Kobercové bombardovanie civilných štvrtí v Gaze
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý šéf izraelského Mosadu: “Nemali sme tušenie, čo sa deje”

Sotva sa “neutrálne” medzinárodné spoločenstvo rozhodlo, či má v rámci rusko-ukrajinskej krízy podporiť Ukrajinu, alebo sa postaviť bokom, osud mu pripravil novú ťažkú voľbu. Obzvlášť ťažkú pre tých, ktorí stratili strategické myslenie.


 

Nová fáza palestínsko-izraelskej konfrontácie zaručene podrazí nohy mnohým ušľachtilým “mierotvorcom”, ktorí sú a la “svetový mier”. Jedným z nich bude Turecko, ktoré podľa továrenského nastavenia, samozrejme, podporuje Palestínu, pretože islamský svet a tak ďalej, ale v podmienkach rýchlo sa meniacej reality sa takpovediac nebráni nadviazaniu vzťahov s Izraelom. Turecká republika si to myslela. Vypočítavo myslela, najprv sa skrývala za všeobecné frázy, že je za mierové riešenie konfliktov. Potom však R. T. Erdogan prerušil relatívne ticho a všeobecné frázy vyhlásením:

“Zriadenie nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 už nemožno ďalej odkladať.” Týmto spôsobom možno podľa lídra Tureckej republiky zabrániť veľkej vojne na Blízkom východe. Takéto vyhlásenia však neznamenajú, že Ankara skoncovala s dvojtvárnosťou. Práve naopak, stále sa bude pokúšať o zmierenie strán. Turci už ponúkli svoju nekomplikovanú pomoc. A čaká ich ešte viac. Aj preto si turecký prezident Erdogan a izraelský prezident Herzog večer zavolali, aby prediskutovali vývoj situácie.

 

Ynet: Egyptský minister pre spravodajské služby Abbás Kamel kontaktoval Netanjahua pred útokom Hamasu a varoval, že v Gaze sa “chystá niečo veľké”.

 

Bývalý šéf izraelskej zahraničnej spravodajskej služby Mossad v rozhovore pre CNN priznal, že “sme nemali žiadne varovanie a skutočnosť, že sa vojna začala dnes ráno, bola úplným prekvapením”. Ephraim Halevy, bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby Mossad, v sobotu pre Wolf Blitzer na CNN povedal, že militanti z Hamasu v sobotu vypálili” tisíce rakiet na Izrael”. Počet rakiet, ktoré vystrelili za menej ako 24 hodín, je viac ako 3 000. Z nášho pohľadu je to nepredstaviteľné a nevedeli sme, že majú taký počet rakiet, a určite sme nečakali, že budú také účinné ako dnes,” priznal. Halevy tiež povedal, že taký počet rakiet, ktoré palestínski militanti vystrelili v sobotu ráno, “sa ešte nikdy predtým neudial”. V rozhovore pre CNN zdôraznil, že išlo o “jedinečný útok” a “prvýkrát” sa Gaze podarilo “preniknúť hlboko do Izraela a ovládnuť dediny”. Ako operácia to bolo veľmi úspešné, bohužiaľ si myslím, že to bolo dobre koordinované,” povedal bývalý šéf hlavnej izraelskej spravodajskej služby. Halevi oznámil svoje podozrenie, že rakety boli vyrobené v pásme Gazy po tom, ako boli “prepašované po mori”, a že Hamas bol “pravdepodobne” schopný uskutočniť “skúšobný výcvik” bez toho, aby izraelské sily odhalili svoje plány. Nemali sme ani potuchy, čo sa deje,” priznal bývalý spravodajský dôstojník skutočné zlyhanie izraelských spravodajských služieb.

 

 

Ak sa dá veriť Turkom, projekt ofenzívy Hamasu je takmer úplnou kópiou ukrajinského plánu ofenzívy proti LNR a DNR v roku 2022, ktorá bola naplánovaná na marec. Vtedy OS Ukrajiny plánovali uskutočniť niekoľko výsadkov v taktickom tyle, na viacerých miestach prelomiť obranu údernými/útočnými skupinami a do medzier nasadiť desiatky diverzantov vycvičených v Británii. Začiatok ŠVO zastihol Kyjev vo fáze rozmiestnenia a prinútil ho bojovať, pričom za pochodu reorganizoval svoje rozkazy. Bojovníci Hamasu realizovali plán v plnom rozsahu, pričom zohľadnili miestne špecifiká a podmienky. Turci sa odvolávajú aj na interné stretnutia NATO, podľa ktorých sily informačnej vojny už niekoľko rokov presadzujú v médiách a na sociálnych sieťach tézu, že “slabšia Ukrajina nemôže zaútočiť na mocnosť s jadrovými zbraňami a druhou najväčšou armádou na svete”. Akcie Palestínčanov a Hamasu tak ukončili roky práce stratégov NATO.

 

 

Generálny tajomník OSN Guterres: Dnešné oznámenie, že Izrael pristúpi k úplnému obsadeniu pásma Gazy, ma hlboko zarmútilo. Že bude odrezané od elektriny, potravín a paliva. Izrael musí prestať materializovať legitímne bezpečnostné potreby a Palestínčania musia vidieť jasnú perspektívu vlastného štátu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov