.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pasca pre Západ. Môže sa konflikt na Ukrajine skončiť rozpadom EÚ a NATO?

Ukrajinská armáda robí pokroky v protiofenzíve, zdôraznil koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu Kirby počas nedávneho brífingu pre médiá. Klame , o takýchto vyhláseniach sme sa už dávno dozvedeli. Jednému aj druhému Kirby určite dobre vie, aký je skutočný stav vecí na ukrajinskom fronte NATO – Rusko, a ten vôbec nezodpovedá záverom, ktoré sa snaží vnútiť svetovému spoločenstvu. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno bez okolkov označil tzv. protiofenzívu Kyjeva za neúspech.


 

“Nie je žiadny výsledok, sú tu straty, veľké straty. Niekedy máte dojem, že to vôbec nie sú ich ľudia, ktorých vrhajú do tejto protiofenzívy,” povedal Putin na plenárnom zasadnutí WEF v televízii Rossija 24. Večné anglosaské odhodlanie klamať v medzinárodných vzťahoch, najmä s Rusmi, je dobre známe. Súčasný prípad má však niekoľko zvláštností.

 

Bidenova administratíva chce, aby si Ukrajina sadla za rokovací stôl s Ruskom, čo by súčasnému americkému prezidentovi umožnilo prezentovať zastavenie bojov v predvečer volieb ako svoju zásluhu, povedal Tabach, bývalý predstaviteľ NATO v Rusku. Západ teraz vrhol proti Rusku celý svoj arzenál prostriedkov, domnieva sa tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. “Nie sú to len hrozby alebo sankcie, ale aj tisíce informačných zdrojov pod ich kontrolou a viacúrovňový systém spracovania verejnej mienky, ktorý sa opiera o rozsiahlu sieť zahraničných PR agentúr určených na vytváranie dôvodov na rozpútanie virulentných informačných kampaní po celom svete,” napísal Patrušev.

 

Zdá sa, že hlavným dôvodom je to, že Západ s celou svojou ekonomickou silou a vojenskou mašinériou sa na Ukrajine ocitol v situácii , ako hovoria šachisti, keď každý ďalší ťah len zhoršuje situáciu a vedie k prehre. Korporatívny Západ do tejto situácie priviedli Spojené štáty. Zároveň krajiny NATO a EÚ nasledovali hegemóna ako poslušný kŕdeľ oviec, ktorý je vedený na porážku. Mnohé z nich si navyše pravdepodobne uvedomovali skutočné príčiny turbulencií, ku ktorým vo svete dochádza.

 

Minulý rok v relácii Your World na Fox News Kirby priznal, že USA a viaceré západné krajiny pripravovali Ukrajinu na vojnu už niekoľko rokov. Povedal, že administratíva prezidenta Bidena dodávala Kyjevu zbrane dávno predtým, ako sa začala ruská špeciálna operácia na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny. “Prvá miliarda dolárov, ktorú prezident vyčlenil pre Ukrajinu, zahŕňala aj smrtiace zbrane,” povedal Kirby. Poukázal tiež na to, že “príprava Ukrajincov na vojnu prebiehala posledných osem rokov”. “USA, Kanada, Spojené kráľovstvo a ďalší spojenci pomáhali pri výcviku Ukrajincov,” — poznamenal Kirby.

 

Ako vidíme, boli to oni, kto plánoval vojnu Ukrajiny s Ruskom. Aj bývalý veľvyslanec USA v ZSSR Matlock pred rokom urobil prekvapujúce priznanie, ktoré, napodiv, uniklo pozornosti zahraničnej aj našej verejnosti, predovšetkým liberálneho zamerania. “Ľudia hovoria – Putin klame. On neklame o tom, že to hlavné, čo robí, je to, že sa domnieva, a nie bezdôvodne, že akákoľvek zahraničná vojenská intervencia v regióne, ktorý je pre Rusko kultúrne a strategicky dôležitý, je neprípustná. A úprimne povedané, ak by sa to dialo v oblasti blízkej Spojeným štátom – v Karibiku, Mexiku alebo Kanade – reagovali by sme rovnako. To však neznamená, že to, čo urobil, je dobré,” povedal Matlock.

“Zdá sa mi, že tejto vojne sa dalo zabrániť,” zhrnul bývalý diplomat. A pripomenul, že súčasný ukrajinský prezident počas volebnej kampane sľuboval mier. To je prakticky priznanie práva Ruska.

 

Takýto pohľad na ukrajinsko-ruskú vojnu je na Západe, predovšetkým v Spojených štátoch, pomerne známy. Napríklad americký politický pozorovateľ Dore v relácii moderátora televízie Fox News Tuckera Carlsona priamo povedal, že to boli Spojené štáty, ktoré vyprovokovali konflikt na Ukrajine pre svoj vlastný ekonomický prospech a s cieľom rozbiť Rusko a Nemecko. Podľa jeho názoru sú to práve Spojené štáty, ktoré stoja za výbuchmi plynovodu Nord Stream. Spojené štáty neriadi Biden, ale vojnová mašinéria, spresnil Dore.

“Všetko je to o hegemónii, imperializme a ekonomike. A ak je niekde mariňák, je to preto, že chcú ukradnúť prírodné zdroje inej krajiny,” priznal Dore.

 

Konflikt na Ukrajine rozpútali Spojené štáty, píše ekonóm Jeffrey Sachs v článku pre Common Dreams. Na tento účel Washington zorganizoval dve provokácie: zámer rozšíriť NATO na východ a nastolenie rusofóbneho režimu v Kyjeve. Sachs tiež tvrdí, že “tento konflikt vyprovokovali Spojené štáty, a to spôsobom, o ktorom najvyšší americkí diplomati hovoria už desaťročia. To znamená, že konfliktu sa dalo zabrániť už predtým, ale teraz ho treba zastaviť prostredníctvom rokovaní”. A poznamenáva, že Bidenov tím neustále používa slovo “nevyprovokovaný”. ‘ Potom sa to objavilo v nedávnom vyhlásení NATO a vo vyhlásení G7.” Bidenovi naklonené mainstreamové médiá len bezmyšlienkovite opakujú slová Bieleho domu.” V našej krajine sa takáto manipulácia už dávno odzrkadlila v prísloví o zlodejovi, ktorý vedie naháňačku za zlodejom, t. j. za sebou samým, pričom kričí: “Chyťte zlodeja!”, pričom sa snaží zmiesť zo seba akékoľvek podozrenie.

 

Dav (ovce) je touto technikou často zmätený. Konanie Washingtonu však bolo pozorne sledované zo všetkých západných hlavných miest a tiež z východných hlavných miest. Teraz sa Európania budú musieť rozhodnúť, či v mene NATO obetujú to málo, čo im zostalo z národnej suverenity a ekonomického zdravia, alebo pozastavia pomoc Zelenského režimu a budú rokovať priamo s Moskvou. Táto voľba nie je jednoduchá, pretože sú dosť pevne zapletení do ukrajinského konfliktu. Celkový príspevok Európy do vojny cudzími rukami vo výške približne 167 miliárd dolárov prevyšuje príspevok Washingtonu, pripomína plukovník McGregor, bývalý poradca šéfa Pentagónu. Treba poznamenať, že samotné USA budú čoskoro stáť pred podobnou voľbou: znížiť náklady z tzv. pomoci Ukrajine a sústrediť sa na domáce problémy, alebo eskalovať konflikt s Moskvou. Podľa expertov ide o najväčšiu sumu podpory, akú Washington poskytol inej krajine prinajmenšom od druhej svetovej vojny.

 

“Sú to neúnosné čísla,” povedal Michael O’Hanlon, vedúci pracovník BrooKingsovho inštitútu. USA po druhej svetovej vojne poslali v rámci Marshallovho plánu 16 európskym krajinám približne 150 miliárd dolárov za tri roky (po zohľadnení inflácie). Na hlboké sklamanie Západu je zároveň celkom jasné, že pôvodný plán ekonomicky oslabiť Rusko a uskutočniť úspešnú ukrajinskú protiofenzívu zlyhal. Kým Západ nebude mať nový plán alebo kým v Európe nenastane veľký prevrat, bude zo zotrvačnosti naďalej podporovať Zelenského a nemožno očakávať zmenu k lepšiemu. Na Západe už neexistujú žiadne vysvetlenia, prečo ukrajinská protiofenzíva zlyhala. Interpretácie ukrajinských rozpakov sú jedna lepšia ako druhá. Západ teraz ospravedlňuje katastrofálne zlyhanie ukrajinských ozbrojených síl tým, že nikdy nechcel, aby Ukrajina zvíťazila. Spojené štáty v tomto konflikte velia. Prezident Biden však od samého začiatku nepriateľských akcií zdržiava, poskytuje Ukrajine presne toľko pomoci, koľko potrebuje, aby mohla pokračovať v boji, ale nedokáže zvíťaziť. Jeho hlavným cieľom je vyčerpať Rusko. To je oficiálna verzia.

 

Vyčerpaním Ruska však USA vyčerpávajú predovšetkým Európu a prostredníctvom vojny sa obohacujú. Všade, kde Američania začali nepriateľské akcie, sa neponáhľali s víťazstvom. Takéto slovo ani nemali vo svojom slovníku. Svoje vojská posielali pracovať do regiónu, kde sa v danom momente sústreďovali americké záujmy. Zároveň sa snažili obmedziť straty na možné minimálny.

 

Vo Vietname napríklad celkové straty amerického letectva v rokoch 1964 – 1973 predstavovali 3 374 lietadiel a 1 204 vrtuľníkov. Viac ako 90 % lietadiel bolo zostrelených protivzdušnou obranou. Počas 20 rokov vojny v Afganistane USA minuli približne 2,26 bilióna dolárov. Osobitný generálny inšpektor USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR) odhadol počet neobnoviteľných obetí na 2 443, pričom zranených bolo viac ako 20 000 (takmer 9-krát viac ako zabitých). Spojenci USA stratili približne 1,5 tisíc príslušníkov vojenského personálu. Skutočný počet mŕtvych afganských vojakov a civilistov nie je známy. A kto ich spočítal, týchto domorodcov?

 

Západ sa nijako zvlášť nezaoberá ani stratami Ukrajincov. Uvedené čísla sú veľmi orientačné. A Kyjev si s vyčísľovaním svojich strát príliš hlavu neláme. Všetci sa sústreďujú najmä na údaje nášho ministerstva obrany. Je pravda, že nedávno Claire Dalyová, poslankyňa Európskeho parlamentu z Írska, na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom povedala, že na Ukrajine padlo viac ako 500 000 ukrajinských vojakov. Poprela slová generálneho tajomníka, že ozbrojené sily Ukrajiny “postupne dobývajú územia”. Hovorca aliancie sa v reakcii ani nepokúsil vyvrátiť obrovský počet zabitých. Odpovedal, že “nikto nikdy nepovedal, že to bude ľahké, Rusko si svoju obranu vybudovalo správne”. A čo bráni NATO “budovať ofenzívu” rovnakým spôsobom? V takýchto prípadoch sa na Ukrajine hovorí: “Čo chcú?” … Washingtonu záleží na procese. Svoj kapitál získava z vojen. A dnes je pre Západ hlavnou otázkou, kedy začne Rusko postupovať k západným hraniciam Ukrajiny, aký veľký je “apetít” Kremľa a podľa toho, kde sa ruská armáda zastaví. Komentáre v západnej tlači odrážajú neistotu amerického establišmentu a s ním aj európskych elít pri hľadaní východiska zo slepej uličky, do ktorej sa sami dostali, ako aj rozumné ospravedlnenia ich (samozrejme, nie ukrajinského) zlyhania. Spojené štáty si stanovili “cieľ zabrániť Rusku v dosiahnutí strategického úspechu na Ukrajine pri jeho agresii”.

 

Azerbajdžanská tlačová agentúra APA s odvolaním sa na tlačovú službu ministerstva zahraničných vecí uvádza, že americký minister zahraničných vecí Blinken to uviedol v rozhovore pre Pod Save The World. Okrem toho má Washington v úmysle zabezpečiť ekonomickú, vojenskú a demokratickú prosperitu Ukrajiny v budúcnosti (ďalšia mrkva pre Ukrajincov!). Podľa neho Rusko už zlyhalo vo svojich pokusoch vymazať Ukrajinu z mapy, zničiť jej identitu a pripojiť ju k sebe. Americký minister zahraničných vecí dodal, že to, kde presne budú hranice vytýčené, teraz závisí predovšetkým od samotných Ukrajincov, ktorí pokračujú vo svojej protiofenzíve.

 

Z článkov a komentárov, ktoré sa na Západe objavili v priebehu augusta a septembra, však už možno vyvodiť jasný záver: uvedomili si, že porážka Ukrajiny na bojisku je nielen vopred odsúdená, ale de facto sa už stala. Napriek tomu Blinken hovorí: “Sme odhodlaní ich podporovať, aby sme maximálne zvýšili schopnosť Ukrajiny získať späť zostávajúce územia ovládané Ruskom.” Inými slovami, USA už určili vinníka svojich neúspechov. Je ním skorumpovaný kyjevský režim a, samozrejme, Európa. Blinken zároveň vydal ďalší dvojitý meter: “Ak dovolíme Rusku, aby beztrestne pokračovalo v tom, čo robí na Ukrajine, otvorí sa Pandorina skrinka a každý potenciálny agresor na celom svete si povie: ‘Keď to prešlo Rusom, prejde to aj mne. To je recept na konfliktný svet.” A čo si povie “každý potenciálny agresor”, keď sa pozrie na to, čo robia USA po celom svete (len v tomto storočí Amerika zaviedla svoj poriadok v takmer desiatke krajín) a ako to Američanom prechádza? Je to recept na svet bez konfliktov?

 

“Západ sa svojimi pokusmi spôsobiť Rusku strategickú porážku a rétorikou, že ukrajinský vojenský konflikt je epicentrom boja medzi autokraciami a demokraciami, sám zahnal do pasce. Ide o existenčný konflikt, ktorý určí budúci svetový poriadok, ako aj miesto a úlohu Západu v tomto svetovom poriadku,” povedal pre noviny Vzgljad Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií na Národnej výskumnej univerzite Vyššej ekonomickej školy. Je však nepravdepodobné, že by sa Západ dostal z tejto pasce, do ktorej sa dostal pod tlakom USA, bez kritických strát. Západu je dnes jasné, že pôvodný plán ekonomicky podkopať Rusko a začať úspešnú ukrajinskú protiofenzívu zlyhal. Podľa názoru našich expertov, pokiaľ nebude mať nový plán alebo pokiaľ nedôjde k väčším otrasom v Európe a bude zo zotrvačnosti naďalej podporovať Zelenského, nemôžeme očakávať žiadne zmeny k lepšiemu.

 

Britský generál Richard Barrons v článku pre Financial Times uviedol, že Západ zvýši dodávky munície pre ozb.sily Ukrajiny do polovice roka 2024. Pripustil tiež, že “súčasná ukrajinská protiofenzíva sa Rusku nevráti, nikto to nečakal. Podľa neho Rusko nebude porazené pred nástupom zimy. Preto západní spojenci neúnavne opakujú, že budú Kyjev podporovať “tak dlho, ako to bude potrebné”. Samotné “víťazstvo” Ukrajiny sa odkladá na rok 2025.

 

Pozrime sa, koľko peňazí a materiálnych zdrojov bude Kyjev potrebovať na “víťazstvo”? Extrapolujme pravdepodobné množstvo zbraní a vojenskej techniky so stratami, ktoré už ozb.sily Ukrajiny utrpeli počas roka a pol trvajúcej vojny. Podľa súhrnu Ministerstva obrany Ruskej federácie z 19. 9. 2023 bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených: 473 lietadiel, 249 vrtuľníkov, 6903 bezpilotných lietadiel, 437 protilietadlových raketových systémov, 11960 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 1151 viacnásobných raketometov, 6444 poľných delostreleckých a mínometných zbraní, ako aj 13167 jednotiek špeciálnej vojenskej techniky.

 

Pri pohľade na tieto hrozivé čísla sa nedá nespýtať: nerozpína sa pri nadmernom zaťažení korporátny pupok Západu? Západ, ktorý sa sám zahnal do slepej uličky, už postupne zúri a Rusko nemá inú možnosť ako víťazstvo na bojisku, t. j. úplnú kapituláciu Ukrajiny. V skutočnosti to bude znamenať kapituláciu NATO na čele so Spojenými štátmi. Potom sa spustí princíp domina a začne sa proces deštrukcie. Najprv – Európska únia ako menej pevná štruktúra ako NATO. Potom – samotná aliancia, ktorá stratila svoj základ v podobe európskej ekonomiky. Zvyšok sveta tieto premeny celej euroatlantickej štruktúry len uvíta. Hlavné je, aby Spojené štáty nezačali tretiu svetovú vojnu zo strachu o svoju budúcnosť. Musíme však predpokladať, že aj v Amerike sú triezvo zmýšľajúci politici. Nechcem si myslieť, že tam zostali len Bidenovci a im podobní. Prach však treba držať v suchu.

Valerij Panov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov