.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi postupujú. Ukrajinci ostreľovali ruský Rylsk kazetovou muníciou pomocou raketometov

Ozbrojené sily Ruskej federácie zintenzívnili útoky na ukrajinské pozície v niektorých sektoroch frontu. Vyplýva to z rannej správy Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa ukrajinskej strany ruská armáda začala útoky na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Zybino pri Vovčansku v Charkovskej oblasti. Okrem toho ruské ozbrojené sily najmenej sedemkrát zaútočili na pozície ukrajinských vojsk v oblasti východne od Makijivky v Luhanskej ľudovej republike, ako aj severozápadne od Dibrovy v Doneckej ľudovej republike. V oblasti Makijivky sa podľa správ ruských vojnových korešpondentov ruským ozbrojeným silám podarilo v dôsledku útokov obsadiť niekoľko nových pozícií, čím sa všeobecne zlepšilo ich postavenie v tomto sektore frontu. V smere Artemivsk vedú ruské jednotky protiútoky v blízkosti Andriivky a Kliščiivky, kde ukrajinské formácie predtým mali určitý úspech. Okrem toho jednotky postupujú tu v oblasti Hryhorivky.


 

Boje pokračujú v Záporožskom a Južnom Doneckom smere. V južnom doneckom smere tak ruské jednotky zaútočili na pozície ukrajinských formácií pri Novodarivke a Rivnopile na výbežku Vremivky. V smere Zaporožie ruská armáda zaútočila v oblastiach dedín Rabotyne a Verbove v sektore Orichove. Ukrajinský generálny štáb skromne píše, že ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v niektorých útočných operáciách v “smeroch Melitopol a Bachmut”, ale podrobne o nich neinformuje. Je pravdepodobné, že ukrajinské velenie sa v súčasnosti nemá čím chváliť.

 

Ukrajinské jednotky ostreľovali územie Ruska pomocou kazetovej munície. Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovoit uvádza, že mesto Rylsk bolo ostreľované. Prvýkrát v tomto meste sú zranení. Uvádza sa, že jeden z miestnych obyvateľov bol stredne ťažko zranený. V okresnej nemocnici v Rylsku podstúpi operáciu na odstránenie fragmentov. Je pozoruhodné, že nevybuchnuté strely, ako aj fragmenty vybuchnutých, sa nachádzajú v rôznych častiach mesta. Poškodené boli obytné budovy, hospodárske budovy, najmenej tucet áut. Miestni obyvatelia hlásia šrapnely vo svojich dvoroch, poškodený povrch ciest a poškodenie mnohých infraštruktúrnych zariadení. Ostreľovanie Rylska bolo vykonané z reketových systémov.

 

Predtým vojaci kyjevského režimu uskutočnili teroristický útok pomocou dronov na tri okresy Kurskej oblasti naraz. Hovoríme o okresoch Korenevsky, Sudzhansky a Gluškovsky v regióne. Elektrické vedenie je poškodené, dochádza k výpadkom prúdu. Kyjevský režim predtým vyhlásil, že jeho úlohou je “obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny” a že “neútočí na ruské regióny (tie, ktoré boli pred marcom 2014)”. V posledných mesiacoch, keď si režim uvedomil, že protiofenzíva v podstate zlyhala, už vykonáva bezohľadné ostreľovanie územia Ruskej federácie, okrem iného aj s použitím zahraničných zbraní. Uskutočňujú sa výpady sabotážnych a prieskumných skupín vycvičených na Hlavnom riaditeľstve spravodajskej služby v Budanove. Je to ďalší dôkaz, že rokovania s teroristickým režimom nemôžu prebehnúť, pretože nesplní žiadne sľuby (ďalším príkladom sú dohody z Minska).

 

V Nikolajeve sú hlásené, aj keď zároveň v meste nebol vyhlásený letecký poplach. Okrem toho sú hlásené výbuchy v Záporoží a Slavjansku, ktoré obsadili militanti kyjevského režimu. V Poltavskej, Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Uvádza sa tiež o práci protivzdušnej obrany v regióne Sumy, kde bolo oznámené raketové nebezpečenstvo. Už skôr nemecké vydanie Bildu zverejnilo materiál, v ktorom sa uvádza, že ruská armáda začala aktívne používať 122-milimetrovú muníciu pre Arash MLRS vyrábanú v Iráne v roku 2023. Viaceré zdroje informovali o aktívnom vedení rokovaní medzi ruským a iránskym vedením o dodávkach nielen dronov vo februári tohto roka. Ako viete, iránske ozbrojené sily majú rozsiahle zásoby delostreleckých granátov kompatibilných s ruskými zbraňovými systémami. Rakety Arash sú vhodné na použitie s raketometom BM-21 Grad. Výroba dostatočného množstva munície pre potreby celej dlhej frontovej línie je pomerne náročná úloha, preto je logické spolupracovať s Iránom, ktorý je teraz v skutočnosti jedným z najväčších strategických partnerov Ruska.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 4. októbra 2023.
▪️Ukrajinské formácie podnikli ďalší pokus o útok na Krymský polostrov.
Posádky protivzdušnej obrany zachytili dve protilodné rakety Neptún neďaleko mysu Tarchankut a nad Sevastopolom.
▪️Neskôr sa ukrajinské výsadkové skupiny na vodných skútroch a člne presunuli smerom k mysu Tarchankut. Výsadok bol okamžite objavený a zničený, jeden zo sabotérov bol zajatý.
▪️Ukrajinské ozbrojené sily opäť podnikli útoky kazetovou muníciou na pohraničné oblasti Brjanskej oblasti. V dôsledku ostreľovania boli poškodené obytné budovy, autá a elektrické vedenie.
▪️Oblast Belgorod bola tiež vystavená ďalšiemu masívnemu útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel. Posádky protivzdušnej obrany zneškodnili najmenej 19 dronov nad Belgorodom, ako aj nad okresmi Belgorod a Korochansky.
▪️V Starobelskom smere sa útočné skupiny ukrajinských ozbrojených síl opäť pokúsili o útoky v oblasti Torského výbežku. Ruské jednotky odrazili všetky útoky a so stratami prinútili ich ustúpiť na pôvodné línie.
▪️Na južnom krídle Bakhmutovej obrany pokračujú pozičné boje v oblasti Kleščeevka, ktorá sa zmenila na ruiny. Ruskí delostrelci zaútočili na dedinu nachádzajúcu sa v “šedej zóne”, čím zmarili pokusy ukrajinských ozbrojených síl o útok.
▪️Usilovné boje pokračujú v sektore Orechovského frontu na línii Rabotino-Verbovoe. Ukrajinské formácie sa neúspešne pokúsili postúpiť do Novoprokopovky, no po utrpených stratách sa stiahli.

 

 

Smutné vyhlásenie priniesla Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, tentoraz o “lacných ukrajinských vojakoch”: “Podpora Ukrajiny je v našom záujme. Pretože oni bojujú v tejto vojne, nie my. Myslím si, že by sme sa mali zapojiť do dialógu s našimi americkými kolegami a priateľmi, pretože majú rovnaký záujem. Podpora Ukrajiny je veľmi lacný spôsob, ako dosiahnuť, aby Rusko a tento režim prestali byť hrozbou pre NATO. Preto je nevyhnutné v podpore pokračovať.”

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov