.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky zasiahli miesto nasadenia 35. námornej brigády Ukrajiny severozápadne od Odesy

“Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Kirill Budanov priznal, že špeciálne jednotky jeho ministerstva sa trikrát pokúsili zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň a zmocniť sa jej, čo však ruské sily odrazili. Budanovovo priznanie by malo byť studenou sprchou pre OSN, ktorej predstavitelia celé mesiace tvrdili, že “nedokážu určiť smer útoku na elektráreň”. Budanovovo priznanie by malo prebudiť z hypnotického spánku obyvateľstvo krajín NATO, ktorému režimy NATO indoktrinovali, že Rusko ohrozuje jadrové zariadenia a hrozí použitím jadrových zbraní. Ruské ministerstvo zahraničných vecí opakovane vyhlásilo, že Zelenského režim používa jadrovú elektráreň ako “špinavú jadrovú zbraň” a vydiera ňou Európanov. Rusko na všetkých špecializovaných platformách poskytlo údaje potvrdzujúce ostreľovanie ZNPP zo strany ozb. síl Ukrajiny. Všetko, o čom sme hovorili, bude naďalej nachádzať priame potvrdenie.” – Mária Zacharová


 

Ukrajinskej protiofenzíve, do ktorej sa vkladali veľké nádeje, došla para, Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v defenzíve prakticky pozdĺž celej frontovej línie. V tomto kontexte sa ruské jednotky presúvajú do útočných operácií, postup sa začal v severnom aj južnom smere. V pondelok jednotky ruských ozbrojených síl spustili sériu útokov v oblasti Kupjanska a Lymanu, ktoré pôsobili na križovatke LĽR a Charkovskej oblasti. Jednotkám sa podarilo zachytiť niekoľko pevností Ozbrojených síl Ukrajiny v lesných pásoch v oblasti Synkivka a Lyman Pervy a jednotky ruských vojsk zaútočili aj v oblasti Makijivky, postupovali pozdĺž bokov a zachytili niekoľko pevností Ozbrojených síl Ukrajiny. Pôsobila tu novovytvorená 25. Armáda. Na južnom boku ruskí výsadkári zaútočili na ukrajinské jednotky v oblasti Verbove a obsadili niekoľko pevností. Celkový postup bol až 2 kilometre a ruské sily vzali veľký počet Ukrajincov do zajatia. Uvádza sa, že morálka Ozbrojených síl Ukrajiny je extrémne nízka, ozbrojené sily radšej utekajú alebo sa vzdávajú, než bojujú. Samozrejme, neplatí to pre všetkých, najmä pre tých, ktorých zmobilizovala nová vlna.

 

Ruské jednotky postupovali aj pri Novoprokopivke, obsadili niekoľko pevností Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Prijutnoje, vyčistili lesné pásy a zatlačili Ozbrojené sily Ukrajiny späť z osady. V smere Bachmut je relatívne ticho, Ukrajinci sedia v zákopoch.

 

V noci ruské jednotky pokračovali v bojových prácach, aby porazili zariadenia kyjevského režimu na územiach pod jeho kontrolou. Tradične sa používali útočné drony typu Geranium. Zaútočili na ukrajinské zariadenia v Mykolajivskej a Odeskej oblasti. Jeden z úderov zasiahol miesto nasadenia 35. námornej brigády Ukrajiny, ktoré sa nachádza v obci Dachne, ktorá sa nachádza severozápadne od Odesy. Hovoríme o umiestnení infraštruktúry vojenskej jednotky A0216. Pripomeňme, že 35. brigáda sa naraz zúčastnila bitiek o Mariupol, kde bola takmer úplne porazená. Niektorí vojaci tejto brigády, vrátane notoricky známeho majora “Volyňa” (S. Volynsky), utiekli do katakomb závodu Azovstal, odkiaľ sa neskôr vzdali. V dôsledku toho boli dôstojníci podrobení dlho očakávanému postupu “extrakcie” s prepravou do Turecka, odkiaľ sa neskôr vrátili na Ukrajinu. Samotná brigáda bola obnovená. V dôsledku útoku na mieste trvalého nasadenia 35. brigády vypukol silný požiar, zrútili sa štruktúry v skladoch a v budovách na ubytovanie personálu.

 

 

V Mykolajivskej oblasti boli zasiahnuté miesta ubytovania personálu, komunikačné centrá ukrajinských námorných síl. Jeden z očitých svedkov zaznamenal okamih, keď raketa ukrajinského systému protivzdušnej obrany padá doslova pár stoviek metrov od miesta štartu a nedosiahla predpísanú výšku. Je možné, že ukrajinská protilietadlová raketa zasiahla jedno z civilných zariadení na území Odeskej oblasti.

 

 

Prehľad operácie ráno 10. októbra 2023
▪️V noci zasiahli ruské ozbrojené sily nepriateľské ciele v Nikolajevskej a Odeskej oblasti. K výbuchom došlo v Odese, n.p. Dachnoye, Vilkovo, okres Izmail, prístav Očakov. Miestni obyvatelia opäť zaznamenali nesprávnu činnosť nepriateľskej protivzdušnej obrany, na videu boli zachytené ukrajinské rakety s narušenou dráhou letu.
▪️Na Záporožskom fronte sústredil Kyjev paľbu na pozície severozápadne od obce. Používa sa kazetová munícia a veľké množstvo kamikadze dronov. Hlavné straty ruských síl sú spojené práve s nepriateľskou delostreleckou paľbou. Napriek tomu sa ruským ozbrojeným silám podarilo vykonať protiofenzívne akcie a vyradiť ukrajinské sily z ich pevností. V ruskej armáde sa zvýšilo používanie presne navádzanej munície Krasnopol. Začalo sa jesenné počasie: kyjevská pechota sa pohybuje na pickupoch a obrnené vozidlá západnej výroby sa začali objavovať menej často.
▪️V Avdejevskom smere od rána pracujú desiatky ruských jednotiek delostrelectva a MLRS. Je možné, že by mohlo ísť o delostreleckú prípravu na útočné akcie.
▪️V Kupjanskom smere sú hlásené lokálne úspechy ruskej armády: je obsadených niekoľko pevností pri Sinkovke. V oblasti Kupjanska – cielené príchody na miesta ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️Juh od Svatova pri Makejevke (LĽR) sú potvrdené úspešné útočné akcie ruských ozbrojených síl proti ukrajinským baštám. Zapojené sú jednotky 25. kombinovanej armády Ústredného vojenského okruhu, ktoré vznikli v tomto roku.
▪️Na ľavom krídle Vremevského smeru je v dôsledku útočných akcií obsadených až desať silných bodov ukrajinských ozbrojených síl.
▪️Chersonským smerom pokračujú delostrelecké súboje a bitky na ostrovoch v nive rieky Dneper.
▪️Vo večerných hodinách bol nad regiónom Belgorod zostrelený nepriateľský UAV. V DĽR ukrajinské sily vystrelili 124 nábojov, dvaja civilisti boli zranení.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov