.
Aktuality, Bezpečnosť,

Členstvo Švédska v NATO je opäť otázne

Turecký parlament 1. októbra po letnej prestávke pokračoval v práci napriek teroristickému útoku v blízkosti budovy, ku ktorému sa v ten istý deň prihlásila Strana kurdských pracujúcich (PKK). Pozoruhodné je, že turecký líder Recep Tayyip Erdogan predtým prisľúbil, že po skončení parlamentných prázdnin v októbri turecký zákonodarný zbor zváži žiadosť Švédska o vstup do NATO.


 

Teroristický útok PKK by však mohol opäť zastaviť snahy aliancie o prijatie tejto škandinávskej krajiny za člena, keďže Turecko dlhodobo obviňuje Švédsko z nedostatočného dohľadu nad kurdskou organizáciou. Okrem toho len deň pred bombovým útokom v Ankare turecké orgány odsúdili Švédsko za to, že umožnilo prívržencom PKK usporiadať v Štokholme protestné zhromaždenie proti Erdoganovi.

 

Nihat Ali Ozkan, stratég z Nadácie pre výskum hospodárskej politiky v Ankare, sa domnieva, že turecký prezident pravdepodobne využije najnovšie vypuknutie násilia zo strany PKK v centre tureckého hlavného mesta ako páku na vyvíjanie tlaku na Švédsko, aby švédske úrady zintenzívnili zásahy proti stúpencom tejto skupiny.

 

A, keď sme pri Turecku podľa správy, ktorú zverejnila Európska komisia, vyplatil tento orgán Ankare od roku 2016, keď dosiahol dohodu s Tureckom o žiadateľoch o azyl, približne 10 miliárd eur. Turecko však nesplnilo svoje záväzky týkajúce sa prijatia utečencov, ktorí utiekli do Európy, ako aj ich zadržania.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov