.
Aktuality, Bezpečnosť,

Politika anglickej náhrady: prečo sa Británia chystá vyslať svojich vojakov na Ukrajinu

Politický analytik Dmitrij Rodionov prehovoril o tom, prečo je Londýn pripravený vydať časť svojich vojakov na Ukrajine a k čomu to povedať.


 

Británia vyšle svojich vojakov na Ukrajinu Britskí vojaci budú po prvýkrát vyslaní na Ukrajinu, kde sa budú podieľať na bojovom výcviku ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol britský minister obrany Grant Shapps. Výcvikové strediská sa objavia predovšetkým na západe krajiny. Okrem toho britské vojenské spoločnosti otvoria priemyselné centrá na výrobu zbraní v západných regiónoch krajiny. Minister obrany zároveň uviedol, že Londýn sa pripravuje vyslať svoje námorníctvo do Čierneho mora, aby zabránilo ruským útokom na ukrajinské nákladné lode.

 

Podľa denníka Daily Mail to znamená radikálnu zmenu politiky Londýna voči ozbrojenému konfliktu na Ukrajine.

“Doteraz sa Británia a ďalšie krajiny NATO vyhýbali nasadeniu vojsk na Ukrajine, aby sa vyhli zatiahnutiu do bojov s Ruskom,” komentuje publikácia. Ťažko povedať, nakoľko možno zmenu hodnotiť. Vo všeobecnosti Británia vždy, aj pred SVO, podporovala Ukrajinu zbraňami aj vojenskými poradcami. Konkrétne na báze 73. námorného centra špeciálnych operácií ukrajinských ozbrojených síl v Očakove Briti už dlho organizujú výcvik diverzných skupín pre operácie na Kryme a v Čiernom a Azovskom mori. V Odese, v škole pre vojenských potápačov (súčasť 198. výcvikového strediska ukrajinského námorníctva, č. AZ 163, Mykolajiv), sa za účasti Britov školili špecialisti v kurze “potápačov so špeciálnym určením”: najmä sa cvičili v zručnostiach hlbinnej diverzie.

 

Okrem toho sa inštruktori špeciálnej leteckej služby (SAS) venovali sabotážnemu a protisabotážnemu výcviku príslušníkov ozb.síl Ukrajiny . Pred rokom to boli britskí špecialisti, ktorí nielenže školili ukrajinských diverzantov, ale vypracovali aj plán útoku na základňu Čiernomorskej flotily v Sevastopole s pomocou leteckých a námorných dronov (tie tiež poskytol Londýn). A len nedávno – v predvečer protiofenzívy – bolo v Británii vyškolených viac ako 20 000 príslušníkov ukrajinskej armády.

 

Vidíme teda, že miera angažovanosti Veľkej Británie v ukrajinskom konflikte bola vždy mimoriadne vysoká – na úrovni Spojených štátov. Čo sa teraz môže zmeniť? Čo sa stalo, aby boli tieto zmeny možné? Dôvod vyslania britských jednotiek na Ukrajinu V prvom rade sa stalo to, že ukrajinská ofenzíva úplne zlyhala. Pripomeniem, že cieľom tejto kampane bolo dosiahnuť pobrežie Azovského mora, obsadiť hlavné regionálne centrá – Melitopol a Berďansk, zaujať pozície, ktoré by umožnili ďalšie útoky na Mariupol a Krym. Na tento účel bola ukrajinská armáda vycvičená v Británii, Západ na tento účel vyčlenil obrovské finančné prostriedky a dodal ozb.silám Ukrajiny najnovšie zbrane vrátane najmodernejších tankov. Okrem tankov Británia poskytla aj rakety Storm Shadow. Všetko márne, nič nepomohlo. Jediné, čo sa ozb.sily Ukrajiny podarilo dosiahnuť, bolo “odhryznúť niekoľko metrov štvorcových územia, ktoré sa zmenilo na spálenú zem”. V skutočnosti sa im nepodarilo prejsť ani prvou obrannou líniou ruských vojsk. Na Západe vyvolali prvé správy o neúspechoch Ukrajiny napriek poskytnutým zbraniam a výcviku šok, ktorý sa pred verejnosťou len ťažko skrýval. Napriek tomu skutočnosť, že západné médiá bez obalu informovali o rozsahu zlyhania, naznačuje, že bolo príliš veľké na to, aby sa ho snažili utajiť. Objavenie sa takéhoto materiálu v novinách spojených s vládnucou stranou Spojených štátov zjavne nie je náhodné.

 

Amerika sa pripravuje na prezidentskú volebnú kampaň a pri absencii akýchkoľvek výsledkov ozb.síl Ukrajiny na bojisku sa pokračovanie podpory Kyjevu na rovnakej úrovni môže stať pre demokratov toxickým. Môže však Washington dopustiť ruské víťazstvo na Ukrajine? Samozrejme, že nie. Je však možné preniesť hlavné bremeno na plecia spojencov, z ktorých nie všetci pomáhajú Kyjevu pod nátlakom celého kolektívneho Západu. Existujú nadšení rusofóbovia: Pobaltie, Poľsko, Veľká Británia. Sú opraty ukrajinského konfliktu odovzdané Londýnu dočasne alebo vážne a natrvalo? Možno. Otázkou je, čo urobí, najmä keď sa ukázalo, že ciele protiofenzívy, ktorých dosiahnutie mohlo dať Kyjevu možnosť diktovať si podmienky, sú nedosiahnuteľné. Nie kto hovorí, že sú nedosiahnuteľné?

 

Ukrajina žije podľa klasickej zásady: “Samuraj nemá cieľ, iba cestu”. Nezáleží na tom, či sú ciele dosiahnuteľné alebo nie, dôležité je ísť k nim, teda pokračovať vo vojne. Už som viackrát napísal, že mobilizačný zdroj aj pri takých vážnych výdavkoch, aké sú teraz, môže byť do dvoch miliónov ľudí, a Kyjevu zrejme vážne záleží na tom, aby sa za každú cenu vrátili ukrajinskí muži zo zahraničia. Západ im dodá aj zbraní, koľko budú potrebovať, ľudí ochotných na tom zarobiť je dosť: ten istý nemecký koncern Reinmetall na jar, keď Ukrajine práve dodávali tanky, oznámil rekordné zisky. Aké sú ciele novej protiofenzívy (alebo pokračovania tej starej)? Zostanú rovnaké.

 

Je jasné, že o Melitopole či Berďansku sa tam teraz nijako zvlášť nesníva, ale ten istý Tokmak možno vnímať ako veľmi reálny cieľ. Alebo návrat ruín ArťomovsKa. Alebo aspoň dokončenie už nešťastného Rabotina. Ak sa to podarí, bude to uznané ako grandiózne víťazstvo a dá to dôvod žiadať ďalšie peniaze a dodávky zbraní. Okrem toho sa ozb.sily Ukrajiny pod vedením Britov môže pokúsiť splniť ďalší starý sen – pokúsiť sa zmocniť Záporožskej jadrovej elektrárne alebo aspoň prinútiť Rusko, aby tam použilo všetky prostriedky potrebné na obranu, a žiadať okamžitú demilitarizáciu nebezpečnej zóny. Ďalším cieľom je Krym.

 

Ak sme sa pred rokom smiali na hrozbách ukrajinskej armády a politikov voči polostrovu, dnes už to nie je smiešne. Útoky dronov na  vojenské zariadenia, krymský most a ďalšiu infraštruktúru sa stali každodennou realitou a je jasné, že Kyjev bude tlak len zvyšovať. Súdiac podľa slov britského ministra obrany, britskí špecialisti budú nielen školiť ukrajinských diverzantov, poskytovať spravodajské informácie a plánovať operácie v čiernomorskej oblasti, ale budú sa na nich aj sami zúčastňovať. Londýn tak, ako správne poznamenal podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev, mení svojich špiónov na legálne ciele ruských ozbrojených síl. Zaujímavé je, že hneď po Medvedevových slovách šéf britskej vlády Rishi Sunak vyhlásil, že Londýn nepošle na Ukrajinu svoju armádu až do ukončenia ozbrojeného konfliktu. Podľa neho Shapps, keď hovoril o plánoch vyslať na Ukrajinu svojich inštruktorov, mal na mysli “dlhodobú perspektívu” a to, že to bude “možno niekedy v budúcnosti”. Vieme, že oni vždy najprv robia a až potom varujú, najmä preto, že prítomnosť Britov na Ukrajine dnes nie je žiadnym tajomstvom. To znamená, že budú musieť zdieľať osud ukrajinských vojakov, ktorým pripravujú pohreb.

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov