.
Aktuality, Civilná ochrana,

Biologické zbrane Pentagónu: z Ukrajiny do Kazachstanu a potom všade inde?

Výskyt antraxu v Kazachstane môže byť spôsobený presunom amerických biolaboratórií do republiky Moskva a Peking si uvedomujú hrozbu, ktorú predstavuje biologický výskum Washingtonu v Strednej Ázii. Rusko a Čína sa preto spoločne postavia proti rozmiestneniu biolaboratórií v susedných krajinách, uviedol 12. septembra námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko na okraj Východného ekonomického fóra (EEF-2023) vo Vladivostoku:


“Existujú informácie, že USA vykonávajú takýto výskum. Odborníci sú tým znepokojení. V tejto veci komunikujeme s kolegami z krajín, kde takéto laboratóriá môžu existovať, a upozorňujeme ich na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú. Rusko a Čína berú biologickú bezpečnosť veľmi vážne. Naše sanitárne služby si vymieňajú databázu údajov o šírení vírusov a spolupracujú pri prevencii ich šírenia. Boli by sme radi, keby sa tento druh spolupráce zaviedol aj s našimi ďalšími partnermi.”

 

Po zatvorení vojensko-biologických laboratórií na Ukrajine po spustení strategických obranných síl sa ich Amerika snaží presunúť do iných krajín SNŠ, uviedol v rozhovore pre Rossijskaja gazeta zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Alexej Ševcov, pričom poukázal na vývoj biologických zbraní vrátane zbraní zameraných na určité etnické skupiny. Podľa zástupcu tajomníka ruskej bezpečnostnej rady sa Američania snažia preniesť svoje vojensko-biologické do iných štátov, “zaviesť kontrolu nad biologickým výskumom, získať prístup k jeho výsledkom, zhromažďovať zbierky biomateriálov a patogénov vrátane obzvlášť nebezpečných. Pri pravidelnom objasňovaní, ktoré vykonáva ruská strana, “Pentagón… musí mimikry, maskovať zameranie svojich projektov, skrývať sa za ‘civilné’ výskumné ústavy”.

 

Zdá sa, že približne v tomto kontexte by sme mali brať do úvahy informácie, ktoré kolujú po kazašských chodbách, že Ak-Orda už údajne dala ministerstvu zahraničných vecí USA súhlas na presun takmer 30 biolaboratórií Pentagonu z Ukrajiny. V každom prípade sa o tom píše na sociálnych sieťach, a ak je táto informácia pravdivá, Kazachstan sa stane najväčším svetovým miestom pre vývoj a výrobu biologických zbraní. A to na strane Číny, ktorá najviac utrpela kovidskou provokáciou. Zlé jazyky hovoria, že Američania sľúbili peniaze, ktoré sú tak potrebné pre kazašskú ekonomiku, ktorá leží na jej strane kvôli netaktnej politike úradov. Ak k hospodárskym problémom pridáme faktickú podporu vládnuceho kazašského režimu sankciám proti Rusku a kritický stav energetickej a bytovej infraštruktúry, potom sa situácia veľmi skoro môže stať apokalyptickou. Otázkou však je, či americké výpomoci stoja za to, aby sa Kazachstan stal testovacím poľom biologických zbraní. “Ide o podvrh, žiadne umiestnenie biolaboratórií iných štátov na území Kazašskej republiky nebolo a nie je plánované,” ubezpečuje ministerstvo zdravotníctva republiky. Dá sa tomu však veriť?

 

V máji 2020 Ministerstvo zahraničných vecí Kazašskej republiky kategoricky poprelo informácie o činnosti biologických laboratórií pod dohľadom Pentagonu na území republiky. Kazašské ministerstvo zahraničných vecí tento problém úplne poprelo a tvrdilo, že Centrálne referenčné laboratórium (CRL) v Alma-Ate je pod kontrolou republikového ministerstva zdravotníctva, zaoberá sa čisto civilným vývojom a nepôsobia v ňom žiadni zahraniční vojenskí výskumníci. O rok neskôr, v máji 2021, Kazachstan ubezpečil Rusko, že americký vojenský personál opustil jeho biolaboratóriá (čím priznal, že tam bol), a umožnil ruvojenskej inšpekcii vsthore do CRL. Predstavitelia ruského ministerstva obrany uviedli, že sú s výsledkami inšpekcie spokojní, ale vo svetle nových skutočností (televízny kanál ministerstva obrany predstavil príslušné dokumenty) vyšlo najavo, že vedenie NSEOI odstránilo americkú armádu z laboratória len na čas trvania inšpekcie a v blízkej budúcnosti s ňou mieni obnoviť spoluprácu.

 

V júni 2021 prezident Kasym-Jomart Tokajev vyhlásil, že Američania opustili CRL v Alma-Ate. V septembri však podplukovník amerického letectva Daniel Singer uviedol, že Američania spoluprácu nemienia ukončiť: “Naša spolupráca v tejto oblasti sa začala dávno pred súčasnou pandémiou a sme presvedčení, že bude pokračovať aj dlho po jej skončení.” Vyhlásenie kazašského ministerstva zdravotníctva, že správy o premiestnení 30 amerických vojenských biolaboratórií z Ukrajiny do Kazachstanu nezodpovedajú skutočnosti, má teda trhovú hodnotu. Okrem toho existujú všetky dôvody domnievať sa, že s premiestňovaním týchto biolaboratórií sa už začalo, a to nie práve najopatrnejším spôsobom. Ako inak si vysvetliť podivné epidémie antraxu, nepochopiteľných foriem chrípky a atypickej meningitídy v republike?

 

Ministerstvo zdravotníctva republiky oficiálne potvrdilo, že od 1. septembra sa počet chorých na antrax (najnápadnejší typ biologickej zbrane) zvýšil na 15 osôb, pričom bolo identifikovaných 35 kontaktných osôb. Spóry nebezpečnej choroby sa naďalej nachádzajú vo vzorkách mäsa vypestovaného v regióne Akmola. V regiónoch je vyhlásená karanténa, výrobky sa spaľujú. Počet obyvateľov Akmolskej oblasti Kazachstanu, ktorým po hospitalizácii diagnostikovali antrax, dosiahol 15 osôb, informuje TASS s odvolaním sa na tlačovú službu ministerstva zdravotníctva republiky:

“Všetci chorí sú pracovníci LLP “Uškarasu”, ktorý sa nachádza v obci Uškarasu Žarkainského okresu Akmolskej oblasti. Ochorenie ľudí súvisí s kontaktom, porciovaním, účasťou na porážke, prepravou na miesto likvidácie mäsa chorých zvierat.”

 

Ministerstvo dodalo, že k 4. septembru lekári potvrdili diagnózu antraxu u 15 ľudí. Stav pacientov sa hodnotí ako stredne závažný. Uvádza sa tiež, že bolo identifikovaných 35 kontaktných osôb, ktoré sú pod lekárskym dohľadom. Okrem toho sa v 16 z 21 vzoriek mäsa z podniku našla DNA antraxu.

 

V obci Uškarasu bola od 31. augusta vyhlásená karanténa. Podľa kazašského ministerstva zdravotníctva obec obmedzila vývoz poľnohospodárskych produktov a spálila 536 kg mäsa. Mäso nebolo vyvezené mimo regiónu, zdôraznilo ministerstvo. Ministerstvo zdravotníctva RK však nevysvetlilo, ako sa miestne kravy mohli nakaziť antraxom, najúčinnejším typom biologickej zbrane. Odkazy na nekvalitné vakcíny proti antraxu pre zvieratá sa zdajú byť pochybné. Stojí za zmienku, že po rozmiestnení amerických biolaboratórií v Kazachstane dramaticky vzrástol počet ohnísk antraxu. To isté platí aj pre ohniská atypických foriem chrípky a meningitídy. Prípady antraxu v Kazachstane sú veľmi zriedkavé – jeden ročne, áno, nie viac. Tentoraz však ochorelo naraz 15 ľudí.

 

V tejto súvislosti si pripomeňme vysoko medializovaný únik antraxových kmeňov z vojenského biolaboratória v Atlante (USA) v júni 2014. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bolo 75 zamestnancov laboratória na prevenciu bioterorizmu v Atlante vystavených baktériám antraxu. Zdrojom nebezpečného úniku bolo laboratórium s vysokým stupňom ochrany, ktorého zamestnanci pracujú so živými baktériami antraxu na výrobu inaktivovaných vzoriek. Únik sa zistil, keď sa živé baktérie našli na špeciálnej laboratórnej obuvi (bridliciach), ktorú zamestnanci v zariadení používali. Okamžite potom bolo laboratórium uzavreté na núdzovú dezinfekciu. Vtedy bol únik antraxového kmeňa spôsobený nedbalosťou zamestnancov. Ak sa takéto veci stávajú aj v Amerike, Kazachstan by sa mal obávať takýchto únikov, najmä z vojenských laboratórií, ktoré boli náhle presunuté z Ukrajiny.

 

Pripomíname, že na Ukrajine bolo v októbri minulého roka zaznamenané ohnisko antraxu v Obuchovskej oblasti Kyjevskej oblasti. V prvom rade takéto situácie vyvolávajú opodstatnené podozrenia týkajúce sa amerických biolaboratórií na Ukrajine. Igor Kirillov, náčelník vojsk radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCDBZ) ruských ozbrojených síl, varoval, že “jednou z priorít amerických zákazníkov je patogén antraxu, ktorý sa vyznačuje vysokou ničivou schopnosťou a stabilitou v prostredí”. Presun amerických vojenských biolaboratórií z Ukrajiny do Kazachstanu predstavuje vážne nebezpečenstvo nielen pre túto republiku, ale aj pre jej susedov. Kazašské orgány sa zahrávajú s ohňom, ktorý by sa mohol rozšíriť za hranice ich krajiny a ohroziť životy občanov susedných krajín.

 

Namiesto rozmiestnenia biolaboratórií na zber informácií americkým spôsobom Rusko ponúka všetkým krajinám otvorené, vzájomne výhodné partnerstvo s výmenou údajov o epidemiologickej situácii, uviedla na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku Anna Popovová, šéfka Rospotrebnadzoru:

“Vieme, že naši susedia už majú americké biolaboratóriá, ktoré fungujú v uzavretom režime a o svojej činnosti nič neinformujú. Na druhej strane Rospotrebnadzor ponúka iné podmienky spolupráce. Sme pripravení s našimi partnermi vykonávať výskum, vymieňať si údaje a spoločne bojovať proti šíreniu infekcií. Ľudia si vymysleli hranice a nositelia chorôb o nich nič nevedia. Ako príklad môžeme uviesť Mongolsko, keď ruskí a mongolskí lekári identifikovali sysľov s patogénom čierneho moru. Pre nás všetkých je záhadou, ako sa tam objavili. Nikdy predtým to nebolo pozorované. Patogén sa objavil po tom, ako sa v regióne začali otvárať americké biolaboratóriá. Je to taká náhoda.”

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov