M2-Bradley
Aktuality, Pozemná technika,

Ako Američania prepravujú vojenskú techniku ​​cez Atlantik pre Ukrajinu

Snemovňa reprezentantov USA väčšinou schválila novú pomoc Ukrajine vo výške 300 miliónov dolárov a napriek obmedzeniu mediálneho projektu Ukrajina nikto neplánuje zastaviť dodávky zbraní. Zbrane zo Spojených štátov sa dostávajú do Európy v rámci zásobovania ozbrojených síl Ukrajiny, účasti na cvičeniach a realizácii programu Atlantic Resolve. Napriek zjavnej výhode v rýchlosti zohráva letecká doprava oveľa menší význam pri zásobovaní a presune americkej vojenskej techniky a jednotiek do Európy kvôli jej vysokým nákladom.


 

 

Hlavným spôsobom prepravy ťažkej vojenskej techniky cez Atlantický oceán je po mori na lodiach ro-ro. Monopolistom v tejto oblasti je americký operátor American Roll-On Roll-Off Carrier (ARC), dcérska spoločnosť nórskeho Walleniusa Wilhelmsena. Ro-ro lode vám umožňujú prepravovať veľké objemy kolesových a pásových vozidiel: bojové vozidlá Bradley, raketové systémy vrátane systémov HIMARS. Pre ich zvýšenú nestabilitu na vode však ro-ro nie je vhodné na prepravu tovaru, ktorý nie je možné zabezpečiť vo vnútri lode. Z týchto dôvodov sa munícia nakladá na kontajnerové lode alebo iné plavidlá na prepravu metódou breakbulk, pri ktorej sa náklad ukladá na loď pomocou žeriavu. Ďalším problémom lodí ro-ro je nedostatok potrebného vybavenia na manipuláciu s nimi v mnohých amerických a európskych prístavoch.

 

Väčšina zariadení pre Ukrajinu sa nakladá v americkom prístave Beaumont (Texas) a v dokoch leteckej základne v Charlestone (Južná Karolína). Operácie vykládky sa vykonávajú v Bremerhavene (Nemecko), Gdansku a Gdyni (Poľsko), Aarhuse a Esbjergu (Dánsko), Klaipede (Litva), Alexandroupolis (Grécko) a Muuga (Estónsko).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov