Zvonček UH-1Y
Aktuality, Letectvo,

Spoločnosť Bell začala testovať technológiu na zníženie rizika vertikálneho vzletu

HOLLOMAN AIR FORCE BASE, N.M. (22. septembra 2023) Společnost Bell Textron Inc., člen koncernu Textron Inc. (NYSE: TXT), oznámila, že na leteckú základňu Holloman dodala testovacie zariadenie na vysokorýchlostný vertikálny vzlet a pristátie (HSVTOL), ktorý slúži k demonštrácii a vyhodnoteniu technológie. Tím plánuje využiť vysokorýchlostnú skúšobnú dráhu Arnold Engineering Development Complex na základni Holloman k testovaniu sklápacieho rotoru, integrovaných pohonov a technológií na riadenie letu.


 

 

“Dodanie testovacieho modelu HSVTOL a začatie testovacej prevádzky na základni Holloman predstavuje významný míľnik v našom úsilí o vývoj novej generácie vysokorýchlostných vertikálnych vzletových strojov,” uviedol Jason Hurst, výkonný viceprezident spoločnosti Bell pre inžinierstvo a dodal: “Spoločnosť Bell plánuje predviesť technológiu HSVTOL založenú na viac ako 85 rokoch vývoja vysokorýchlostných vrtuľových strojov. Cenné skúsenosti získané počas tohto obdobia využijeme na výrobu lietajúceho prototypu, ktorý bude disponovať revolučnými schopnosťami.”

 

Cieľom testovacej prevádzky na základni Holloman je overiť kľúčové technológie prostredníctvom integrovaného modelu v realistickom a reprezentatívnom operačnom prostredí. Spoločnosť Bell plánuje, že testovací model bude vykonávať sériu vysokorýchlostných prechodových manévrov HSVTOL, čo je prvá schopnosť svojho druhu pre lietadlá s vertikálnym vzletom. Spoločnosť Bell už úspešne dokončila funkčné demonštrácie v stredisku Bell Flight Research Center pred dodaním na základňu Holloman.

 

Technológia vysokorýchlostného vertikálneho vzletu a pristátia (HSVTOL) spoločnosti Bell kombinuje schopnosť vznášať sa ako vrtuľník s rýchlosťou (viac ako 400 uzlov), dosahom a výdržou prúdových lietadiel. Spoločnosť Bell vyvíja túto technológiu už viac ako 85 rokov a je priekopníkom inovatívnych konfigurácií VTOL, ako sú X-14, X-22, XV-3 a XV-15 pre NASA, americkú armádu a americké letectvo, a naďalej stavia na svojej osvedčenej histórii rýchleho letu, ktorá sa začala s Bell X-1.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov