BVP Manul
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko môže do budúcich bojov nasadiť BVP Manul, Ukrajina pásové obrnence zo západu

Dlhšiu dobu sa objavovali správy o tom, že Rusko rozvíja koncept bojového vozidla pechoty (BVP) Manul. Existovala však možnosť, že je to technologický demonštrátor a výsledky jeho vývoja poslúžia na budúcich projektoch. Frekvencia výskytu správ o BVP Manul sa zvyšovala a v poslednom čase ich periodicita dosahovala vrchol.


 

Nakoniec vystúpil Pjotr Tjukov, generálny riaditeľ závodu na výrobu obrnenej techniky Kurganmaš, spadajúceho pod koncern Vysokopresné systémy v rámci štátneho konglomerátu Rostec. Uviedol, že vývoj ruského bojového vozidla Manul novej generácie bol stimulovaný bojovými skúsenosťami získanými počas vojny na Ukrajine.

 

“Pokračuje výskumné a vývojové úsilie s cieľom vytvoriť BVP Manul, ktoré je navrhnuté v súlade s požiadavkami ministerstva obrany (Ruskej federácie) a poznatkami získanými z používania obrnených vozidiel na Ukrajine. Po dokončení všetkých potrebných testov spustíme sériovú výrobu, ” uviedol Tjukov.

 

Práve na dokončenie testov dával Tjukov v ďalšom rozhovore očividný akcent a snažil sa predať myšlienku, že vývoj BVP Manul potrvá ešte tri roky. Zdanlivo tak uprostred vojny prebieha diskusia o projekte, akých je v Rusku množstvo. Z nich viaceré nenapredujú alebo dokonca po čase zmiznú zo zorného poľa.

 

V dôsledku toho mnohí západní odborníci postupne začínajú pochybovať o schopnosti Ruska vyvinúť nový projekt a dotiahnuť ho do konca, na bojisku dominujú zbrane z éry ZSSR a v niektorých prípadoch sa hovorí o obnovení ich výroby. Bude konkrétne projekt BVP Manul dokončený a nasadený v boji? Existujú príčiny, pre ktoré by sa BVP Manul mohlo ocitnúť v boji a to skôr než za tri roky.
Vozidlo má niekoľko inovatívnych charakteristík.

 

Má vpredu uložený motorový a prevodový priestor, bojový modul bez posádky a zadnú sklopnú rampu určenú na jednoduchšie nasadenie výsadku. Vozidlo je súčasťou širšieho úsilia o modernizáciu a diverzifikáciu ruského vozového parku obrnených vozidiel, pričom zohľadňuje skutočné bojové scenáre a rozvíjajúce sa potreby ruskej armády.

BVP Manul bolo po prvýkrát predstavené na vojensko-technickom fóre Armija-2020, nie je to však až taký nový projekt, ako by sa mohlo zdať. Svojim menom Manul maskuje pokračujúci vývoj projektu BVP Dragun, ktoré bolo predstavené už o päť rokov skôr na fóre Armija-2015. A jeho skúšky boli údajne ukončené už v októbri 2017. Ďalších viac než päť rokov tak pokračovali práce na vozidle totožnej koncepcie, len pod menom Manul.

 

Je potrebné pripustiť, že Dragun bol testovaný ako modernizácia BMP-3M, teda s vežou Bachča-U. Tá je vyzbrojená 100 mm kanónom 2A70, ktorý slúži aj na vypúšťanie protitankových riadených striel 9M117 Bastion, automatickým rýchlostrelným kanónom 2A72 kalibru 30×165 mm a guľometom PKTM kalibru 7,62×54 mmR. Alternatívne však mohol by Dragun vyzbrojený aj bezposádkovou vežou AU-220M Bajkal vyzbrojenou kanóom kalibru 57mm, alebo dokonca modulom vyzbrojeným tankovým kanónom kalibru 125 mm 2A82-1M. Vozidlo dostalo aj silnejší dieselový turbomotor UTD-32T s výkonom 816 konských síl, ktorý bol uložený spolu s prevodovkou v prednej časti vozidla.

 

Manul je v základnej verzii vyzbrojený bezposádkovou vežou s automatickým rýchlostrelným kanónom 2A42 kalibru 30×165 mm, guľometom PKT kalibru 7,62×54 mmR a štyrmi protitankovými riadenými strelami Kornet-EM schopnými odpalu v páre na prioritné alebo obrannými systémami chránené ciele cez deň aj v noci. Veža opäť sotva zamaskuje svoj pôvod v bojovom module Bumerang-BM. Ten bol vyvíjaný pre nové ruské platformy predstavené už v roku 2015 – tankovú Armata, pásovú Kurganec-25 a kolesovú 8×8 Bumerang. Veža Bumerang-BM viezla zásobu munície pre kanón 500 (160 protipancierových a 340 vysokovýbušných) a 2000 pre guľomet.

 

Napriek všetkému si však BVP Manul podľa niektorých správ stále ponecháva asi 50% svojich komponentov stále zhodných s BMP-3. To je vysoká miera príbuznosti, ktorá by uľahčila nábeh sériovej aj počas vojny. Tým viac, ak by Rusko získalo oporu v priemyselnej základni susedných štátov. Nedávno sa objavili správy o spolupráci s KĽDR, ktorá by okrem priamych dodávok bola schopná poskytnúť aj kvalifikovanú pracovnú silu so skúsenosťami v zbrojnom priemysle. Tým by stúpol výkon ruského vojensko-priemyselného komplexu a KĽDR by získala remitencie.

 

Ešte väčší význam by mala priama spolupráca s fabrikou sveta – Čínou. Ak by sa pracovníci KMZ na rannej tvorivej pracovnej porade rozhodli, že výrobu nezhodných komponentov pre BVP Manul zadajú čínskej korporácii, pravdepodobne by im obratom prišla správa: “Vzorky sú na ceste, neodchádzajte od samovaru.”

 

Ruské video so zábermi aj na BVP Manul s vežou odvodenou od modulu Bumerang-BM:

 

BMP-3 sa pritom stále vyrába a tiež vyvíja, hlavne pokiaľ ide o pancierovú ochranu a zapracúvajú sa skúsenosti z bojiska do každej novej výrobnej dávky. Dňa 8.9.2023 vydal Rostec tlačovú správu o expedícii novej výrobnej série BMP-3 ruským vojskám, spolu s opravenými staršími vozidlami. Píšu sa v nej okrem iného podstatné veci: “Za osem mesiacov tohto roka KMZ vrátane areálu Volgograd už prekročil ročný objem výroby bojových vozidiel z roku 2022 o 120 %.

 

Každá jednotka BMP-3 musí povinne obsahovať komplety doplnkovej ochrany – to sú protikumulatívne mriežky a bloky dodatočného pancierovania. Dnes sa ich vyrába 30-krát viac ako vlani. Okrem kompletizácie sériových vozidiel sa komplety doplnkovej ochrany dodávajú hlavnému odberateľovi ako samostatný výrobok v rámci plnenia plánu štátnych obranných objednávok.
KMZ expeduje hotové výrobky na špeciálne účely každý mesiac.

 

“Aby plnenie obranných príkazov štátu prebiehalo rytmicky, budujeme jasné kooperačné väzby s dodávateľmi komponentov, vykonávame technické vybavenie výroby, zlepšujeme štruktúru riadenia a prijímame personál,” hovorí Igor Giske, výkonný riaditeľ KMZ. “Konštruktéri, technológovia, dodávatelia, kontrolóri, pracovníci vo výrobe, vojenskí predstavitelia – všetci neúnavne pracujú pre spoločný výsledok, pre víťazstvo.”

 

Len o dva dni skôr vydal Rostec inú tlačovú správu venovanú tiež BVP a to BMP-2M vyzbrojeným vežou Berežok. V nej sa píše:
Holdingová korporácia Vysokopresné systémy (ktorej súčasťou je KMZ) štátneho konglomerátu Rostec expedovala ministerstvu obrany Ruskej federácie ďalšiu dávku modernizovaných bojových vozidiel pechoty BMP-2M s bojovými modulmi Berežok.
Tento modul sa používa na ničenie nielen nepriateľskej živej sily, ale aj opevnení a obrnenej vojenskej techniky vrátane tankov.
Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu poznamenalo, že dnes všetky podniky obranného priemyselného komplexu krajiny plnia potreby našich ozbrojených síl moderným a spoľahlivým vybavením. Medzi nimi je tulský KBP (výrobca veží Berežok), ktorý prispel k odovzdaniu ďalšej dávky BMP-2M s Berežkom. Ako poznamenávajú odborníci, takéto obrnené vozidlá sú žiadané pri vykonávaní misií v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

 

Výzbroj bojového modulu Berežok zahŕňa 30 mm automatický kanón 2A42, 7,62 mm guľomet PKTM, 30 mm automatický granátomet AG-30M, ako aj dve odpaľovacie zariadenia protitankových riadených striel Kornet každé s dvoma raketami. Ich vlastnosti umožňujú zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 8 km (do 10 km) a zničiť všetky tanky a bojové vozidlá, ktoré na svete existujú. Komplex BMP-2M s modulom Berežok preukázal svoju účinnosť v oblasti špeciálnej vojenskej operácie. Vojenský personál, ktorý aktívne používa túto vojenskú techniku vo dne aj v noci, zaznamenáva jej vysokú palebnú silu a mobilitu,” komentoval Bekchan Ozdoev, priemyselný riaditeľ skupiny konvenčných zbraní, munície a špeciálnych chemikálií Štátnej korporácie Rostec. Pravidelné plnenie zmlúv hovorí o efektívnosti výrobného systému podnikov holdingu “Vysokopresné systémy”, ako aj o vysokej kvalifikácii a obetavej práci zamestnancov. Dnes, rovnako ako tímy všetkých obranných podnikov, pracujú na dve alebo tri zmeny, šesť dní v týždni.

 

Je teda nepochybné, že pracovníci KMZ sú naladení stachanovsky a bojovo, chcú prispieť k víťazstvu Ruska a dokázať prekonať dodávky zbraní, ktoré dostávajú ukrajinské vojská zo západu, prípadne sa pokračuje v ich výrobe priamo na ukrajinskom území kontrolovanom kyjevskou vládou. Je otázne, či by sa nenarušila plynulosť výroby KMZ začatím sériovej výroby BVP Manul. Na druhej strane by získalo Rusko BVP s principiálnymi výhodami. Posádka je spredu chránená okrem pancierovania aj mohutným motoprevodovým blokom. Zhora čiastočne bezposádkovým bojovým modulom. Výsadok opúšťa vozidlo rampou na zadnej stene korby, čo je riešenie, ktoré je jediné správne a Rusi si potrebovali vyskúšať na svojej obrnenej technike všetky ostatné spôsoby vystupovania z vozidla zboku, zhora a zozadu aby si to uvedomili. Zavedením BVP Manul by poklesli ich straty.
Vozidlu by 100 mm kanón chýbať nemusel.

 

Autor v tejto súvislosti bude pokračovať v skvelej tradícii nasierania čitateľov Armádneho magazínu svojimi a osvojenými komentármi k heroickým výkonom ruských tankistov a motostrelcov, ktorá sa začala prvotnou informáciou o tanku Aľjoša. Pritom však môže telegrafovať skutočnú mienku ruských odborníkov.

 

Tentokrát je Tribune Timur zdrojom videa zo zničenej dediny Kleščejevka na Bachmut/Arťomovskom úseku frontu, proti ktorej smeruje výpad ruského tanku T-90M spolu s dvoma BMP-3. Na záberoch vedenia bojovej činnosti aj efektoch streľby je vidieť, že posádky BVP uprednostňujú používanie automatických rýchlostrelných kanónov 2A72 a zdá sa, že ich úlohou je potlačiť paľbou ukrajinské vojská, ktoré prenikli do dediny. Zjavným bonusom tejto činnosti by bol výbuch skladu munície na 44 sekunde. Lenže problém sa objavil v čase 01:23, kedy je vidieť, že priestor pre výsadok v bojových vozidlách pechoty opúšťajú motostrelci a smerujú k pravdepodobne opustenému opornému bodu za vozidlami, resp. proti smeru ich jazdy k dedine. Medzitým obe BMP-3 aj tank vedú stále paľbu na dedinu a Proryv tam chvíľu ostáva aj po odjazde oboch BVP, kedy sa už začína prebúdzať ukrajinské delostrelectvo.
Rusi by mali venovať značné propagandistické úsilie predstaveniu živých účastníkov tohto boja spomedzi členov výsadku. Vie sa, že išlo o 85. brigádu. Útok s výsadkom pechoty bol vedený extrémne nedostatočnými silami a Rusi ho komentovali slovami, že o ďalšom priebehu boja nič nie je známe. Existuje tu reálna možnosť, že členov výsadku už pochovali na miestach, kde boli vysadení. Ak prežili a niečo tam dosiahli v danom počte a za daných okolností, tiež si všetci zaslúžia vyznamenanie.

 

Okrem toho, ak má BVP 100 mm kanón, vzniká tendencia používať ho ako ľahký tank a tiež hrozí, že pri zásahu alebo nabehnutí na mínu 100 mm munícia exploduje. Akokoľvek, toto video je plne vyhovujúce pre potreby daného článku, aj keď mohlo byť v Indonézii skrátené a prispôsobené.

 

Video z ruského útoku na Kleščejevku:

 

 

Uvidíme ako sa Rusi ohľadom BVP Manul rozhodnú. KMZ pravdepodobne pracuje na viacerých výrobných linkách prakticky nepretržite vo výrobných dávkach. Ak by sa dal zhromaždiť komplet vstupov, ktoré by prešli viac než štatistickou predvýrobnou previerkou a otvoriť jedna linka pre dávku BVP Manul, bolo by to dostatočné na overenie si vlastností vozidla v boji. Ak sa osvedčí, môže byť pre Rusko užitočné skôr, než o 3 roky, aj keď vojna ešte bude pravdepodobne pokračovať dlhšie a bez ohľadu na to, či to autor vo svojich článkoch pravidelne kritizuje.

 

V žiadnom prípade by eventuálne zaradenie BVP Manul do výzbroje nemal ovplyvňovať vznik nových verzií. Aj keď generálny riaditeľ KMZ Tjukov vo vyššie spomenutom rozhovore vyzdvihoval jeho všestrannosť a možnosť integrácie širokej škály zbraní – protitankových raketových systémov, delostreleckých systémov hlavňového aj reaktívneho delostrelectva či systémov protivzdušnej obrany. Okrem toho by platforma mohla byť prispôsobená pre špecializované vozidlá vrátane vozidiel na rádiochemickú a biologickú ochranu a medicínsku evakuáciu. Zatiaľ sa vie o tom, že sa vyvíja verzia s bojovým modulom Epocha, o bojových možnostiach ktorého sa vedú teoretické úvahy. Ako hlavnú zbraň totiž integruje veľmi neobvyklý kanón kalibru 57 mm. Nemá však nič spoločné s vyššie spomínaným výkonným kanónom BM-57 zbraňovej stanice AU-220M Bajkal, ktorý používa strelivo 57×348 mmSR. Toto je úplne nová zbraň, ktorá je akýmsi hybridom všetkého, čím Rusi doteraz svoje bojové vozidlá pechoty vyzbrojili. Dá sa predpokladať, že zabíjať má skôr ako veľkokalibrový automatický granátomet, kombinujúci nízke pracovné tlaky v hlavni s drážkovaným vývrtom a relatívne väčšie množstvo trhaviny prepravované na cieľ vnútri strely.

 

Experimentálne BVP označené ako B-19 s vežami Epocha vyzbrojenými 57 mm nízkotlakými kanónmi, protitankovými riadenými strelami Kornet a ľahkými riadenými strelami Bulat sa už zúčastnili cvičenia pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie

 

 

O výrobe BVP Manul sa však nebude robiť rozhodnutie v závode KMZ, holdingu Vysokopresné systémy ani v Rostec-u. Musí to byť riešenie na najvyššej a strategickej úrovni a zohľadňovať ďalší spôsob vedenia vojny aj to, s akými bojovými vozidlami sa bude dať počítať na opačnej strane frontu.

Medzitým sa stalo známym, že na Ukrajinu smerujú okrem iného ďalšie nemecké bojové vozidla pechoty Marder 1A3.
Na stránke nemeckej vlády sa objavila informácia, že Ukrajina dostala ďalších 20 BVP Marder 1A3 k 40 už skôr dodaným v rámci nového balíka pomoci a počet dodaných vozidiel tým stúpol na 60. Len o pár dní neskôr dňa 11.9.2023 zverejnil nemecký zbrojný koncern Rheinmetall tlačovú správu, z ktorej vyplýva, že dostal objednávku na dodávku ďalších 40 vozidiel Marder 1A3 pre Ukrajinu a ich počet tak stúpne na 100.

 

Marder je pásové obrnené bojové vozidlo pechoty, pôvodom zo západného Nemecka, ktoré bolo predstavené v roku 1971. Marder bol navrhnutý spoločnosťou Rheinmetall Landsysteme a bol vyrobený spoločnosťou Maschinenbau Kiel, mohol sa pochváliť robustným zváraným oceľovým pancierom. Predná časť korby Marderu bola navrhnutá tak, aby vydržala zásahy až 20 mm protipancierovým strelivom s priebojným jadrom APDS. Marder 1A3 je pokročilá verzia pôvodnej série Marder, ktorá ponúka ešte viac vylepšenú pancierovú ochranu a je primárne vyzbrojená 20 mm automatickým kanónom (Rh 202, 1250 kusov munície) a komplexom protitankových riadených striel MILAN.

 

Predstavenie BVP Marder v štýle studenej vojny:

 

K zvýšeniu bojových možností ukrajinských vojsk má prispieť aj dodávka britských prieskumných obrnených pásových vozidiel Scimitar Mk2. Podľa správ RBSL (Rheinmetall BAE Systems Land) výkony jeho servisných pracovníkov (s honosným názvom pracovnej pozície Field Support Representatives – FSRs) prispeli k tomu, na Ukrajinu mohlo byť za 32 dní odoslaných 23 vozidiel Scimitar Mk2. „FSR nasadení v Nemecku boli schopní (z kontextu zrejme úsilie o skoršie dodanie vozidiel Ukrajine) podporiť diagnostikou porúch, poskytnutím technického poradenstva a usmernení pri opravách, poskytnutím rád o bezpečnosti vozidla, vykonaním testov na cestách a riešením prieťahov pri opravách.”

 

Scimitar je ľahko obrnené bojové vozidlo, ktoré nesie 30 mm kanón Rarden (kaliber 30×170 mm KCB, nabíjaný ručne trojranovými klipmi, praktická rýchlosť streľby do 90 rán za minútu) na sebaobranu. Používali ho prieskumné pluky Kráľovského obrneného zboru a prieskumné elementy obrnenej pechoty. Tiež Belgicko. Momentálne len vo výzbroji Lotyšska (123 kusov) a Ukrajiny 23 kusov.

 

Ľahké prieskumné vozidlo Scimitar Mk2:

 

V neposlednom rade smeruje na Ukrajinu aj prvých 10 starých obrnených transportérov M113 repasovaných belgickou firmou John Cockerill Defence. Prečo ich vôbec spomínať a ešte v neposlednom rade? Dôvody sú tri. Sú v Beneluxe, je ich 10 a majú pásy. Bude sa nimi dať zamaskovať preprava prvých zhruba 10 amerických tankov Abrams na ukrajinské bojisko.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov