RBU-6000
Aktuality, Pozemná technika,

Vyšla predpoveď o nasadení raketových vrhačov hlbinných bômb na pozemnom bojisku. Mohli byť použité aj pri zničení Bratislavy

Dňa 24.9.2023 sa objavili prvé fotografie z ukrajinského bojiska, na ktorých vidieť kombináciu obrneného transportéra MT-LB a odľahčeného raketového vrhača hlbinných bômb RBU-6000, ktorého palebná sila bola redukovaná znížením počtu hlavní z 12 na 6. Autor aj tohto článku písal dňa 12.6.2023 o možnosti, že takáto zbraň sa na bojisku objaví, ale nepočítal s možnosťou, že Rusi odľahčia odpaľovacie zariadenie a dajú to na tú nešťastnú motoligu. Skôr bol presvedčený o možnosti umiestnenia kompletného odpaľovacieho zariadenia s 12 kusmi munície na pevnejší, optimálne tankový pásový podvozok.


 

 

Ale aj toto je riešenie. Nie ideálne, ale schopnosť vysmievať sa mu zrejme upadne u ukrajinských vojakov, ktorí sa pod paľbu tohto aj redukovaného protiponorkového vrhača hlbinných bômb dostanú. Zbraň by mala byť nasadená na ničenie stálych opevnení ukrajinských vojsk metódou shoot and scoot. Motoliga to už asi nejako vydrží. Existuje dostatok týchto podvozkov a zásoby vrhačov aj hlbinných bômb sú nedotknuté a zrejme pomerne značné. Dostrel nie je rozhodujúci (5700-6000 metrov je porovnateľných v termobarickým plameňometom na tankovom podvozku TOS-1A)

 

Rusi pozvoľna nasadzujú námorné kalibre

 

Nemecká správa o nasadení kombinácie MT-LB a RBU-6000 na pozemnom bojisku spolu so zmienkou o pôvodne tiež námorných plameňometoch A-22 Ogoň, tiež spomenutých v článku Armádneho magazínu z 12.6.2023:

 

Počas druhej svetovej vojny Nemecko použilo relatívne efektívne Sturmtiger (dostrel podobne do 6000 m, rýchlo klesal so znižujúcou sa vonkajšou teplotou vzhľadom na citlivosť propelantu, vozidlo malo systém vývodu spalín z raketového motoru cez malé šachtu po obvode vnútornej časti hlavne vpred, jeho hmotnosť však ešte sále prevyšovala hmotnosť štandardného tanku Tiger 1 o zhruba 10 ton, cca 65-68 ton, hmotnosť zrejme špecifického exempláru v múzeu v ruskej Kubinke je 66 ton), oficiálne Sturmmörserwagen 606/4 mit 38cm RW 61 .

 

Sturmtiger je teda samohybné útočné delo/raketový vrhač hlbinných bômb na tankovom podvozku tankov Tiger 1. V jednom prípade boli jeho výstrelom zničené minimálne tri americké tanky Sherman, posádky viacerých ďalších poškodených vozidiel zabité alebo zranené. Americký vojaci, ktorí obsadili železobetónový bunker priamo zasiahnutý Sturmtigerom slúžia doteraz. Zbraň bola použitá na ničenie bývalého poľského hlavného mesta Varšava v počte dvoch kusov. Jedným z týchto dvoch Sturmtigerov mohol byť ešte prototyp, ktorého nadstavba bola pôvodne skonštruovaná z nepancierovej ocele, neskôr pri modernizácii vymenená. (Predpoklad tu je aj o tom, že Rusi majú v Kubinke pravdepodobne tento modernizovaný prototyp).

 

Zbraň tiež mala byť údajne nasadená v počte dvoch kusov na zničenie Bratislavy v auguste/septembri 1944-ho roku v prípade, že by sa SNP rozšírilo až tam. (Tieto dva Sturmtigery mala dostať pridelené 109. Panzer-Brigade, v tom čase skutočne nachádzajúca sa v Maďarsku, v novembri 1944 bola začlenená do tankovej divízie “Feldherrenhalle”). Je ale úlohou slovenských historikov, ktorí nič nerobia, aby tento mýtus preskúmali, presné dôkazy sa budú hľadať stále ťažšie. Každopádne, okrem ruských zdrojov sa objavuje informácia o pláne nasadiť dva Sturmtigery proti slovenskému hlavnému mestu aj v tých anglických.

 

Video o zbrani Sturmtiger v angličtine, ak abstrahujeme od prípadnej reklamy, informácia o Bratislave odznie presne v čase 06:54:

 

Treba dodať, že Nemcom sa až do konca vojny pravdepodobne nepodarilo nasadiť kumulatívnu raketu pre Sturmtiger (Hohladungsgranate s váhou 345 kg mal prebíjať 2,5 m železobetónu), používali vysokovýbušné (Sprenggranate s hmotnosťou 351 kg a obsahom 125 kg tritolu).

 

Rusi s týmto problém mať nebudú. Ich RBU-6000 má kumulatívnu muníciu, ktorá má byť schopná zničiť ponorku s výtlakom 19 000 ton v hĺbke 10-500 metrov pod vodou. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa dostanú do cesty priamo kumulatívnemu lúču z munície takéhoto kalibru, teda výbuchom sformovanému prúdu odpareného kovu pohybujúcemu sa rýchlosťou niekoľko kilometrov za sekundu, budú demilitarizovaní pri dodržaní zákona o zachovaní hmoty.

 

Autor môže byť spokojný sám so sebou. Opäť mu vyšla predpoveď o nasadení novej zbrane na ukrajinskom bojisku, predstih je tentokrát veľký, od 12.6.2023 uplynulo vyše 100 dní. Kiežby nevychádzali jeho dlhodobé predpovede. Uvidíme, či Rusi dodržia taktiku jej použitia, na rozdiel od Nemcov, ktorí boli koncom roku 1944 už zúfalí a v strategickej obrane a od Sturmtigerov žiadali nereálne veci. Do boja v mestskom prostredí (urban warfare) sa dostali len pri potláčaní varšavského povstania. Každopádne, aj ako aktualita, aj pre neobvyklú podstatu a pôvod tejto zbrane bol spísaný samostatný článok, bolo to vyňaté z pripravovaného článku v sérii o vývoji delostrelectva, ktorý bude pravdepodobne sám osebe dosť špecifický.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov