T-14 Armata
Aktuality, Bezpečnosť,

Šok z návrhu ruského obranného rozpočtu, Ukrajina zatiaľ nestráca nervy so Slovenskom ani s USA

Na západe mimo mainstreamové médiá začína odborná diskusia o možnosti, že Rusko dramaticky zvýši svoj obranný rozpočet 2024-ho roku. Pracuje sa s materiálmi, ktoré mali uniknúť z ruského ministerstva financií. Uvádza sa v nich, že Rusko by mohlo zvýšiť svoje obranné výdavky o ohromujúcich 68% na zhruba 105 miliárd €, pri súčasnom poklese kurzu rubľa, za ktorý Rusko nakupuje domáce tovary a služby, vrátane produkcie VPK. Ide tak o 10,8 bilióna rubľov (pozor, v USA 1000 miliónov je bilión a milión miliónov je trilión, v Európe je 1000 miliónov miliarda, tu je to preložené z amerického zdroja do európskeho jazyka slovenčina). Predstavovalo by to zhruba 30% verejných výdavkov, podiel výdavkov na obranu na HDP Ruska by dosiahol zhruba 6%. Ak by sa teraz Slovensko pokúsilo o niečo podobné, samozrejme nie v absolútnom vyjadrení ale pomerne, okamžite by mohlo vyhlásiť bankrot. Najmä po všeobecnej katastrofe nasledujúcej po 29.2.2020.


Ekonomickí analytici naznačujú, že Rusko by mohlo byť schopné udržať tieto zvýšené výdavky na obranu v roku 2024, pravdepodobne by to bolo na úkor širšej ekonomiky. (Bezpochyby, veď na všetky ostatné výdavky ostáva tých zvyšných 70%). Hoci zložité podrobnosti o výdavkoch na obranu Ruska zostávajú utajené, tieto čísla výrazne naznačujú prípravu Ruska na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine.
Túto špekuláciu ďalej podporujú komentáre ruského ministra obrany Sergeja Šojgu z 27. septembra 2023. Šojgu naznačil pripravenosť na predĺženie konfliktu na Ukrajine do roku 2025, čo signalizuje dlhodobý záväzok Ruska k prebiehajúcej vojne.

Táto správa sa objavila, keď generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spolu s ministrami obrany Británie a Francúzska uskutočnil diplomatickú návštevu Kyjeva. A ukrajinský prezident Zelenskyj zdôraznil potrebu dodávky väčšieho počtu systémov protivzdušnej obrany na posilnenie obrany Ukrajiny.

Západ to môže vnímať ako eskaláciu napätia, zvyšovanie stávok, pričom mnohí analytici sa obávajú možných dôsledkov zvýšených ruských vojenských výdavkov a dlhotrvajúceho konfliktu na Ukrajine. Na druhej strane sú ľudia ako nemecký generálmajor Dr. Freuding, ktorí dostali “svoju vojnu” a spravia všetko preto, aby ju vyhrali. Toto si zase asi plne neuvedomujú v Rusku ani potom, čo sa téma dlhej vojny predrala do verejného diskurzu.

Podľa mienky autora zatiaľ Rusko nepredložilo vojnový a mobilizačný rozpočet, ani v prípade, že sa predpoklady potvrdia.
Je až absurdné, že v podmienkach centrálne plánovaného hospodárstva dokázal bývalý ZSSR s podporou obyvateľstva vygenerovať v roku 1944 rozpočtový prebytok. Príjmy štátneho rozpočtu ZSSR v roku 1944 dosiahli 268,7 miliardy rubľov, z čoho 187,2 miliardy pochádzalo zo socialistického hospodárstva a 81,5 z prostriedkov obyvateľstva (štátne pôžičky a dane). Na druhej strane výdavky dosiahli len 264 miliárd rubľov. Z toho na obranu sa použilo 137,8 miliardy rubľov, na národné hospodárstvo 53,8 miliardy a na sociálne a kultúrne účely 51,3 miliardy rubľov. ZSSR dosiahol rozpočtový prebytok 4,8 miliardy rubľov, pri už spomínaných výdavkoch 264 miliardy. ZSSR bol súčasťou koalície, do ktorej patrili aj USA a Britské impérium. Pre porovnanie, vo finančnom roku 1943/44 bol rozpočtový deficit USA 52,9% a Veľkej Británie 46,7%. Podiel výdavkov na obranu dosiahol aj tak v ZSSR dosiahol zhruba 52%. Je to historický príklad a pochádza z 8. zväzku kapitoly 12. Dejín druhej svetovej vojny, ktoré vydalo Naše vojsko v roku 1980 v češtine. Poukazuje ale na možnosť, že Rusko by za priaznivých okolností a pri pocite ohrozenia mohlo ešte viac utiahnuť šróby a neskolabovať.
Ukrajina zatiaľ neprihliada na správy o možnostiach vyššieho ruského obranného rozpočtu. Je v situácii, kedy musí ignorovať iné pre seba nesmierne podstatné javy na oboch stranách Atlantiku.

Ako píše agentúra Reuters, najmä vyhliadku, že hlasovanie Kongresu USA, ktoré vylúčilo pomoc Ukrajine z núdzového návrhu zákona, ktorý má zabrániť vládnemu shutdownu, predstavuje hlbšiu zmenu v politike.
“Nemáme pocit, že by podpora USA bola otrasená… pretože Spojené štáty chápu, že to, čo je v stávke na Ukrajine, je oveľa väčšie ako len Ukrajina,” povedal novinárom minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, keď pozdravil šéfa zahraničnej politiky EÚ. Pokiaľ ide o volebné víťazstvo proruského slovenského expremiéra Roberta Fica, Kuleba povedal, že je “priskoro na posúdenie” vplyvu na tamojšiu politiku, pričom poznamenal, že nový líder ešte bude musieť zostaviť koalíciu. Pondelkové stretnutie v Kyjeve označil Borrell za historické prvé, no prichádza v nevhodnom čase pre západnú alianciu, ktorá podporuje Kyjev.

 

Leto sa končí po pomalšej než sa očakávalo, ukrajinskej vojenskej protiofenzíve, bez väčšieho úspechu, v aký západní lídri dúfali predtým, než jesenné blato zastaví pásy nimi darovaných tankov.
“Som si istý, že Ukrajina a celý slobodný svet sú schopné vyhrať túto konfrontáciu. Naše víťazstvo však priamo závisí od našej spolupráce s vami,” povedal ministrom podľa svojej webovej stránky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Borrell na tlačovom brífingu s Kulebom povedal, že EÚ zostala jednotná v podpore Ukrajiny a že pre Kyjev navrhol balík výdavkov EÚ vo výške až 5 miliárd eur (5,25 miliardy dolárov) na rok 2024, o ktorom dúfal, že bude dovtedy odsúhlasený.
Kuleba povedal, že by pomohlo Ukrajine aj EÚ, aby si viac ujasnili súdne aspekty prevodu ruských aktív zmrazených na Západe s cieľom pomôcť financovať snahy Ukrajiny o obnovu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock vyzvala k úsiliu pripraviť Ukrajinu na nadchádzajúcu zimu, a to aj prostredníctvom protivzdušnej obrany a garantovaných dodávok energie po tom, čo Rusko minulý rok bombardovalo ukrajinskú energetickú infraštruktúru.
“Minulú zimu sme videli brutálny spôsob, akým ruský prezident vedie túto vojnu,” povedal Baerbock. “Musíme tomu zabrániť spoločne a všetkým, čo máme, pokiaľ je to možné.”

Moskva propagovala hlasovanie v Kongrese v Spojených štátoch ako znak rastúceho rozdelenia na Západe, hoci Kremeľ uviedol, že očakáva, že Washington bude pokračovať v podpore Kyjeva. Vynechanie pomoci pre Ukrajinu bolo “dočasným javom. Amerika bude pokračovať vo svojej angažovanosti v tomto konflikte, v skutočnosti v priamej účasti,” povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
“Už predtým sme však opakovane povedali, že podľa našich prognóz bude únava z tohto konfliktu, únava z úplne absurdného sponzorovania kyjevského režimu v rôznych krajinách vrátane Spojených štátov narastať.”

Vo viacerých západných krajinách sa blížia voľby, predovšetkým budúci rok v Spojených štátoch, kde bývalý prezident Donald Trump vedie na poli republikánov v snahe vrátiť sa do Bieleho domu. Viacerí známi pravicoví Trumpovi priaznivci v Kongrese vyzvali na zastavenie pomoci Ukrajine.

 

Republikáni už ovládajú Snemovňu reprezentantov, jednu z dvoch komôr Kongresu USA. Hoci väčšina republikánskych zákonodarcov stále podporuje Kyjev, predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy bol nútený spoliehať sa na demokratov, že prijmú víkendové opatrenie, aby vláda zostala funkčná, a možno sa bude musieť na nich opäť spoľahnúť pri podpore akéhokoľvek zákona o financovaní Ukrajiny. Pravé krídlo pritom pohrozilo, že sa ho pokúsia odstrániť.

Administratíva prezidenta J. Bidena uviedla, že očakáva, že Snemovňa reprezentantov prijme opatrenie na udržanie toku pomoci Ukrajine. Biden v nedeľu naliehal na republikánov v Kongrese, aby podporili pomoc, pričom povedal, že je “chorý a unavený” z politického hazardérstva, ktoré takmer spôsobilo vládny shutdown. Kuleba povedal, že Ukrajina “veľmi podrobne diskutovala s oboma časťami Kongresu – republikánmi a demokratmi” a očakáva, že pomoc bude pokračovať.

V Európe proruský expremiér Fico získal v nedeľu vo voľbách na Slovensku najviac hlasov a dostane prvú šancu zostaviť vládu. Jeho kampaň požadovala, aby sa na Ukrajinu neposlala “ani jedna dávka” munície zo slovenských záloh.
“Nemeníme nič na tom, že sme pripravení pomôcť Ukrajine humanitárnym spôsobom,” povedal Fico na tlačovej konferencii po svojom víťazstve. “Sme pripravení pomôcť s rekonštrukciou štátu, ale poznáte náš názor na vyzbrojovanie Ukrajiny.”
Fico dostal dva týždne na zostavenie vlády. Na to by musel vytvoriť koalíciu s minimálne jednou ďalšou stranou, ktorá verejne nezdieľa jeho postoj k Ukrajine.

Ruský hovorca Kremľa Peskov sa Fica zastal a povedal, že je “absurdné”, že politici, ktorí podporujú národné záujmy svojej krajiny, sú označovaní za “proruských”. Slovensko, štát NATO s malou hranicou s Ukrajinou, prijímalo utečencov a za odchádzajúcej vlády poskytlo neúmerne veľké zásoby zbraní, pričom medzi prvými vyslalo bojové lietadlá. Link na správu agentúry Reuters, čo si vlastne píšu na základe spravodajstva Reuters slovenské masmédiá? Link na správu agentúry Interfax-Ukraine

Medzitým o návšteve ministrov zahraničných vecí vydala správu ukrajinská agentúra Interfax-Ukraine:
Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell navrhol nový bilaterálny viacročný balík v rámci Európskeho mierového nástroja vo výške až 5 miliárd eur na budúci rok.

 

„Dovoľte mi začať vojenskou stránkou. Navrhol som nový bilaterálny viacročný balík v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF) vo výške až 5 miliárd EUR na budúci rok [a] ďalšie prídu. Dúfam, že sa nám podarí dosiahnuť dohodu do konca roka, keď sa členské štáty budú musieť dohodnúť na revízii viacročného finančného rámca,” povedal Borrell na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou po neformálnom stretnutí EÚ. ministri zahraničných vecí v Kyjeve.
Zdôraznil tiež, že EÚ pokračuje vo výcviku ukrajinských vojakov.
„Dnešným cieľom je vycvičiť v nadchádzajúcich mesiacoch 40 000 [vojakov], čo zahŕňa aj špecializovaný výcvik pilotov bojových lietadiel,” poznamenal Borrell.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov