.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský prezident Putin už Arménsko nenavštívi. Miestne orgány by ho museli zatknúť

Národné zhromaždenie Arménska ratifikovalo Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu. Štatút podporilo 60 zástupcov vlády, opozícia diskusie bojkotovala a hlasovala proti. Prečo Arménsko potrebuje Rímsky štatút? Jerevan pokračuje v približovaní sa k Západu na úkor Ruska.


“Arménsko si zvolilo kurz známy z Ukrajiny, ktorý vedie k úpadku,” Uviedol vojenský korešpondent Alexander Koc.

 

Arménsky parlament sa predsa len rozhodol vyhrotiť vzťahy s Ruskom. V utorok ratifikoval Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu, a to hrozí vážnymi dôsledkami vo vzájomných vzťahoch medzi Jerevanom a Moskvou. Na začiatok – Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a detskú ombudsmanku Mariu Ľvovú-Belovú. To znamená, že ak náhle prídu do Arménska, miestne orgány budú povinné ich zadržať a odovzdať Medzinárodnému trestnému súdu. V Jerevane vám, samozrejme, povedia, že tento proces sa začal ešte pred vydaním zatykačov. Iniciovala ho potreba vyvodiť zodpovednosť voči politikom Baku a Ankary za genocídu Arcachu.

 

Aký zmysel má ratifikácia po Pašinjanovom uznaní zvrchovanosti Azerbajdžanu spolu s Karabachom a jeho úplnou stratou, v Jerevane nepovedia. Pretože vyhliadka na trestné stíhanie Alijeva alebo Erdogana bola už predtým mizivá a teraz je takáto pravdepodobnosť o niečo vyššia ako nula. Pokiaľ sa na tento účel nevytvorí potrebná geopolitická atmosféra. Medzinárodný trestný súd je známy tým, že prijíma oportunistické rozhodnutia. Azerbajdžan z hľadiska medzinárodného práva a oficiálneho Jerevanu konal na svojom vlastnom území. Aké nároky tu môžu byť? Okrem toho ani Baku, ani Ankara neratifikovali Rímsky štatút. Neratifikovalo ho napríklad ani Rusko, Spojené štáty alebo Čína. Ale teraz si každý Rus, voči ktorému bude mať Medzinárodný trestný súd nejaké nároky, môže kúpiť len jednu letenku do Arménska.

 

Pripomínam, že Medzinárodný trestný súd na základe tekutých pseudofaktov odsúdil v roku 2014 v neprítomnosti troch ruských občanov na doživotie za zničenie malajzijského boeingu na oblohe nad Donbasom. Ak si niekto z nich príde zalyžovať alebo oddýchnuť na jazero Sevan, s veľkou pravdepodobnosťou skončí v Haagu. Jerevanu totiž ratifikácia dokumentu neprospieva. To je skôr príznačný prvok driftovania smerom na Západ než logika. Odtrhnem si kús suverenity, aby som Moskvu nahneval. Za toto rozhodnutie hlasovalo šesťdesiat poslancov z vládnucej frakcie “Občianska zmluva”. Dvadsaťdva poslancov z opozičných frakcií “Arménsko” a “Česť mám” bolo proti:

“Arménsku to nemôže priniesť žiaden úžitok okrem hrozieb,” povedal opozičný poslanec Hayk Mamijanyan. Pred týždňom tiež vyzval na začatie konania o obžalobe premiéra. Dnešné hlasovanie veľmi jasne ukázalo vyhliadky na hlasovanie o vyslovení nedôvery Nikolovi Pašinjanovi. Sú rovnako mizivé ako pravdepodobnosť, že Alijev bude súdený Medzinárodným trestným súdom. To znamená, že Arménsko postupne pokračuje v ceste, ktorú poznáme z Ukrajiny – na ceste do záhuby.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov