.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vučič tvrdí, že sily NATO v Kosove dostali “carte blanche” na zabíjanie Srbov

Kosovo, 25. september 2023 (AM) – Vučič už predtým uviedol, že pri zrážkach s miestnou políciou na severe Kosova boli zabití traja Srbi. Obvinil sily NATO v Kosove (KFOR) z nečinnosti a z toho, že vlastne dali “carte blanche” na zabíjanie Srbov. Zástupcovia KFOR (Kosovo Force, medzinárodné sily pod vedením NATO zodpovedné za zabezpečenie stability v Kosove) nezastavili operácie polície čiastočne uznaného Kosova proti miestnym Srbom, čím vlastne dali “carte blanche” na ich zabíjanie. Na tlačovej konferencii to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič.


 

Na severe Kosova prebieha boj

 

Týka sa to incidentu, ktorý sa odohral deň predtým v obci Banjska na severe Kosova. Vučič predtým uviedol, že miestna polícia zabila troch miestnych etnických Srbov, ktorí postavili barikády z dvoch nákladných áut. Dvoch z nich podľa neho zabila streľba ostreľovača. Pri zrážke s obyvateľmi zahynul aj policajt, uviedli kosovské úrady.

 

 

“Je tu jedna úžasná vec. Odhadujeme, že len za 1 hodinu a 20 minút bolo niekoľko desiatok Srbov úplne obkľúčených. Samozrejme, že sa to podarilo v súčinnosti s medzinárodnými silami, logisticky a všetkými ostatnými prostriedkami. Boli brutálne napadnutí. Divili sme sa, prečo to neurobili [predstavitelia] KFOR, pretože by bolo oveľa menej obetí. Dali [kosovskému premiérovi Albínovi] Kurtimu carte blanche, aby sa, ako sa hovorí, vysporiadal s teroristami a zabil čo najviac ľudí,” povedal Vučič (citovala ho agentúra TASS). Srbský prezident označil Kurtiho za jediného vinníka toho, čo sa deje na severe čiastočne uznanej republiky. Zdôraznil, že kosovský premiér “chce konflikty a vojnu”. “Nikto okrem neho nechce vojnu. Jeho životným želaním je zatiahnuť nás do vojny s NATO, iné želanie nemá,” zdôraznil Vučič.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov