.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalí Wagnerovci sa vracajú do prvej línie

A veliť im bude ich nový vojvodca, plukovník vo výslužbe a bývalý náčelník štábu Súkromnej vojenskej skupiny (SVS) Wagner Andrej Trošev s volačkou “Šedovlasý”.


 

Pokyn na formovanie dobrovoľníckych jednotiek, v prvom rade pre Špeciálnu vojenskú operáciu, dostal Trošev priamo od prezidenta RF Vladimíra Putina, ktorý ho prijal spolu s námestníkom ministra obrany RF generálom Junus-Bekom Jevkurovom. “Vy sami ste predtým bojovali v takej jednotke, preto musíte poznať otázky, ktoré treba vopred riešiť, aby bojová práca šla čo najlepšie,” s dôverou sa Putin obrátil na Troševa.

 

Na prijatí u V. Putina. Jenus-Bek Jevkurov vľavo, Andrej Trošev vpravo

 

Meno tohto vyslúžilého plukovníka sa okamžite stal zvučným “mémom”. Mnohí v momente začali hádať, či nie je synom presláveného hrdinu čečenskej vojny genplk. Genadija Troševa. Ukázalo sa, že nie. Obaja si však za bojové zásluhy vyslúžili titul Hrdina Ruska.
Samozrejme, že tak vojenská, ako aj civilná verejnosť, sa pýtajú, prečo sa Putin rozhodol zveriť velenie bývalých Wagnerovcov práve Troševovi? Je tu niekoľko dôvodov. Rátajme na prstoch.

 

Po prvé, Trošev spolu so svojimi veliacimi predchodcami z “orchestra” Utkinom a Prigožinom, ktorí zahynuli v toto leto v leteckej katastrofe, budovali túto organizáciu od základu. Trošev, ako jej náčelník štábu, zodpovedal za veľa zložitých otázok (doplňovanie, spojenie, prieskum, plánovanie operácií atď.)

 

Po druhé, spolu s “muzikantami” sa vyznamenal nielen v ŠVO. Bojové skúsenosti už naberal v Afganistane, Čečensku, Sýrii.
A nakoniec, bol to práve Trošev, ktorý súhlasil s ideou podpísania kontraktu s MO RF, ktorý ponúkol Wagnerovcom Putin v Kremli v auguste. Bývalý veliteľ Jevgenij Prigožin to však odmietol so slovami, že “moji chlapci s tým nesúhlasia”. Čiže logika Putinovej personálnej voľby je dnes jasná.

 

Junus-Bek Jevkurov a Andrej Trošev

 

Kto je Andrej Trošev s volačkou “Šedovlasý”?
Narodil sa v Leningrade a má 61 rokov. Absolvoval delostrelecké učilište a vojenskú akadémiu. V Afganistane velil batérii delostreleckých samochodiek. Vyslúžil si tam dva rady Červenej hviezdy. A za Čečensko a Dagestan si vyslúžil dva rady Za chrabrosť.
Potom Andrej Trošev slúžil v ministerstve vnútra a v OMONe (Oddiel mobilného špeciálneho určenia), velil petrohradskému SOBRu (Špeciálny oddiel rýchlej reakcie). V roku 2012 šiel do zálohy v hodnosti plukovník.

 

Avšak so začiatkom operácie v Sýrii, v októbri 2015, Trošev vyjadril želanie vrátiť sa do služby a ísť tam. Zapojil sa do bojovej činnosti súkromnej vojenskej skupiny Wagner. Za osobnú chrabrosť, ktorú prejavil priamo v bojoch, mu bol udelený titul Hrdina Ruska. Jedni západné noviny o ňom napísali: “Náčelník štábu skupiny Wagner, ktorá pôsobí v Sýrii, cvičí a vysiela sýrske sily.” Trošev sa zúčastnil aj bojových operácií skupiny Wagner. Konkrétne bojoval pri Dajr az-Zaure. Mal rozhodujúci vklad do vojenskej činnosti Bašara Asada.
Po návrate do Ruska pokračoval vyslúžilý plukovník v činnosti SVS, keď sa stal vedúcim jej bezpečnostnej služby. Účastníkom Špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa stal od jej prvého dňa.

 

Čo to znamená?
Ustanovenie Troševa do veliteľskej funkcie znamená, že skupina dobrovoľníkov, podobná na bývalých Wagnerovcov, bude sformovaná v rámci MO RF. Na frontovej línii je potrebná a nielen tam.

 

No a to, že Troševovho prijatia v Kremli sa zúčastnil aj námestník ministra obrany Jevkurov znamená, že zrejme on bude dohliadať na súčinnosť armády s novou jednotkou. Je to logické aj preto, lebo generál Jevkurov zodpovedá v ozbrojených silách za bojovú prípravu.
No a čo sa týka Troševa, ten najlepšie pozná svojich bývalých veliteľov. Nastal čas, aby ich začal navracať do služby. Samozrejme, že len tých, ktorí to budú chcieť.

 

Medzitým…
… sa už prvé jednotky bývalých Wagnerovcov začali navracať k Arťomovsku. Sú to tí istí “muzikanti”, ktorí sa spolu so “Šedovlasým” odčlenili od Wagnerovcov po vzbure Jevgenija Prigožina. Ďalšie protirečenia s rezortom obrany už nebudú, teraz všetci ťahajú za jeden povraz s cieľom dosiahnuť víťazstvo.
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov