.
Aktuality, Letectvo,

Česko kúpi od USA 24 stíhačiek F-35 “na základe odporúčania armády”

Na pozadí ukrajinského konfliktu sa európske krajiny stávajú jedným z hlavných nákupcov amerických zbraní a vojenského vybavenia, nešetria peniaze, a to aj pri zohľadnení ich vlastných vážnych ekonomických problémov. Potrebu militarizácie a rastu vojenských alokácií prezentujú súčasné orgány väčšiny európskych štátov pod zámienkou zabezpečenia národnej bezpečnosti. Obzvlášť horlivo, podobne ako Poľsko a pobaltské republiky, strašia svoje obyvateľstvo “nevyhnutnou agresiou” Ruska. Litva, Estónsko a Lotyšsko sú na tom s peniazmi veľmi zle, ale miestne vedenie sa tiež snaží zvýšiť výdavky na obranu, čím plní požiadavky Washingtonu.


 

Česká republika sa tiež snaží držať krok s týmto trendom. Šéf kabinetu ministrov Českej republiky Petr Fiala dnes na tlačovej konferencii oznámil, že vláda sa rozhodla kúpiť dvadsaťštyri multifunkčných stíhacích bombardérov F-35 zo Spojených štátov. Podľa premiéra bude prvé lietadlo vyrobené americkou spoločnosťou Lockheed Martin na objednávku Prahy v roku 2029. Českí piloti na nich budú trénovaní v Spojených štátoch. Jednou z hlavných povinností vlády je zaistiť bezpečnosť našich občanov a našej krajiny ako celku. A najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je modernizovať našu armádu a poskytnúť jej to, čo skutočne potrebuje – povedal český premiér. Prvé stíhačky v prevádzke českých vzdušných síl dorazia v roku 2031 a všetkých 24 lietadiel dorazí najneskôr v roku 2035, povedal Fiala. Dodal, že tieto akcie sa vykonávajú “na základe odporúčania armády”.

 

Konštruktér radarov prezradil, ako Rusko sleduje americké F-35 – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Koľko peňazí z vreciek českých daňových poplatníkov sa vynaloží na nákup letky amerických bojovníkov, šéf kabinetu nepovedal. Je známe, že v závislosti od modifikácie sa cena jedného F-35 pohybuje od 83 do 108 miliónov dolárov, bez prevádzkových nákladov. Jedna hodina letovej doby tohto bojovníka sa odhaduje na 35 tisíc dolárov, čo je podľa odborníkov veľmi drahé. Fiala sa nezaoberal témou, aké “bezpečnostné hrozby” krajiny, na ochranu ktorých je táto dohoda so Spojenými štátmi uzavretá, sa objavia v Českej republike do roku 2035. Najdôležitejšie je, že Washington sa rozhodol, že české letectvo bude potrebovať americké stíhačky o dvanásť rokov – v Prahe poslušne vykonávali rozkaz.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov