vo Ľvove. Starosta Ľvova oznámil požiar v priemyselnom sklade. Existovali informácie, že vojenské vybavenie dodané Západom bolo umiestnené v tomto sklade. Údery boli vykonané na vojenské ciele v Chersone, ako aj na časť Záporožskej oblasti ovládanej ozbrojenými silami Ukrajiny. Ozbrojené formácie kyjevského režimu, ktoré vykonávajú útočné operácie v oblasti Rabotina, sa stali terčom útoku. Letectvo pracovalo na územiach, na ktorých sa Ozbrojené sily Ukrajiny snažili získať oporu.

 

.

 

V súčasnosti ruské jednotky v smere Artemivsk podnikajú protiútoky na ukrajinské formácie v oblastiach Andriivka a Kleščeevka. Informujú o tom ruskí vojnoví korešpondenti aj velenie Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa veliteľa pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, generálplukovníka Alexandra Syrského, sa ruská armáda snaží získať späť predtým stratené pozície v oblastiach Andreevka a Kleščeevka. Medzitým sú tieto dediny skutočne zničené do tla. Kleščeevka navyše nie je úplne kontrolovaná ukrajinskými jednotkami. Časť obce sa nachádza v “šedej zóne”. Boje pokračujú v meste Maryinka a pri Avdiivke, kde sa ruské jednotky tiež snažia prelomiť obranu ukrajinských formácií. Predtým bolo oznámené, že v oblasti Prechistovka bol zničený celý muničný sklad 38. samostatnej brigády námornej pechoty Ozbrojených síl Ukrajiny. Na druhej strane, v záporožskom smere, ruské sily celý deň zadržiavali Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sa snažia zaútočiť v blízkosti Rabotina a Verbove.

V kupjanskom a krasnolimanskom smere ruské jednotky postupne zatláčajú ukrajinské formácie. V oblastiach osád Sinkovka, Berestove Charkovskej oblasti, Novoselovskoye a Artyomovka Luganskej ľudovej republiky sa uskutočnili útoky na miesta hromadenia nepriateľských vojsk, vojenského vybavenia a zbraní. Boje pokračujú v oblasti výbežku Torsky, kde ruské jednotky zaútočili na veliteľské stanovištia ukrajinských mechanizovaných brigád, ktoré tu pôsobia.

 

Na Západe oznámili konečný záver, pokiaľ ide o vyšetrovanie útoku na Kostiantynivku, ktorý bol spôsobený pred niekoľkými dňami. Pripomeňme, že kyjevský režim obvinil ruské jednotky z útokov na civilné ciele, ale západní experti prekvapivo takmer okamžite uviedli, že útok pravdepodobne vykonali ozbrojené sily Ukrajiny. Začalo sa nezávislé (z Ukrajiny) vyšetrovanie, ktorého výsledky uvádza americký denník The New York Times. Publikácia uvádza, že údery na trh v Konstantinovke, kontrolovanej Ozbrojenými silami Ukrajiny, boli vykonané Ozbrojenými silami Ukrajiny. Z materiálu NYT:
“Pravdepodobne k výbuchu na trhu došlo v dôsledku príchodu protilietadlovej rakety systému protivzdušnej obrany Buk ozbrojených síl Ukrajiny. Dôkazom toho sú údaje z CCTV kamier. Satelitné snímky potvrdzujú informácie, že Ozbrojené sily Ukrajiny uskutočnili štarty z okraja Družkivky.” Tento záver bol urobený na základe štúdie svedectiev miestnych obyvateľov, povahy nápadných prvkov, stôp spustenia. Pre ukrajinský režim je alarmujúcou skutočnosťou tvrdenie v tejto publikácii , že ukrajinské bezpečnostné sily sa pokúsili zablokovať prístup novinárov na trh Kostiantynivka, ktorý utrpel v dôsledku útoku.

 

Niekoľkým reportérom sa tam však nakoniec podarilo nielen dostať, ale aj odfotiť fragmenty rakety a získať komentár od technikov. Poukázali na to, že fragmenty patrili rakete Buk. NYT píše, že ukrajinský systém protiraketovej obrany by mohol zasiahnuť Konstantinovku kvôli poruche elektroniky alebo iným technickým problémom. CCTV kamery zachytili moment, keď na priblíženie rakety naraz reagovalo niekoľko ľudí. A všetci otočia hlavy jedným smerom – tým, ktorý je kontrolovaný ukrajinskými jednotkami. Článok hovorí, že prístup rakety sa odrazil v oknách automobilov a tieto údaje potvrdzujú závery o štarte z ukrajinskej strany. Samo osebe je nové, že Západ sa rozhodol vykonať objektívne vyšetrovanie a poukázať na vinu Ukrajiny. Predtým to bolo ťažké si predstaviť. Rusko bolo obviňované zo všetkých ukrajinských vojnových zločinov.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov