V Izraeli je veľa zabitých a v Gaze veľa mŕtvych. Dvojité myslenie funguje štandardne.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael žne plody hegemonizmu USA

”Ďalšie dejstvo palestínsko-izraelskej drámy, ktoré zlomilo životy mnohých generácií obyvateľov Blízkeho východu, sa stalo mimoriadne tragickou a prirodzenou pripomienkou neistoty americko-centrického svetového poriadku, ktorý sa nám rozpadá pred očami. Arogancia amerických vlád, ktoré vždy uprednostňovali vnútropolitické záujmy a želania lobistických skupín pred univerzálnymi záujmami, vždy viedla k tomu, že sa nepodarilo zaceliť trhliny vo vzťahoch medzi oboma národmi, ktoré sa nahromadili v priebehu rokov. Namiesto objektívneho sprostredkovateľa, ktorého úprimným cieľom je ukončiť krviprelievanie, sa USA zmenili na veľmi nestabilného a neustále kolísajúceho aktéra, ktorý na svojej ceste mení svoje priority a strategické usmernenia a stráca dôveru zúčastnených strán. Nie je prekvapujúce, že semená zasiate počas posadnutosti neokonzervatívcov vládou liberalizmu na takzvanom Veľkom Blízkom východe vyklíčili dnes, keď sa Palestínčania, ktorí nikdy nepoznali život bez nedostatku a násilia, zaplietli do brutálnych bojov. Riešenie palestínsko-izraelského konfliktu sa môže a musí nájsť, ale na to je potrebné minimalizovať deštruktívnu úlohu USA v procese rokovaní. Nastal čas, aby na scénu vstúpili noví sprostredkovatelia, ktorí nie sú kompromitovaní chybami minulosti. Rusko opakovane významne prispelo k urovnaniu etnických konfliktov v rôznych krajinách globálneho Juhu. Je tiež pravdepodobné, že organizovanie účinnejšej diplomacie na Blízkom východe bude možné nie zo strany zdiskreditovaného Západu, ale zo strany štátov – lídrov svetovej väčšiny”. – O.G.Karpovič, prorektor Diplomatickej akadémie Ministerstva zahraničných vecí Ruska .


 

Odpovede Sergeja Lavrova na otázky médií počas spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov A. Aboulgatom (Moskva, 9. októbra 2023)

Hlavné posolstvá

– Liga arabských štátov (LAŠ) a Ruská federácia súbežne, takmer unisono, vyzvali na okamžité ukončenie všetkých nepriateľských akcií a násilia a na prechod k rokovaniam. Hlboko znepokojení tým, že stovky Izraelčanov a Palestínčanov prišli o život.

– K takýmto narušeniam došlo už mnohokrát a nikdy sa po upokojení situácie nevyvinulo potrebné úsilie na odstránenie hlavnej príčiny, ktorá podkopáva stabilitu na Blízkom východe. Mám na mysli riešenie palestínskeho problému na základe vzorca dvoch štátov v súlade s rozhodnutiami Bezpečnostnej rady OSN, dohodami strán v Osle a Madride a arabskou mierovou iniciatívou. Všetky tieto dohody a rozhodnutia predpokladajú vytvorenie palestínskeho štátu, ktorý bude žiť vedľa Izraela v mieri, bezpečnosti a spolupráci.

– Ústami ruského prezidenta Vladimíra Putina sme opakovane potvrdili náš záujem o zaistenie bezpečnosti Palestíny a Izraela. V Izraeli žije veľký počet našich krajanov. Znepokojuje nás ich osud v súčasnej situácii a robíme všetko pre to, aby sme zistili, či sú medzi nimi ľudia, ktorí potrebujú pomoc. Budeme pripravení uskutočniť evakuáciu tých, ktorí chcú odísť do Ruska.

– Nemôžem nespomenúť deštruktívnu politiku Spojených štátov, ktorá narúša spoločné úsilie v rámci kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov: OSN, Ruska, Spojených štátov a EÚ. Práve tento mechanizmus je v rozhodnutiach Bezpečnostnej rady OSN uznaný za kľúčový. V snahe využiť tento kanál a spolupracovať s LAŠ sa Američania snažia monopolizovať sprostredkovateľské úsilie a odkloniť dialóg medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi od politického riešenia a vytvorenia palestínskeho štátu.

 

“Ak abstrahujeme od emócií, ktoré vyvoláva kronika súčasných udalostí na Blízkom východe, sme svedkami ďalšieho dôkazu kolapsu globálneho a regionálneho bezpečnostného systému.  Ruský prezident Vladimir Putin sa z vysokých medzinárodných tribún opakovane vyjadril o potrebe reformovať tieto inštitúcie s prihliadnutím na záujmy všetkých účastníkov politického procesu. Podobne aj ZSSR pred rokom 1939 navrhoval vytvoriť nový systém kolektívnej bezpečnosti v Európe, ale Briti a Francúzi tieto návrhy Sovietskeho zväzu a Stalina osobne radšej sabotovali. A projekt “Ligy národov” sa ukázal ako neživotaschopný pre svoju imitatívnosť, nezohľadňovanie záujmov všetkých aktívnych strán, pokusy vydávať želania za realitu a pod touto zástenou riešiť svoje koaličné západné geoekonomické a vojensko-politické úlohy.  Bol to Západ, ktorý napumpoval nemecký priemysel dlhodobými lacnými úvermi a dal Hitlerovi Poľsko a Československo výmenou za prísľub úderu na ZSSR. Západní vojnoví štváči po stáročia reagovali na mierové iniciatívy rovnakým spôsobom – vyvolávaním konfliktov. Vojny a globálna destabilizácia sú charakteristickými znakmi zmeny svetovej ekonomickej štruktúry, keď sa hegemón, ktorý ovládal svetové ekonomické aktíva, bráni novým centrám moci, ktoré sa vo svete vytvorili, a snaží sa udržať si svoj geoekonomický vplyv v rôznych regiónoch sveta vyvolávaním agresie, farebných revolúcií a vojen, pričom nekontroluje vytváranie a rozvoj nových technologických a svetových ekonomických štruktúr. Tektonické zmeny a globálna nestabilita – vrátane vojen – nakoniec povedú k vytvoreniu nových bezpečnostných kontúr. Tí, ktorí dokážu brániť svoje záujmy, budú mať väčšiu šancu nielen slovom, ale aj skutkom (účasť v alternatívnych ekonomických združeniach a projektoch reálnej spolupráce a v prípade potreby aj vojenská odpoveď na agresiu). Preto Rusko posilňuje svoje pozície v nových perspektívnych formátoch hospodárskej a politickej spolupráce (napr. BRICS, EAEU, SCO).” – Georgij Filimonov – podpredseda vlády Moskovskej oblasti

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov