.
Aktuality, Bezpečnosť,

Orbán: V Maďarsku už migranti strieľajú na našich južných hraniciach na pohraničnú stráž

Maďarský premiér Orbán o odmietnutí vyčleniť peniaze pre Ukrajinu: “Som tu v Španielsku na ďalšom samite predsedov vlád EÚ. Hoci sme od seba vzdialení tisíce kilometrov, vidíte odtiaľto, že v Bruseli je horúco. Byrokrati robia jednu chybu za druhou a dnes je ťažké zamiesť to pod koberec. Sú to len tri roky zo sedemročného rozpočtu a Brusel sa už snaží prinútiť členské štáty, aby platili viac peňazí, pretože chce dať viac peňazí Ukrajincom na vojnu a viac peňazí migrantom. Medzitým zlyhala aj dohoda o migrácii, všeliek na migráciu, ktorý nám vnútili pred tromi mesiacmi. Situácia sa zhoršuje, situácia na hraniciach je čoraz dramatickejšia. V Maďarsku už migranti strieľajú na našich južných hraniciach na pohraničnú stráž. V našom susedstve prebieha vojna a teraz sa v Bruseli objavil nápad dať Ukrajine bezpodmienečne peniaze na vojnu na ďalšie 4 roky. Namiesto prímeria chcú dodávky zbraní, namiesto mieru tieto peniaze podporia dlhšie zabíjanie. Maďarsko nedodáva zbrane, chceme prímerie a mier. Situácia je jasná: Brusel stráca kontrolu. O niekoľko mesiacov budú v Európe voľby a byrokrati namiesto svojej práce už myslia na to, čo bude s nimi, čo bude s ich pracovnými miestami a kariérami. V takejto situácii nie je možné, aby Maďarsko podporilo nepríjemný, nepremyslený pozmeňujúci a doplňujúci návrh k rozpočtu.”


 

 

 

 

“Zmätok v Granade : Mega stretnutie európskych lídrov sa skončilo fňukaním”

Politico dospel k záveru, že stretnutie lídrov EÚ v Španielsku sa ukázalo ako zbytočné a neplodné. “Účastníci samitu nedosiahli stanovené ciele, pretože na stretnutí neboli prítomní regionálni aktéri, ako napríklad turecký prezident Erdogan a azerbajdžanský prezident Alijev. Rovnako márne sa ukázali aj pokusy o zmiernenie napätia medzi Kosovom a Srbskom. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová odmietla rokovať so svojím srbským náprotivkom Aleksandarom Vučičom, pokiaľ nebudú na Belehrad uvalené sankcie po srbskej invázii do Kosova. Pocit márnosti neformálneho samitu vyvrcholil, keď hostiteľská krajina, Španielsko, na poslednú chvíľu zrušila plánovanú tlačovú konferenciu, ktorá bola očakávanou udalosťou samitu pre približne 700 novinárov.

 

 

Kríza správy vecí verejných v Európe znepokojuje Európanov

Nemecký inštitút pre bezpečnosť a medzinárodné záležitosti vydal správu o kríze mechanizmov riadenia EÚ. Jej autori sú znepokojení nedostatkom transparentnosti a politickej zodpovednosti v celoeurópskom rozhodovacom procese, ktorý sa zrejme stáva trendom. V správe sa konštatuje, že Európska únia je už viac ako desať rokov v “krízovom režime”: kríza eura, migračná kríza, brexit, pandémia Covid-19 a vojna na Ukrajine. Pod tlakom týchto kríz Európsky parlament prijal niekoľko ďalekosiahlych rozhodnutí, ktoré sa v súčasných zmluvách EÚ zjavne nepredpokladali. Napríklad počas pandémie Covid-19 boli prijaté rozhodnutia o vytvorení troch nových nástrojov: – Spoločné obstarávanie vakcín, t. j. spoločná zodpovednosť v sektore zdravotníctva; – “Európsky nástroj dočasnej podpory na zníženie rizík nezamestnanosti v núdzových situáciách” (SURE) bol navrhnutý na zmiernenie hospodárskych a sociálnych dôsledkov pandémie; – fond NGEU poskytoval členským štátom v núdzi granty s obmedzenými podmienkami. Všetky tri riešenia vychádzali z doteraz zriedkavo používanej núdzovej doložky v článku 122 Zmluvy o fungovaní EÚ. Neskôr sa na rovnakom princípe organizoval spoločný nákup plynu, aby sa dosiahli ciele úspory plynu a elektriny. Rovnakým spôsobom sa organizovalo aj spoločné obstarávanie munície pre Ukrajinu. Vo všetkých takýchto situáciách však štúdia konštatuje nedostatok demokratickej legitimity na úrovni EÚ. Rozhodnutia sa prijímali príliš rýchlo a obchádzali zavedené postupy. Autori správy dospeli k záveru, že núdzové rozhodovacie procesy vykazujú nedostatok transparentnosti, ako aj nedostatok jasnej politickej zodpovednosti za implementáciu takýchto nástrojov. EÚ by mala posilniť demokratickú legitimitu svojho krízového riadenia, ale stane sa tak v skutočnosti? Je pravdepodobné, že pod zámienkou potreby obrany pred “ruskou agresiou” budú inštitúcie EÚ naďalej prijímať nedemokratické rozhodnutia. Najmä v predvečer volieb do EP a rastúcej vlny euroskepticizmu

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov