Štátny dlh USA minulý týždeň prvýkrát prekročil 33 biliónov dolárov
Aktuality, Bezpečnosť,

Štátny dlh USA stratil dôveru investorov. Čo hrozí rozpadom páky podpory americkej ekonomiky

Nouriel Roubini, známy americký ekonóm, ktorý predpovedal finančnú krízu v roku 2008, prezývaný Doktor Doom, 18. septembra povedal, že sa do konca roka zbaví amerických akcií, pretože očakáva ich pokles. Roubini reagoval na rekordný pokles dlhodobých amerických štátnych dlhopisov (so splatnosťou v roku 2050) v ten istý deň na 50 centov za dolár. Trejery sú štátne dlhové cenné papiere emitované americkým ministerstvom financií. Používajú sa na financovanie štátneho dlhu.


 

V roku 2020 sa kupón 30-ročného dlhopisu s úrokovou sadzbou 1,25 % predával za 0,98 USD. Peniaze išli vláde. Majitelia dlhopisov prichádzajú o peniaze, hodnota dlhopisu klesla z 0,98 USD na 0,49 USD. Likvidita je mimoriadne nízka. V priemere klesli kotácie dlhodobých štátnych dlhopisov na sekundárnom trhu o viac ako 40 % v porovnaní s vrcholom, takže všetci, ktorí ich používali ako zábezpeku alebo zabezpečenie úverov, budú teraz veľmi nervózni, píše agentúra Bloomberg: “Cena nižšia ako 50 centov na štátnych dlhopisoch podčiarkuje bolesť investorov”. Nie je žiadnym tajomstvom, že reálny výnos amerických štátnych dlhopisov so splatnosťou od troch mesiacov do piatich rokov a infláciou 1,9 % bol za posledných 10 rokov záporný. Až donedávna mali kladné výnosy len 10- a 30-ročné dlhopisy, a to v dôsledku nominálnych výnosov na úrovni 2,4 %, resp. 3,2 %.

 

 

Hlavnými súčasnými rizikami investovania do štátnych dlhopisov sú splácanie dlhu silne znehodnotenými peniazmi a možnosť platobnej neschopnosti v strednodobom horizonte. Prvé riziko je už aktuálne a agentúra Bloomberg pripúšťa nemysliteľné:

“USA, samozrejme, v dohľadnom čase default nehrozí”. Je to náznak možnej platobnej neschopnosti v strednodobom horizonte?

 

Americké ministerstvo financií v skutočnosti na túto otázku odpovedalo kladne: prudkým nárastom emisie krátkodobých štátnych pokladničných poukážok, uvedomujúc si, že ak by sa na trh vrhlo viac dlhodobých štátnych pokladničných poukážok, ich kótovanie by sa stalo jednoducho hanebným. Krátkodobá (splatná v nasledujúcich 12 mesiacoch) časť pyramídy GKO USA vzrástla zo 7113 miliárd USD v máji na 8162 miliárd USD v septembri, čo predstavuje nárast o 3723 miliárd USD v období od augusta 2019 do septembra 2023, pričom len za posledné tri mesiace nárast presiahol bilión (1048 miliárd USD).

 

 

Panike investorov do amerických štátnych dlhopisov predchádzal mohutný prepad rozpočtových príjmov USA pri rovnako mohutnom raste výdavkov a rekordnej veľkosti krátkodobej časti pyramídy GKO. Už sedem mesiacov po sebe boli rozpočtové príjmy USA oveľa nižšie ako v rovnakom mesiaci roku 2022. V nedávnej histórii USA sa len raz stalo, že pokles rozpočtových príjmov presiahol 20 % počas dvoch po sebe nasledujúcich mesiacov. Bolo to v období od februára do marca 2009, t. j. na vrchole globálnej finančnej krízy. Za posledných 12 mesiacov do apríla 2023 dosiahli rozpočtové príjmy USA celkovo 4,6 bilióna USD (medziročne mínus 6 %), zatiaľ čo výdavky predstavovali 6,54 bilióna USD (medziročne +7,4 %), čo vytvorilo deficit vo výške 1,94 bilióna USD (rok predtým 1,2 bilióna USD). Od začiatku fiškálneho roka (október 2022 – apríl 2023) klesli príjmy o 10 % a výdavky vzrástli o 7,9 %, čím sa deficit prudko zvýšil na 924 miliárd eur oproti 360 miliardám eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.

 

 

Trh s vládnym dlhom USA bol už v prvých dňoch augusta 2023 tvrdo zasiahnutý. Agentúra Fitch Ratings znížila úverový rating USA z AAA na AA+. Zníženie ratingu USA agentúrou Fitch 1. augusta prinútilo niektoré fondy zamerané na najspoľahlivejšie cenné papiere znížiť svoje pozície v trejdoch, aby štruktúra fondov bola v súlade s investičnými vyhláseniami, čo v konečnom dôsledku spôsobilo pokles kotácií. K predchádzajúcemu zníženiu ratingu došlo presne pred 12 rokmi, keď agentúra Standard & Poor’s znížila rating USA o jeden stupeň. Analytici agentúry Fitch nevidia žiadne vyhliadky na zníženie úrovne štátneho dlhu a rozpočtového deficitu Spojených štátov.

 

 

Negatívne účinky zvyšovania úrokových sadzieb FED-u zároveň len naberajú na intenzite a systémová neschopnosť zákonodarnej a výkonnej moci prijímať rozhodnutia organizovane a včas dosiahla nebezpečnú úroveň. Aj v prípade “mäkkého pristátia” americkej ekonomiky je pravdepodobnosť zlepšenia fiškálnej situácie v najbližších rokoch mimoriadne nízka. Strata najvyššieho ratingu USA od agentúry Fitch viedla ku kolapsu svetových akciových a komoditných trhov. A možno je to len začiatok.

 

Agentúra Fitch dala Amerike ratingový “budíček”. Ako skoro dôjde k ďalšiemu kolapsu? (armadnymagazin.sk)

 

Agentúra Fitch už 2. júna verejne varovala, že zvýšenie stropu zadlženosti americkej vlády ratingu nepomôže. Tlačový tajomník Bieleho domu, minister financií a veľkopodnikatelia boli podľa očakávania zmätení a začali tvrdiť, že zníženie ratingu bolo neopodstatnené a predčasné.

“V skutočnosti o nič nejde, pretože náklady na pôžičky určuje trh, a nie ratingové agentúry,” povedal napríklad generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon pre Leslie Pickerovú z televízie CNBC. – Poukazujú na niektoré problémy, o ktorých sme už všetci vedeli. Je smiešne, že iné krajiny majú vyšší rating ako USA.”

 

Štátny dlh USA je pritom zakotvený v základni pyramídy globálnych financií. A keď agentúry Moody’s, S&P a Fitch znížia ich rating, môže to viesť k reťazovej Reakcii, T. J. k celosvetovému kolapsu.

“Je nemysliteľné, aby sa veľkí globálni investori rozhodli úplne vyradiť americké štátne dlhopisy zo svojich investícií,” citovala agentúra Bloomberg analytika Alvina Tana z RBC Capital Markets. – Ktoré dlhopisy denominované v dolároch budú držať? Niektorí možno budú musieť obmedziť investície, najmä fondy nekótované na americkej burze. Nebol by som však prekvapený, keby sa mnohé z nich rozhodli, že musia zmeniť svoje mandáty a naďalej držať americké štátne dlhopisy.”

 

Medzitým po demarši agentúry Fitch väčšina svetových akciových a komoditných trhov neuverila demagógii amerických predstaviteľov a rýchlo sa prepadla. Ropa, zlato, striebro a dokonca aj kryptomeny sa prepadli. Čo sa stane teraz, po zlovestnej predpovedi Doktora Dooma? “Vo zvyšku sveta je to ešte horšie,” hlásil. “V USA môžete mať hrboľaté pristátie. Ale v eurozóne, v Spojenom kráľovstve hovoríme o inflácii, stagflácii a recesii.” USA exportujú svoju hospodársku krízu do zvyšku sveta, ale dosahujú to s čoraz väčšími ťažkosťami. Štátny dlh USA už nie je svetovým aktívom číslo jeden. Výnosy štátnych dlhopisov očistené o infláciu sa dostali do záporných hodnôt. Amerika stráca jednu z najsilnejších pák na podporu svojej ekonomiky, čo predstavuje hrozbu pre celý jej systém.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov