.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Vyšší svetový poriadok” predpovedajú odborníci z Valdajského medzinárodného diskusného klubu

V pondelok sa v Soči začne výročné zasadnutie Medzinárodného diskusného klubu Valdaj. Očakáva sa, že na štvordňovom podujatí vystúpi ruský prezident Vladimir Putin. Podľa tradície experti klubu pripravili na stretnutie analytickú správu s pútavým názvom “Osvedčenie o zrelosti, alebo poriadok, aký tu ešte nebol. Fantázia budúcnosti bez hierarchie”. Kommersant sa s týmto dokumentom oboznámil vopred.


 

Tohtoročné výročné stretnutie Medzinárodného diskusného klubu Valdaj sa bude konať pod mottom “Spravodlivá multipolarita: ako zabezpečiť bezpečnosť a rozvoj pre všetkých”. Podujatie sa uskutoční 2. – 5. októbra v Krásnej Poľane (Soči). Podľa organizátorov sa na ňom zúčastní 140 odborníkov, politikov, diplomatov zo 42 krajín Eurázie, Afriky, Severnej a Južnej Ameriky.

“Napriek zmeneným geopolitickým podmienkam Veľký Valdaj (ako klub nazýva výročné stretnutie – pozn. Kommersant) sľubuje, že sa stane jedným z najreprezentatívnejších za posledné roky. Fórum je bližšie ako kedykoľvek predtým k svojej hlavnej úlohe: zhromaždiť publikum, ktoré by podľa slov Fjodora Lukjanova, riaditeľa vedeckej práce klubu, bolo “obsadením celého sveta”,” uvádza sa v oznámení o stretnutí.

 

Treba povedať, že “obsadenie” je nerovnomerné, pretože z pochopiteľných dôvodov sa na podujatí očakáva oveľa viac účastníkov z nezápadných krajín ako zo západných. Za úspech však možno považovať už samotný fakt, že niekoľko autoritatívnych odborníkov zo Spojených štátov, Európy a Japonska súhlasilo s príchodom do Soči za súčasných podmienok. Celkovo bude na fóre zastúpený skutočne celý svet: od Číny a Indie až po Irán, Venezuelu a Južnú Afriku. Počas štyroch dní budú účastníci Veľkého Valdajského fóra diskutovať o 17 témach, vrátane: “úloha jadrových zbraní a nebezpečenstvo vojny pri ich použití”, “potravinová bezpečnosť a príspevok Ruska”, “svetové hospodárstvo bez menového monopolu a trestných opatrení”, “energetické trhy na pozadí vojenského a politického napätia”.

 

Na fóre sa očakáva vystúpenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ako aj zasadnutie s otázkami a odpoveďami za jeho účasti. Na podujatí sa zúčastnia aj ďalší ruskí predstavitelia vrátane ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Na úvod konferencie bude tradične predstavená správa popredných analytikov klubu. Tento rok na nej pracovalo päť odborníkov: Oleg Barabanov (MGIMO, Ruská akadémia vied), Timofej Bordačev (Národná výskumná univerzita Vyššia ekonomická škola), Fjodor Lukjanov (Rusko v globálnej politike, SWOP, Národná výskumná univerzita Vyššia ekonomická škola, viedol autorský kolektív), Andrej Sušencov (MGIMO) a Ivan Timofejev (RIAC).

 

“Kommersant si vopred prečítal ich správu s názvom Osvedčenie o zrelosti alebo Poriadok, aký tu ešte nebol. Fantázia o budúcnosti bez hierarchie”. Autori dokumentu ochotne priznávajú, že “obraz budúcnosti v súčasnosti nie je ničím iným ako fantáziou” a nevidia inú možnosť, “ako si ju predstaviť”. “Predstavivosť nás priviedla k záveru, že budúce usporiadanie sveta bude zásadne odlišné od toho, na ktoré sme si zvykli v predchádzajúcich storočiach,” píše sa v správe.

 

Treba poznamenať, že od roku 2018 sú výročné správy expertov z Valdaja čoraz pochmúrnejšie a pesimistickejšie (s leitmotívom, že “svetový poriadok sa rozpadá”). V roku 2020 sa politológovia domnievali, že pandémia koronavírusu urobila čiaru za existenciou jedného svetového poriadku a bola začiatkom iného. V roku 2021 varovali, že situácia na Ukrajine je “výbušná”. A v roku 2022 konštatovali, že konflikt okolo Ukrajiny je z hľadiska rozsahu následkov porovnateľný s koronavírusovou infekciou (pozri Kommersant, 24. októbra 2022). Autori novej správy definitívne pochovali doteraz zaužívaný svetový poriadok.

 

“Odchádzajúci medzinárodný poriadok – jaltsko-potsdamský poriadok, v modifikovanej podobe prežil po studenej vojne – bol azda posledným poriadkom založeným na rovnováhe síl v rámci obmedzenej skupiny štátov. Inými slovami, mal hierarchický charakter. Ak je tento predpoklad správny, potom sa končí éra, ktorá v medzinárodných vzťahoch trvala 500 rokov – od európskej expanzie do Ázie, Afriky a Ameriky,” uvádza sa v recenzii. Podľa expertov z Valdaja sa bývalý hierarchický svetový poriadok “skončil” a nastala “prechodná fáza”.

 

“Z ideologického hľadiska sa objavujú pokusy o zachovanie dominancie jediného súboru noriem a pravidiel v duchu obdobia po skončení studenej vojny. Snažia sa to však robiť metódami silového vnucovania, ktoré sú vlastné oveľa skorším obdobiam. A to všetko na pozadí dosiahnutej hranice schopnosti globalizácie zabezpečiť pre jej hlavných účastníkov prijateľnú rovnováhu výhod,” spresňujú autori správy.

 

Podobne ako vlani sa konfliktu o Ukrajinu dotýkajú len okrajovo, pričom konštatujú, že 24. február 2022 bol “bodom obratu”. “Štruktúra medzinárodných vzťahov sa úplne zmenila. Nie je možné vrátiť ju do predchádzajúceho stavu pri akomkoľvek výsledku súčasného konfliktu. Nová situácia na svetovej scéne – pravdepodobne na ňu ešte dlho nebude možné použiť ani pojem “poriadok” a jasne vybudovaná štruktúra je otázna – sa bude formovať v úplne iných podmienkach,”.

 

Celkovo vyzerá obraz budúcnosti, ako ho prezentovali odborníci z Valdaja, dosť optimisticky. Za dôležitý dôvod dnešných konfrontácií považujú snahu zachovať prvky bývalého svetového poriadku v rámci toho, čo vzniká teraz. Zároveň konštatujú, že významnejšiu úlohu zohráva vzájomné “lavírovanie” štátov s ohľadom na budúcnosť. “Keď sa tohto procesu zúčastňujú veľké jadrové mocnosti, riziká pre ľudstvo sa zvyšujú. Je však nevyhnutný a zahŕňa tréning “bezpečnostných” techník v reálnom čase,” uvádza sa v správe. “Ak bude ” dorážanie” úspešné, nový medzinárodný poriadok nemusí byť výsledkom “dohody” alebo “mierového kongresu” víťazov, ale môže vzniknúť prirodzeným procesom vzájomného pôsobenia štátov a hľadania možností prijateľných pre všetkých. Akokoľvek prekvapivo to môže znieť vo vzťahu k svetovej politike – bez víťazov a porazených.

 

Podľa expertov z Valdaja by to mohol byť “začiatok novej nehierarchickej éry a vznik zábran pre najhoršie aspekty predchádzajúcich systémov, z ktorých hlavným je túžba po hegemónii”. Predpovedajú, že nový medzinárodný poriadok bude iný ako doteraz. Po prvé preto, lebo na svete ešte nikdy nebolo toľko nezávislých štátov.

“Posledný svetový poriadok z hľadiska času jeho vzniku sa formoval v ére európskych koloniálnych impérií – stačí porovnať početné zloženie OSN v roku 1945 a teraz,” uvádza sa v správe. Po druhé preto, že absolútna väčšina týchto štátov je podľa expertov schopná samostatne kontrolovať svoj vnútorný priestor a prijímať najdôležitejšie rozhodnutia.

 

“Pokusy o obmedzenie suverenity v novom svete sú, samozrejme, nevyhnutné, ale budú mať nepriamy a fragmentárny charakter a nebudú schopné skutočne určovať správanie väčšiny krajín sveta,” domnievajú sa. Autori správy predbežne nazývajú nový svetový poriadok “asynchrónnou multipolaritou” a vysvetľujú, že rôzne segmenty medzinárodných vzťahov dospejú k novému stavu vecí rôznou rýchlosťou a v rôznom čase a niektoré prvky poriadku sa môžu formovať rýchlejšie ako iné. Podľa ich názoru sa asynchrónia najviac prejaví v takých oblastiach, ako sú financie a hospodárstvo: “V oblasti financií zostáva dominantné postavenie amerických bánk a amerického dolára ako platobného prostriedku a rezervnej meny. Politika rozsiahlych finančných a hospodárskych sa potopilacií spustila proces diverzifikácie zúčtovania. Rusko je v popredí, pretože odklon od západných mien je preň otázkou prežitia.

 

Sankcie voči Rusku nútia k zamysleniu aj zvyšok sveta. Čína svoj finančný systém na scenár geopolitického šoku pripravuje už dlho a bez veľkého hluku. V globálnych financiách sa však zatiaľ nekoná žiadna revolúcia. Väčšina sveta zahŕňa: Čína a India naďalej používa dolár a zavedené algoritmy finančných transakcií. Globálna technologická prítomnosť Západu je tiež naďalej hmatateľná.” Je pozoruhodné, že obraz budúcnosti, ktorý sa autorom správy zdá priaznivý, predpokladá zachovanie všeobecnej otvorenosti a prepojenosti trhu. Tá v každom prípade prevládne nad snahou obmedziť vzájomne výhodnú spoluprácu politickými prostriedkami a úsilie a prostriedky vynaložené na takéto pokusy budú jednoducho zbytočné. Sú presvedčení, že “rozdelenie sveta na bojujúce tábory – makroregióny usilujúce sa o autarkiu je nemožné a nežiaduce. Rusko, ako sa uvádza v dokumente, je na základe svojej veľkosti, surovinového a logistického potenciálu a geopolitického postavenia na strane väčšiny štátov usilujúcich sa o maximálnu otvorenosť.

 

Obraz budúcnosti, ako ho prezentujú experti klubu, predpokladá zachovanie a rozšírenie väzieb medzi jednotlivými regiónmi planéty, absenciu monopolu v ekonomike, technológiách a politike. “V budúcom obraze sveta by nemali existovať deliace čiary a politické bariéry, uzavreté a “exkluzívne” spoločenstvá. Skúsenosti z posledných troch rokov, keď sa takéto bariéry z rôznych dôvodov objavili, ukázali iracionalitu pretrhávania väzieb. A tie sa obnovia, aj keď iným spôsobom,” predpovedajú autori. V závere správy sa uvádza, že “ľudstvo vstupuje do éry nových politických vzťahov”.

 

“Táto éra je neoddeliteľne spojená s predchádzajúcou históriou, pretože faktory a okolnosti, ktoré budú určovať budúcnosť, sú zdedené z predchádzajúcich období. Bude však aj veľmi odlišná, pretože predchádzajúce koncepcie sa budú používať v inom kontexte. Ako sa bude vznikajúci systém nazývať, bude jasné neskôr, keď sa sformuje,” hovoria. Kvalitatívne charakteristiky tohto systému budú podľa nich závisieť od mnohých faktorov vrátane toho, ako zodpovedne budú súčasní hráči – veľkí, strední a malí – pristupovať k budovaniu vzťahov, “ako zložia skúšku dospelosti”.

 

“Koniec koncov, samoregulácia je znakom zrelosti, keď sú štáty schopné riešiť svoje vlastné problémy bez aparátu útlaku a hierarchických štruktúr, bez vytvárania neprekonateľných problémov pre ostatných. Neschopnosť zložiť túto skúšku je príliš nebezpečná pre všetkých,” varujú experti z Valdaja.

Elena Černenková

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov