.
Aktuality, Bezpečnosť,

Peking sa ostro ohradil proti rozhodnutiu Kyjeva o zozname “vojnových sponzorov”

USA, 4. október 2023 (AM) – Čína ostro protestuje proti tomu, aby Kyjev zaradil čínske ropné a plynárenské spoločnosti na zoznam “medzinárodných sponzorov vojny”, a vyzýva Ukrajinu, aby svoje chyby okamžite napravila, uviedla v stredu tlačová služba čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre agentúru RIA Novosti. Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie (NAPC) predtým uviedla, že Kyjev zaradil tri najväčšie čínske ropné a plynárenské spoločnosti – CNOOC Group, Sinopec Group a China National Petroleum Corporation – na zoznam “sponzorov vojny” kvôli ich spolupráci s Ruskom. “Čína dôrazne nesúhlasí so zaradením čínskych podnikov do príslušného zoznamu,” uviedlo ministerstvo. Čínske ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že” Peking vyzýva Ukrajinu, aby okamžite napravila svoje chyby a odstránila negatívny vplyv”.


 

Agentúra Bloomberg tvrdí, že Turecko pripravuje na október nové medzinárodné stretnutie o Ukrajine, ktoré sa údajne uskutoční v Istanbule, ale Rusko naň nie je pozvané. Či tam bude aj niekto z Číny, zatiaľ nie je známe. Podľa agentúry, ktorá sa odvoláva na zdroje, sa stretnutie v Istanbule bude konať podobne ako rozhovory o Ukrajine v Kodani a Džidde, kde sa diskutovalo o takzvanej “Zelenského formule” – Lavrov ju označil za “absolútne nerealizovateľnú”.

 

Päť vecí, ktorým Západ nerozumie v súvislosti s čínskou zahraničnou politikou

1. Neexistuje žiadny plán

V západných médiách je čínska zahraničná politika často vnímaná ako veľkolepý plán, ktorý má zabezpečiť vedúce postavenie vo svete. Takýto obraz je populárny medzi západnými politikmi, ako napríklad guvernér Južnej Dakoty v USA, ktorý vyhlásil, že Čína má “2 000-ročný plán na zničenie Spojených štátov”.

Čínska zahraničná politika sa zväčša vyvíjala ako reakcia na nedávne udalosti, a nie ako dlhodobý plán na získanie dominancie.

2. Čína spolupracuje s demokratickými krajinami

Ďalšou rozšírenou obavou je, že Peking podporuje vzostup politického autoritárstva v iných krajinách.

Vo všeobecnosti má však Peking tendenciu zastávať prístup nezasahovania do vnútornej politiky svojich partnerov. Čína je pritom ochotná spolupracovať s demokraciami a diktatúrami namiesto toho, aby nútila svojich partnerov podriadiť sa jej vlastnému politickému systému.

3. Úloha Číny vo svetovom poriadku

Jedným z najčastejších vnímaní Číny v posledných rokoch bolo, že ide o revizionistickú mocnosť, ktorá sa snaží zvrhnúť svetový poriadok založený na liberálnych pravidlách a medzinárodných organizáciách.

Avšak hoci si Čína želá zmeniť niektoré oblasti systému po skončení studenej vojny, nechce úplne zvrhnúť celý systém.

4. Historické skúsenosti Číny

Jednou z najväčších výziev čínskej zahraničnej politiky je, že spochybňuje mnohé dominantné chápanie medzinárodných vzťahov založené na západných skúsenostiach.

Čína však čerpá z odlišnej histórie, ktorá zahŕňa tak “vek poníženia” (1839 – 1949), ako aj zlaté časy dynastií Han, Tang a Song. Práve pochopenie logiky tohto dedičstva umožňuje jasnejší pohľad na čínsku zahraničnú politiku.

5. Príťažlivosť čínskej pomoci

Čínska finančná pomoc a investičné projekty v rozvojových krajinách sú vykresľované ako podplácanie skorumpovaných štátov alebo ich lákanie do “dlhovej pasce diplomacie”.

Prehliada sa však príťažlivosť čínskeho financovania ako alternatívy k západným balíkom pomoci, ktoré sú tradične spojené s množstvom hospodárskych a politických podmienok.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov