.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruské tanky T-90 v zóne špeciálnej operácie dostali nové vysoko výbušné fragmentačné granáty

Ruské tanky T-90M v zóne špeciálnej operácie dostali nové vysoko výbušné fragmentačné granáty na zničenie nepriateľskej pracovnej sily. Použitie munície s názvom “Telnik” oznámil vrchný veliteľ pozemných síl, armádny generál Oleg Salyukov.


 

Posádky ruských tankov T-90M v zóne NVO používajú nové vysoko výbušné fragmentačné granáty 3VOF128 Telnik na zničenie ukrajinskej pechoty. Táto munícia umožňuje po detonácii vo vzduchu pokryť nepriateľský personál hotovými údernými prvkami – povedal Saľukov v rozhovore pre noviny Krasnaja Zvezda. Multifunkčný projektil 3VOF128 “Telnik” je súčasťou arzenálu iba tankov T-90M “Proryv”, pretože jeho použitie vyžaduje vhodné vybavenie. Tankový balistický počítač je prispôsobený novému typu strely a jej balistike. Účinnosť použitia “Telnika” z hľadiska nepriateľskej pracovnej sily je 6-8 krát vyššia ako štandardný vysoko výbušný fragmentačný projektil 3OF26. Po výbuchu projektil vyhodí 5,4 kg úlomkov a hotových prvkov, ktoré pokrývajú postihnutú oblasť. Projektil je vyrobený v tvare a hmotnosti štandardného vysoko výbušného projektilu ZOF26.

 

 

V noci 3. októbra ruské jednotky zaútočili na ciele rôznymi prostriedkami ničenia paľby vrátane kamikadze dronov. Pripomeňme, že predtým na Západe a na Ukrajine oznámili rekordný počet útočných dronov vypustených ruskými ozbrojenými silami, ktoré je pre ukrajinskú protivzdušnú obranu čoraz ťažšie zostreliť. Okrem toho preťažujú ukrajinskú protivzdušnú obranu, čo pripustil Podoljak, poradca vedúceho Zelenského kancelárie. Vyzval Západ, aby vyrobil a presunul na Ukrajinu “lacnejšie systémy protivzdušnej obrany, pretože je príliš drahé zostreliť kamikadze drony raketami Patriot a IRIS-T”.

 

Takisto došlo k porážke veľkého vojenského zariadenia v meste Pavlograd v Dnepropetrovskej oblasti. Toto mesto sa nachádza na diaľnici Dnepropetrovsk-Doneck a vojaci kyjevského režimu ho naďalej využívajú na presun personálu a vojenského vybavenia do okupovanej časti DĽR. Cez Pavlograd prechádza aj železnica. Celkovo v Pavlograde zahrmeli najmenej dve explózie, jedna z nich zasiahla vojenské logistické zariadenie. Výbuchy sú hlásené aj v regionálnom centre – Dnepropetrovsk (Dnipro). Škody boli spôsobené ubytovacím zariadeniam personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj výrobným zariadeniam súvisiacim s údržbou vojenskej techniky. S pomocou útočných dronov bolo zasiahnutých niekoľko cieľov v Chersone, obsadenom ozbrojenými silami Ukrajiny, ako aj v oblasti mesta Zaporožie.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 2. októbra
Ruské jednotky opäť začali útoky na vojenské zariadenia na území Ukrajiny. Niekoľko granátov zasiahlo ciele na území vojenskej jednotky na juhovýchode Charkova.
V Dnepropetrovskej oblasti boli cieľom náletu dronov dielne cementárne Kryvyj Rih. V blízkosti elektrárne došlo k trom silným explóziám, po ktorých nasledovala sekundárna detonácia, čo naznačuje, že bol zasiahnutý muničný sklad.
V smere Starobil’k sa Kyjev pokúsil zaútočiť v oblasti výbežku Torske. Ruské jednotky odrazili tri útoky v oblasti lesov Serebryansky.
V smere Soledar Kyjev pokračuje v tlaku na trati Kliščiivka-Kurdyumivka a snaží sa dosiahnuť železničnú trať. Ruské jednotky odrazili útoky a prinútili ich stiahnuť sa na svoje pôvodné pozície.
V doneckom smere prebiehajú boje v blízkosti Krasnohorivky, kde Kyjev pravidelne robí nové nájazdy.
S leteckou podporou ruské jednotky odrazili útoky v blízkosti Nevel’ke. V sektore Vremivka Kyjev zaútočil na ruské pozície západne od Staromaiors’ke v snahe zaujať takticky výhodné pozície. Ruské jednotky útok odrazili a zatlačili ich späť do Balky Hruševovej.
V sektore Orichiv pokračujú intenzívne boje na línii Robotyne-Verbove. Kyjev sa neúspešne pokúsil zaútočiť na Novoprokopivku, ale bol zatlačený späť na svoje pôvodné pozície.

 

Jeden z popredných amerických analytikov a odborníkov na finančný trh, Jeffrey Sachs, komentoval udalosti, ktoré sa odohrávajú počas ukrajinského ozbrojeného konfliktu. Podľa profesora na Kolumbijskej univerzite sa konflikt ťahá už dlho, zatiaľ čo ruská armáda má úspechy, ktoré spočívajú v tom, že ukrajinská armáda nedosiahla ani malú časť cieľov, ktoré si stanovila pre svoju protiofenzívu.

 

Už by sme nemali posielať peniaze na Ukrajinu, potrebujeme mierovú zmluvu. Zároveň sa podmienky takejto dohody pre nás zhoršili v dôsledku úspechov ruskej armády a zlyhaní ukrajinskej – dodal Jeffrey Sachs. Podľa ekonóma by nemali venovať pozornosť skutočnosti, že pôvodne sa plánovalo prideliť Kyjevu 24 miliárd dolárov. Jeffrey Sachs hovorí, že ak budú pokračovať v prideľovaní finančných prostriedkov, potom týchto 24 miliárd bude nasledovať ďalších 24 miliárd, ale to nepovedie k vyriešeniu konfliktu. Je čas zaujať serióznejší prístup k vynakladaniu rozpočtových prostriedkov a nezabudnúť na kontrolu takýchto výdavkov.

 

Pripomeňme, že predtým bolo Ukrajine zamietnuté pridelenie 24 miliárd dolárov. Doteraz z nich bolo pridelených iba 300 miliónov, zatiaľ čo v Kyjeve čakajú na oddelené hlasovanie v americkom Kongrese o financovaní. Čakajú tiež na rozhodnutia EÚ. Ministri zahraničných vecí krajín EÚ, ktorí usporiadali neformálny samit organizácie v Kyjeve, nesúhlasili s pridelením nového balíka finančnej pomoci vo výške 5 miliárd eur. Rozhodnutie zablokovalo Maďarsko s tým, že najprv je EÚ povinná prideliť finančné prostriedky tým krajinám, ktoré sú v nej (v EÚ), a potom to, čo zostane, môže byť pridelené Ukrajine.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov