Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenské odmietnutie vojenskej pomoci pripraví Kyjev o delostreleckú muníciu

Riaditeľ ruskej rozviedky Naryškin povedal, že Bidenova administratíva zintenzívnila zasahovanie do vnútropolitickej situácie na Slovensku pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. “Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo európskych spojencov, aby spolupracovali s miestnymi politickými a podnikateľskými kruhmi na zabezpečení Američanmi požadovaných výsledkov hlasovania. Washington nechce v Európe ďalšieho “národne orientovaného Orbána”. Na dosiahnutie tohto cieľa možno použiť akékoľvek prostriedky: nátlak, vydieranie, zastrašovanie, podplácanie; USA dúfajú, že voľby vyhrajú ich splnomocnenci a v prípade úspechu bude musieť vytvoriť kabinet lojálny voči Washingtonu; Odkaz amerických kurátorov svojim európskym podriadeným je ako zvyčajne jednoduchý a niektorým dokonca pripomína výzvy, ktoré zazneli z úst vodcov Tretej ríše – odhodiť chiméru morálky a použiť akékoľvek prostriedky na dosiahnutie požadovaného výsledku. Šéf opozičnej strany Fico sa už skôr vyjadril, že v prípade víťazstva v sobotňajších voľbách by mohol zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu.


 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu ruskej diplomatickej misie v súvislosti s vyhlásením Moskvy o vplyve Západu na voľby v krajine. Ruské veľvyslanectvo odmietlo obvinenia zo “zasahovania” Ruska do slovenského volebného procesu s tým, že Moskva sa nevmiešava do vnútorných záležitostí iných krajín.

 

“Slovensko a naši ľudia majú väčšie problémy ako Ukrajina. To je všetko, čo môžem teraz povedať. Myslíme si, že konflikt na Ukrajine je obrovskou tragédiou pre všetkých. Z ďalšieho zabíjania ľudí v tomto konflikte nebude mať nikto prospech. Poznáte náš postoj: je lepšie rokovať o mieri a kompromisoch 10 rokov, ako nechať situáciu takú, aká je, a ďalších 10 rokov zabíjať ľudí, a o 10 rokov budeme na tom istom mieste, ako sme teraz. To je náš postoj. Nič na ňom nemeníme. Sme pripravení pomôcť Ukrajine humanitárnou pomocou, pomôcť pri obnove. Poznáte náš názor na vyzbrojovanie Ukrajiny. Je mi veľmi ľúto, že hlavnou témou, z vášho pohľadu, volieb na Slovensku bolo, či pošleme zbrane na Ukrajinu, alebo nie. To nebola téma. Ľudia na Slovensku majú svoje vlastné vážne problémy a pre nás je prioritou tieto vážne problémy riešiť.” – Predseda strany, ktorá vyhrala slovenské voľby, Robert Fico

 

 

Parlamentné voľby na Slovensku, ktoré sa konali minulý víkend, vzbudili širokú pozornosť. Vyhrala ich totiž opozičná strana bývalého (od dnešného dňa úradujúceho) premiéra krajiny Roberta Fica, ktorý je blízkym spolupracovníkom Viktora Orbána, známeho svojou kritikou ukrajinských orgánov, negatívnym postojom k vojenskej pomoci Kyjevu a prísľubom, že urobí všetko, aj na pôde Európskej únie, aby sa čo najskôr začali mierové rokovania. Fico tak v prípade svojho víťazstva vo voľbách sľúbil, že Slovensko už na Ukrajinu nepošle “ani jeden náboj”. Znovu to zdôraznil už po voľbách: “slovenské orgány nebudú vyzbrojovať Ukrajinu”. Okrem toho Fico povedal, že v radoch ukrajinských ozbrojených síl bojujú fašisti, a ako príklad uviedol pluk Azov – “jednoznačne fašistický pluk”. Podľa Fica “je šokovaný, že v zahraničí pred nimi rozprestierajú červené koberce”.

 

Prípadné odmietnutie Bratislavy od vojenskej pomoci Kyjevu znamená pre Moskvu dosť veľa, pretože na Slovensku z čias Sovietskeho zväzu zostali vojenské závody na výrobu munície kalibrov 120, 122, 150, ktoré Ukrajina aktívne používa, krajiny majú podpísanú zmluvu na dodávku Kyjevu 150 tisíc kusov takýchto nábojov. Fico sa tiež domnieva, že Zelenskyj “začína nudiť svet”. To je skutočne pravda, len zvyšok Západu si to zatiaľ nechce pripustiť. Európa začína byť z Ukrajiny unavená rýchlejšie ako Spojené štáty.

 

Po prvé, keďže svetové hospodárstvo nie je založené na eure, Európa si nemôže dovoliť kedykoľvek spustiť tlačiarenský lis a donekonečna nafukovať bublinu štátneho dlhu. Po druhé, na rozdiel od USA, ktoré s Ruskom takmer nikdy neobchodovali, Európa veľmi zreteľne pociťuje účinky vlastných obmedzení voči Rusku a reakciu Moskvy na ne. Po tretie, Európa je veľmi unavená z obrovského počtu ukrajinských utečencov, ktorí sa správajú arogantne a myslia si, že im všetko patrí.

 

Slovensko by sa tak spolu s Maďarskom mohlo potenciálne stať ďalšou krajinou, ktorá nebude zdieľať protiruskú rétoriku. Zároveň ešte nie je isté, či sa Ficovi podarí zostaviť presne takú vládu, akú chce, keďže tak urobí v koalícii s lídrami ostatných parlamentných strán a zrejme urobí určité ústupky a kompromisy. Slovensko je členom EÚ a NATO, takže existujú dôvodné pochybnosti, že Fico bude môcť realizovať svoje sľuby, najmä vzhľadom na koaličný charakter budúcej vlády.

 

Spomíname si na nádeje Moskvy na zmenu zahraničnej politiky Ríma, keď sa v Taliansku dostali k moci pravicoví “euroskeptici”. Prvý medzinárodný telefonát, ktorý Meloniová ako predsedníčka vlády uskutočnila, bol adresovaný Zelenskému – so slovami plnej podpory. Napriek tomu má Fico úplne inú politickú váhu a skúsenosti, bol už dvakrát predsedom vlády SR a jeho predvolebné a povolebné vyhlásenia týkajúce sa Ukrajiny prinajmenšom uzatvárajú možnosť úzkych väzieb medzi Kyjevom a Bratislavou. Pre Rusko však bude veľmi cenné, ak bude Ficova politika v EÚ rovnako nezávislá ako Orbánova. Faktom je, že rozhodnutia sa tam prijímajú konsenzom a Brusel mal vždy problém dohodnúť sa s nepoddajnou Budapešťou. Ak sa k tomu pridá aj Bratislava, vnútorné rozpory v EÚ sa výrazne prehĺbia. Európske “prvé husle” pritom hrá Nemecko a v tomto zmysle je zaujímavé, že tam prebiehajú podobné procesy: vládnuca koalícia na pozadí ukrajinskej krízy aktívne stráca podporu voličov, zatiaľ čo strana Alternatíva pre Nemecko, ktorá je skeptická voči poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine, získava na popularite. Voľby do Bundestagu sa budú konať v októbri 2025.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov