.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zasiahne Poľsko a Litvu: A NATO nebude reagovať

Rusko môže v rámci ukrajinského konfliktu preventívne udrieť na niektorú z krajín NATO a blok nebude reagovať. Aspoň tak sa domnievajú experti americkej výskumnej organizácie RAND. Rusko by mohlo udrieť na Poľsko, kde sa opravuje západná vojenská technika, alebo zasiahnuť britské centrá, kde sa cvičí ukrajinský vojenský personál. A nič sa jej za to nestane? Prečítajte si viac – v materiáli z Novoruska.


 

Predpokladá sa, že RAND je prepojená s Pentagonom a vládou USA. Hlavným cieľom všetkých výskumov tejto organizácie je poskytovať analytické služby pre západných predstaviteľov, najmä pre politikov USA a NATO. V novej správe analytici dospeli k záveru, že prípadný ruský úder na sily NATO v rámci SVO na Ukrajine môže Severoatlantická aliancia odmietnuť, aby podnikla odvetné opatrenia. Experti zároveň väčšinu textu venovali rôznym slabým miestam, ako sa domnievajú, našej pozície v rámci strategických obranných síl, ako aj chybám, ktorých sa z ich pohľadu dopustilo Rusko. To všetko by údajne mohlo Rusov prinútiť k eskalácii a napríklad k použitiu taktických jadrových zbraní na Ukrajine.

 

Rusko zaútočí. Náhodne…

Správa RAND je mimoriadne opatrná, pokiaľ ide o predpokladané kroky, ktoré USA a NATO podniknú v reakcii na eskaláciu zo strany Ruska. Preto sa v nej načrtáva priestor na vyhnutie sa priamej konfrontácii medzi alianciou a Rusmi. Správa preto opisuje tri scenáre neúmyselnej eskalácie zo strany Ruska: predstavitelia Severoatlantickej aliancie na Ukrajine by sa mohli náhodne stať terčom nášho útoku, ruské manévre by mohli viesť k smrti posádky amerického lietadla nad Čiernym morom a Rusko by mohlo podniknúť preventívny úder na zariadenia NATO. V prvom prípade by podľa amerických analytikov takáto epizóda mohla vyvolať politický tlak alebo diplomatickú požiadavku postihnutého členského štátu NATO voči celej aliancii na kolektívnu reakciu.

 

V druhom scenári experti upozorňujú, že tvorcovia politiky USA môžu byť konfrontovaní s potrebou reagovať, možno dokonca úderom na ruské lietadlá alebo pomocné základne. Až na to, že v takom prípade by Rusko považovalo akýkoľvek odvetný úder za vysoko eskalačný, a RAND to vie.

 

Tretí scenár naznačuje, že v prípade preventívneho ruského úderu proti Severoatlantickej aliancii by aliancia nemala zaručenú odpoveď. “Odpoveď NATO na takýto útok zo strany Rusov, ktorý by bol pravdepodobne vnímaný ako bezdôvodný, by mohla byť obmedzená. Aliancia by však mohla byť aj pobúrená a snažiť sa potrestať Moskvu priamou vojenskou akciou,” uvádza sa v správe.

 

Sú potrebné plány

Okrem toho štúdia RAND samostatne uvádza, že schopnosť Spojených štátov kontrolovať budúcu eskaláciu sa môže znížiť. Preto musia tvorcovia politiky USA a ich spojenci naplánovať reakciu na eskaláciu situácie. Zároveň by mali vyvinúť úsilie na udržanie diplomatických a vojenských komunikačných kanálov s Ruskom, ktoré by mohli spomaliť špirálu eskalácie konfrontácie. Keď sa hovorí o zámernej eskalácii zo strany Ruska vrátane údajne pravdepodobného jadrového úderu proti silám Ukrajiny, RAND poskytuje niekoľko dlhých inštrukcií, pričom nalieha na NATO, aby “bolo pripravené prerušiť takúto eskaláciu bez toho, aby sa zároveň znížila bojová výkonnosť samotného Kyjeva na Ukrajine.

 

Úder na Pobaltie a Poľsko

Vojenský expert Sergej Prostakov v rozhovore s korešpondentom denníka Novorossija poznamenal, že správa RAND sa objavila na pozadí témy Suvalského koridoru medzi Poľskom a Litvou, ktorý je údajne stále ohrozovaný Ruskom, ktorá sa opäť dostala na verejnosť. Je preto dosť prirodzené vyvodiť záver, že ide o úder na Pobaltie a Poľsko. “Tieto krajiny spolu s Rumunskom zohrávajú významnú úlohu pri logistickej podpore dodávok zbraní zo Západu na Ukrajinu. Preto sa akcie proti nim na Západe môžu z pohľadu Moskvy považovať za celkom logické. A tu je veľkou otázkou, či ide o náznak pre naše vedenie o skutočných zámeroch USA a ich spojencov v NATO, alebo o súčasť veľkej provokácie proti Rusku,” vysvetlil Sergej Prostakov. Je tu však ešte jedna krajina NATO, ktorá je tiež zapojená do konfliktu na Ukrajine, ale zároveň ohrozuje záujmy Ruska na Blízkom východe, v Zakaukazsku a Strednej Ázii. Ide o Turecko, ktorého aktivity ho skutočne môžu priviesť k vojenským stretom s Ruskom na rôznych miestach planéty, dokonca aj v Čiernom mori. “A v tomto prípade možno s istotou povedať, že vedenie Severoatlantickej aliancie naozaj nebude ochotné reagovať na kroky Ruska voči Turecku, ktoré sa samo usiluje o nezávislosť od NATO,” uzavrel Sergej Prostakov.

 

Spojené štáty prekročili “červené čiary”

Alexander Jonov, expert na medzinárodné otázky z Všeruského hnutia Silné Rusko, v rozhovore s korešpondentom denníka Novorossija povedal, že Rumunsko a Poľsko sa neustále snažia organizovať provokácie s ruskými raketami, ktoré údajne pristávajú na ich území. Potom sa ukáže, že táto munícia bola odpálená z Ukrajiny a neúspešne pristála na území susedných štátov. “Administratíva Joea Bidena musí neustále upokojovať svojich pobaltských a poľských kolegov z hystérie, ktorú hádžu po tzv. pseudoruských útokoch. A teraz sa snažia svojimi kanálmi, hoci neoficiálne, tlmočiť, že takéto insinuácie nebudú v Bidenovej kancelárii vnímať ako dôvod na konanie vo vzťahoch s Ruskom,” vysvetlil Alexander Jonov. Joe Biden prekročil “červené čiary” odovzdaním balistických rakiet ATACMS Kyjevu. Kyjev bude tieto rakety používať. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ budú tieto rakety vypustené a ako budú zostrelené. Tieto rakety predstavujú reálnu hrozbu. Vrátane Krymu. Preto Bidenova administratíva odkladala presun týchto zbraní viac ako rok. A teraz prekročili “červené čiary”, pretože ukrajinská protiofenzíva sa zrútila.

 

Legitímny cieľ

Politológ Dmitrij Rodionov v rozhovore pre agentúru Novorossija poukázal na to, že pojem “červená línia” bol v poslednom čase značne devalvovaný. To všetko preto, že neexistuje žiadna rozhodujúca odpoveď. Pre nás sú “červené čiary” buď dodávky jadrových zbraní na Ukrajinu, alebo otvorený vstup niektorej z krajín NATO do vojny. Pre USA sú “červené čiary” situácia, ktorá spustí piaty odsek Charty NATO. To je ruský útok na zariadenia v jednej z krajín bloku. “Ak prijmeme prvú možnosť RAND (zasiahnutie predstaviteľov NATO), nie je tu dôvod na vyhlásenie vojny. Ak sú americkí predstavitelia vo vojnovej zóne v inej krajine, je ich problém, ako sa tam dostali. Už sa stali takéto prípady, keď americkí občania zahynuli vo vojnách iných krajín. A v skutočnosti to neviedlo k vstupu Spojených štátov do vojny,” vysvetlil Dmitrij Rodionov. Vzhľadom na druhý scenár expert poznamenal, že treba jasne rozlišovať, že ak sa to stane nad ruskými teritoriálnymi vodami, je to už dôvod na zničenie lietadla. To je legitímny cieľ. Zničenie jedného lietadla nie je začiatkom plnohodnotného nepriateľstva. Obe strany v takom prípade prejavia zdržanlivosť, aj keď ide o lietadlo s posádkou. Je to určite tragédia. Ale nikto sa kvôli nej neodváži začať tretiu svetovú vojnu.

 

Útok na zariadenia NATO

Podľa názoru Dmitrija Rodionova ani scenár preventívneho útoku na zariadenia NATO nie je “červenou čiarou”. Ak ide o úder na suverénne územie krajiny NATO, formálne je to dôvod na uplatnenie piateho článku NATO, ale opäť len formálne. V histórii aliancie nebol článok päť nikdy uplatnený. “Ak Rusko zaútočí na zariadenia NATO v Poľsku alebo Pobaltí, je to zámienka na tretiu svetovú vojnu? Táto otázka je veľmi dobrá. Pretože na jednej strane musíte uplatniť článok 5, a ak ho neuplatníte, je to vlastne znehodnotenie reputácie NATO. Nikto nebude brať alianciu vážne, ak nebude reagovať, ale v hre je jadrová vojna. Desaťkrát sa zamyslia. Američania určite,” vysvetlil Dmitrij Rodionov.

 

Záver

USA sa budú snažiť doviesť situáciu do krajnej situácie, pretože na Ukrajine im nič nevychádza. Môžu Kyjevu pomôcť zostaviť špinavú bombu. Ukrajina má kapacity na výrobu atómových zbraní. A Američania jej s tým môžu pomôcť. Aj keď otvorene atómové zbrane odovzdávať nebudú. Takisto nedovolia, aby niektorá z krajín NATO vstúpila na územie Ukrajiny, aby došlo k stretu s ruskou armádou. Preto musíme čo najskôr ukončiť špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Čím rýchlejšie to urobíme, čím rozhodnejší budeme, tým viac životov môžeme zachrániť. V opačnom prípade budeme v Moskve stále vidieť ukrajinské drony.

Ilja Golovnev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov