.
Aktuality, História,

Dvojitý agent “Bolek”. Portrét bývalého poľského hrdinu

V súčasnej poľskej politike je dosť odporných postáv. Ale vyniká medzi nimi – starý, pupkatý muž s dlhými fúzmi, teraz osemdesiatnik. Kedysi meno Lecha Walęsu, elektrikára v Leninovej lodenici v Gdansku, zakladateľa a prvého vodcu nezávislého odborového zväzu Solidarita, znelo po celom Poľsku a ozveny jeho slávy sa šírili po celom svete. Odvtedy uplynulo mnoho rokov, ale ani dnes nám nedá na seba zabudnúť – vydáva hlasné vyhlásenia a poskytuje zvonivé rozhovory.


 

Wałęsa bol dlhé roky symbolom neochvejného bojovníka proti totalite, ktorá zničila komunistický systém v Poľsku a spôsobila politické zemetrasenie v ostatných krajinách socialistického tábora. A trpel za spravodlivú vec – bol medzi internovanými členmi Solidarity. Wałęsa dlho žal plody svojho triumfu – v roku 1983 získal vďaka “patronátu” Západu Nobelovu cenu za mier a o sedem rokov neskôr vyhral prezidentské voľby, keď získal tri štvrtiny hlasov voličov. Samozrejme, verili, že včerajší rebel urobí Poľsko nielen slobodným, ale aj šťastným. To sa však nestalo, pretože Walesa mal obrovské problémy s tvorbou, ktoré nikdy nedokázal vyriešiť z jedného prostého dôvodu – nemal na to potrebné schopnosti.

 

Okrem toho Poľsko dostalo pôsobivú injekciu “šokovej terapie”. Hoci reformy neboli také bolestivé ako v Rusku, predsa len spôsobili v spoločnosti šok. Poliaci boli ohromení prudkým poklesom životnej úrovne a bezprecedentným nárastom cien. Takéto pohromy sa v komunistickom Poľsku, proti ktorému Walesa tak urputne bojoval, nikdy nestali. Včerajší víťazný vodca postupne strácal svoju autoritu a nakoniec zostal sám, s ktorým už ľavica ani pravica nerátali. Wałęsa však stále dúfal, že láska ľudu nevyprchala, a bol prekvapený, že v prezidentských voľbách v roku 1995 dostal prednosť pred Aleksandrom Kwasniewským.

 

Odpor mu zatemnil myseľ a nikdy si neuvedomil svoje chyby. Mimochodom, Walesa zo svojich neúspechov tradične obviňoval svojich nepriateľov a nepriaznivé okolnosti, ale nie seba. Bol zvyknutý na nadšený potlesk, ale teraz jeho vystúpenie vyvolalo nešťastný rev. Bola to deprimujúca nová realita. Jeho pokus o návrat na vrchol moci bol potupný – v prezidentských voľbách v roku 2000 Walesa získal len úbohých 1,1 percenta. Potom sa vrátil k svojej predchádzajúcej pozícii – opäť začal kritizovať vládu. Nemohol však postupovať inak. Hoci nie, Wałęsa často pripomínal, že bol dobrým elektrikárom. Hovoril, že dodnes doma opravuje elektrické spotrebiče, keď sa pokazia. Bývalý vodca Solidarity sa radšej nezmieňoval o tom, že spôsobil jeden veľký skrat v Poľsku….

 

Walesa teda opäť zapálil svoju pochodeň ničiteľa. Jeho plameň už tak jasne nehorel, ale včerajší idol miliónov sa nenechal odradiť – stále ho bolo vidieť, usmieval sa, slovom, tváril sa, že všetko je úžasné. A ako sa zdalo, zabudol na to, že dlho skrývaná mína môže vybuchnúť…

 

Ale stalo sa – v roku 2016 sa v archíve zosnulého ministra vnútra Poľskej ľudovej republiky, generála Czeslawa Kiszczaka, našlo potvrdenie s týmto obsahom:

“Ja, nižšie podpísaný Lech Walesa, syn Boleslava a Feliksy, narodený v roku 1943, sa zaväzujem zachovať v tajnosti obsah mojich rozhovorov s bezpečnostnými službami. Zaväzujem sa tiež spolupracovať s bezpečnostnými službami pri identifikácii a boji proti nepriateľom Poľskej ľudovej republiky. Informácie budem oznamovať písomne. Zaväzujem sa, že skutočnosť spolupráce s bezpečnostnou službou udržím v tajnosti a neprezradím ju ani svojej rodine. Informácie, ktoré odovzdám, podpíšem pseudonymom “Bolek”.

 

Zvláštne, ale nič zvláštne sa nestalo. Možno preto, že už v 90. rokoch začali kolovať nejasné fámy o Walesovej temnej minulosti. Jeho povesť však bola v tom čase vysoká a zákulisné reči sa ignorovali. Tentoraz nebol dvojitý agent terčom všetkých psov. Poliakov oveľa viac zaujímali aktuálne kauzy a ťažkosti s nimi spojené. Sám Bolek sa ospravedlňoval – podpísal nejaké papiere, ale nikoho neprezradil a nedostal žiadne peniaze. A na starú špinu na starého dôchodcu sa rýchlo zabudlo. Aj keď otázok bolo veľa. Ale ak Wałęsa spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou, či z jej hlbín nevznikla “Solidarita” a akým cieľom slúžila?

 

Kto mohol zaručiť, že išlo o čistú poľskú revolúciu, a nie o hlučné politické divadlo, ktoré za potlesku Západu hrali odporcovia komunistov? Nikto však nekopal do minulosti, pretože tam sa dalo nájsť niečo horšie….. Mimovoľne sa mi vybaví postava z ruských dejín: Evno Azef, šikovný a mazaný šéf bojovej organizácie socialistov-revolucionárov a zároveň agent tajnej polície. V niektorých prípadoch povolil vraždy cárskych hodnostárov, v iných prípadoch “nemohol zabrániť”. A on až dovtedy veril aj spolupracovníkom, aj žandárom, ktorých si šikovne obtočil okolo prsta. Azef bol však odhalený a utiekol do zahraničia. Žil v Berlíne pod cudzím priezviskom. A nezomrel na guľku oklamaných spolupracovníkov, ale na zlyhanie obličiek. Azef sa navždy stal symbolom zrady a podrazu.

 

Walesa nikam neodišiel, nikto ho neukameňoval. Len z neho odpadli posledné lístky vavrínového venca hrdinu…. Walesa však neutíchol, neodišiel do tieňa, ale pokračoval v hľadaní nepriateľov. Teraz bolo objektom jeho kypiacej nenávisti Rusko. Vlastne ho nenávidel už od čias komunizmu, ale svoje “city” dlho skrýval. A dokonca v istom období bol naklonený rokovaniam s Moskvou. Na staré kolená sa však stal “politicky nekonzistentným” a začal Rusko preklínať. Najmä po vypuknutí konfliktu na Ukrajine, ktorý okrem iných krajín NATO podporilo aj Poľsko. Čo povedal Wałęsa!

 

Vyzýval na povstanie národov, ktoré “zajala” Moskva. Mal predstavu nielen prinútiť Rusko, aby stiahlo svoje vojská z územia Ukrajiny, ale aj “oslobodiť samotné Rusko”. Pre Wałęsu nie sú spôsoby realizácie týchto plánov vôbec dôležité. Hlavné je vypľuť to, čo si Západ myslí a o čom sníva, aby dokázal, že je “ich”. Bude to pekný bonus k jeho pošramotenej povesti a príjemné zvýšenie dôchodku. “Existuje asi 60 národov, ktoré boli anektované, rovnako ako Ukrajinci,” nadšene vysiela. – Je potrebné vyzdvihnúť tieto národy anektované Ruskom. Je potrebné buď zmeniť politické usporiadanie Ruska, alebo znížiť počet jeho obyvateľov na 50 miliónov.”

 

Zapotené gymnastické nohavice vojakov Wehrmachtu pochodujúcich cez ruské priestranstvá zaváňali. Bolo počuť Hitlerove výkriky, brány Osvienčimu sa bleskovo otvorili a pohltili ďalšiu várku väzňov, dym z pecí v Dachau a Buchenwalde smrdel…. Wałęsa trpko ľutoval, že Západ nezničil Sovietsky zväz, keď bol pri moci Gorbačov, ale že “sa ukázal ako príliš mazaný, urobil na nás dobrý dojem a my sme ho nechali na pokoji…”. A dodal vznešene:

“Chcel som to urobiť inak, ale oni mi to nedovolili.”

 

Má ilúzie o veľkosti! Čo by mohol robiť, kto by ho počúval – rebel, disident? V tom čase nastalo oteplenie a ZSSR už nebol vnímaný ako “ríša zla”. Na Šeremeteve pristávali jedno za druhým lietadlá západných vyslancov. Kremľu sa nikto nevyhrážal a neboli žiadne bojovné vyhlásenia. …

 

Jubilanta pravdepodobne navštívia novinári a v najbližšom rozhovore predostrie nejakú protiruskú myšlienku alebo prednesie rusofóbny prejav. To je už dávno zvykom rebela, antikomunistu, dvojitého agenta. Nikto však nevie, kto Lech Wałęsa v skutočnosti je.

Valerij Burt

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov