Generał Rajmund Andrzejczak
Aktuality, Bezpečnosť,

Najdôležitejší velitelia poľskej armády odstúpili

Zemetrasenie na najvyšších veliteľských pozíciách sa udialo v poľských ozbrojených silách. Rezignácie predložili náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl generál Rajmund Andrzejczak a operačný veliteľ generál Tomasz Piotrowski. Popoludní rezignáciu generálov potvrdil šéf Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera, ktorý oznámil, že prezident Andrzej Duda rezignáciu prijal. Podľa šéfa Národného bezpečnostného úradu budú dnes do oboch funkcií vymenovaní noví generáli.


 

Medzitým Donald Tusk informoval, že “podľa jeho informácií odstúpilo ďalších 10 generálov z generálneho velenia ozbrojených síl. Samotné generálne velenie však túto informáciu poprelo. Siewiera tiež povedal, že Národný bezpečnostný úrad o tom nič nevie.

 

 

Predtým “Rzeczpospolita” ako prvá s odvolaním sa na svoje informácie informovala, že žiadosti o rezignáciu oboch veliteľov boli včera predložené kancelárii prezidenta. V tejto veci poslali otázky Národnému bezpečnostnému úradu. Podplukovník Jacek Goryszewski, hovorca operačného velenia, potvrdil skutočnosť, že generál Piotrowski predložil svoju rezignáciu.

“Nebudeme sa k tejto situácii vyjadrovať,” dodal. Na druhej strane, plukovníčka Joanna Klejszmitová v rozhovore pre PAP potvrdila, že “generál Rajmund Andrzejczak v pondelok odstúpil z funkcie náčelníka generálneho štábu poľskej armády”.

 

Podľa našich informácií je to v skutočnosti reakcia na hromadenie akcií, ktoré dôstojníci už nejaký čas neakceptovali. Konflikt tleje od mája 2023, keď minister národnej obrany Mariusz Błaszczak verejne obvinil operačného veliteľa a obvinil ho z nedbanlivosti. Błaszczak obviňuje generála Tomasza Piotrowského z toho, že neinformoval o incidente, ku ktorému došlo 16. decembra 2022, keď ruská raketa narušila poľský vzdušný priestor. Tiež za to, že nebol schopný vykonať efektívne hľadanie rakety. Hoci Blaszczak v tom čase navrhol, aby bol generál Piotrowski odvolaný, prezident Andrzej Duda, ktorý robí personálne rozhodnutia o najvyšších veliteľoch ozbrojených síl, nebol ochotný podniknúť také tvrdé kroky a prevzal úlohu sprostredkovateľa.

 

 

 

Konflikt s ministrom Mariuszom Błaszczakom

Odvtedy však došlo k sporu medzi generálmi, keďže Rajmund Andrzejczak podporoval operačného veliteľa, a ministrom Mariuszom Błaszczakom . Podľa našich informácií bola úloha operačného velenia marginalizovaná. Minister obišiel túto štruktúru fungovania ozbrojených síl a nasmeroval úlohy priamo na generálne velenie ozbrojených síl.

 

Treba poznamenať, že operačné veliteľstvo, ktoré je zodpovedné za podporu pohraničnej stráže na hranici s Bieloruskom, bolo vynechané v čase vytvorenia skupiny, ktorá posilnila hranicu, keď sa objavili informácie, že v Bielorusku boli členovia Wagnerovej skupiny. V auguste šéf poľského ministerstva obrany Mariusz Błaszczak oznámil, že v reakcii na nasadenie vojakov tejto skupiny pošle na hranice ďalších vojakov. Túto úlohu malo vykonávať Generálne veliteľstvo ozbrojených síl, ktoré v rámci operácie RENGAW (Wagner) vytvorilo vojenskú pracovnú skupinu Podlasie. Približne v rovnakom čase PiS opäť začala zdôrazňovať naratív hrozieb migrantov a navrhovala referendové otázky týkajúce sa údajného premiestnenia prisťahovalcov a odstránenia bariéry na hraniciach.

 

Pokus o politizáciu armády
Nebolo bezvýznamné, že minister použil armádu vo volebnej kampani strany Právo a spravodlivosť.  Pred niekoľkými týždňami ukázal Błaszczak vo volebnom spote PiS prvú stranu dokumentu “Plán použitia ozbrojených síl Poľskej republiky Warta – 00101”, ktorý vytvoril generálny štáb poľskej armády, popisujúci obrannú operáciu. Plán podpísal 30. júna 2011 vtedajší náčelník pohraničnej stráže poľských ozbrojených síl generál Mieczysław Cieniuch a 11. júla ho schválil vedúci ministerstva obrany Bogdan Klich. Błaszczak tiež ukázal fragmenty, ktoré ukazujú, že nezávislá obrana až do príchodu spojeneckých vojsk mala trvať 10-14 dní. Plánom bolo zastaviť nepriateľa “najďalej na hranici riek Visly a Wieprzu”, ako aj udržať predmostia na pravom brehu Visly v oblasti Grudziądz – Toruň – Bydgoszcz a Otwock – Garwolin – Ryki.

 

Mal to byť príklad útoku na opozíciu a vyhlásenie, že “Tuskova vláda bola v prípade vojny pripravená dať polovicu poľštiny”. Bývalý náčelník generálneho štábu poľskej armády generál Mieczysław Cieniuch vysvetlil, že armáda mala plány na 10-14 dní, ale to neznamená, že sa mala brániť len tak krátko. Nemalo sa brániť ani na hraniciach riek Wieprz a Visla, ale od samého začiatku na hranici. Dodal, že Błaszczak ukázal iba piatu a poslednú fázu obrany. Útok na opozíciu prebieha už mesiace, a to aj počas ceremónií za účasti armády. Na pozadí zelených uniforiem Błaszczak vyslovuje otázky, ktoré možno považovať za volebnú agitáciu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov