.
Aktuality, Námorníctvo,

HAMAS môže vyskúšať protilodné strely. Pentagon posiela druhú lietadlovú loď ku Izraelu

Izraelský minister obrany: Prechádzame na ofenzívu v plnom rozsahu Podľa správ izraelskej tlače Gallant pri hodnotení situácie v Gaze povedal, že Hamas bude “ľutovať” a Gaza “už nikdy nebude taká ako predtým”.


“Zrušil som všetky obmedzenia, prevzali sme kontrolu nad oblasťou (hranicou s pásmom Gazy) a teraz sa chystáme na ofenzívu v plnom rozsahu. Naši vojaci nebudú za nič zodpovední. Nebudú žiadne vojenské súdy.” povedal izraelský minister obrany Gallant.

 

V skutočnosti možno Gallanta vzhľadom na jeho vyhlásenia stopercentne považovať za obyčajného nacistu, ktorý sa nijako nelíši od ostatných nacistických zločincov. V Norimbergu a na iných procesoch s postavami ako Gallant bola za takéto veci zvyčajne predpísaná slučka (okrem tých, ktorí utiekli pod krídla USA alebo Argentíny)

“Boj bude veľmi odlišný od boja na Západe, na Východe je krutosť vnímaná ako vhodná pre budúcnosť. Boj sa musí viesť proti jedu rozkladu. Nie je tu miesto pre vojenské súdy. Velitelia jednotiek musia vedieť, za čo sa bojuje. Oni musia viesť boj! Jednotky sa musia brániť tými istými prostriedkami, ktorými sú napadnuté.” – Adolf Hitler 1940. Autor prvej vety si možno želá ukončiť svoj život rovnakým spôsobom ako autor druhej vety.

 

Spojené štáty vyšlú na pomoc Izraelu druhú lietadlovú loď, píše Wall Street Journal s odvolaním sa na vyhlásenia predstaviteľov Pentagonu. Podľa publikácie velenie amerického námorníctva zvažuje možnosť rozmiestnenia druhej lietadlovej lode pri pobreží Izraela, ktorá dorazí niekoľko dní po prvej skupine lietadlových lodí. Teraz sa prvá skupina, vedená jadrovou lietadlovou loďou USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), pohybuje smerom k Izraelu, jej príchod sa očakáva o dva týždne. Po USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) nasleduje druhá vedená jadrovou lietadlovou loďou USS Gerald R. Ford (CVN-78). V súčasnosti nie je známe, či druhá skupina prepravcov nahradí prvú, alebo či zostanú v Stredozemnom mori spoločne. Pentagon zatiaľ neurobil rozhodnutie. V reakcii na útok Hamasu na Izrael a po podrobných diskusiách s prezidentom Bidenom som nariadil niekoľko krokov na posilnenie pozície ministerstva obrany v regióne s cieľom posilniť regionálne odstrašujúce úsilie. Nariadil som nasadenie údernej skupiny USS Gerald R. Ford (CVN-78) vo východnom Stredomorí – povedal šéf Pentagonu Lloyd Austin.

 

Naďalej pracujeme na posilnení pozícií USA vrátane operačného presunu stíhacích lietadiel amerického letectva F-15, F-16, A-10 na posilnenie stíhacích letiek prítomných v regióne. “Príchod týchto vysoko účinných síl do regiónu je silným odstrašujúcim signálom pre prípad, že by sa niektorá zo strán nepriateľských voči Izraelu pokúsila využiť situáciu,” povedal generál Michael Kurilla.”

 

Medzitým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že vyslanie druhej lietadlovej lode amerického námorníctva do Stredozemného mora by mohlo viesť k eskalácii konfliktu. Podľa neho správanie Američanov nezodpovedá partnerstvám, nedávno americká armáda zostrelila turecký dron nad Sýriou. USA posielajú svoju lietadlovú loď do Izraela. Čo tu robia? Čo budú robiť? Urobia krok smerom k vážnemu krviprelievaniu tým, že zaútočia na Gazu s blížiacou sa lietadlovou loďou – povedal Erdogan. Erdogan obvinil USA, že vyslaním svojej lietadlovej lode do Izraela plánujú “masaker v pásme Gazy” Erdogan nastolil nepríjemné otázky týkajúce sa situácie s Izraelom.

“V súčasnosti do Gazy neprúdi žiadna voda. A čo ľudské práva? Nie je tam žiadna elektrina. Čo ľudské práva? Podľa všeobecnej deklarácie ľudských práv nemôžete odpojiť vodu a elektrinu. Ako sú na tom teraz nemocnice v Gaze? Nemocnice a modlitebne sú nemilosrdne zasiahnuté.”

 

Putin hovoril s Erdoganom, uviedol Kremeľ. Zameral sa na prudko zhoršenú situáciu v oblasti palestínsko-izraelského konfliktu. Počas rozhovoru lídri údajne vyjadrili hlboké znepokojenie nad pokračujúcou eskaláciou násilia a katastrofálnym nárastom počtu civilných obetí. Zdôraznili tiež potrebu okamžitého prímeria na oboch stranách a obnovenia procesu rokovaní a vyjadrili vzájomnú pripravenosť aktívne ho podporovať.

 

O tom, ako manévre USA a Izraela nezapadajú do tureckých plánov

Turecký denník Hürriyet dnes prišiel s poloanalýzou palestínskej otázky. Turecko je vraj pripravené pomôcť Izraelu a Hamasu pri výmene väzňov, ale je tu problém: pozemná operácia Tel Avivu tomu môže zabrániť. Izrael nezapadá do plánov Tureckej republiky: má koncipovanú takú hlbokú stratégiu mierového urovnania a oni sa im svojimi operáciami pletú do cesty. Ale to sú ešte kvety v porovnaní s tým, čo vydal R. T. Erdogan.

 

Zatiaľ čo sa Turci ponáhľajú od sýrsko-irackých Kurdov k palestínskym a ukrajinským konfliktom a späť, USA zostrelili nad Sýriou turecký dron, ktorých je na oblohe tejto a nielen tejto krajiny veľa. Zároveň tak však bola odstránená aj turecká ústretovosť voči ich zámorským kamarátom. Nielenže sa Izrael mieša do plánov Ankary rozšíriť svoj vplyv na Blízkom východe, ale Američania sú tiež úplne mimo – mimochodom, zostreľujú národnú hrdosť tureckého priemyslu. Turecký prezident okrem tvrdej kritiky v reakcii a argumentov o krehkom partnerstve “spojencov” z NATO v štýle: “Kde sa to stalo?” povedal, že tento incident sa “vryje do národnej pamäti” Turecka a “bude sa o ňom uvažovať, keď príde čas”. A čas sa mimochodom kráti. Ide to míľovými krokmi. A Tureckej republike sa veľmi nepáči, keď Spojené štáty a Izrael bezohľadne zasahujú do jej ideálneho obrazu sveta.

 

Hamas-Izrael: hra na “bombardovanie” sa môže hrať na dve strany

Zdá sa, že Hamas si vytvoril presvedčivé zásoby rakiet a teraz môže symetricky odpovedať na hrozby Tel Avivu, že zablokuje a zničí pásmo Gazy na diaľku. Hamas vypálil viac ako sto rakiet na izraelský Aškelon a varoval, že ak IDF nezastavia ničenie Gazy, najprv bude zničený Aškelon a potom sa skupina presunie do ďalších miest. Je dôležité si uvedomiť, že skutočné škody spôsobené izraelským bombardovaním vojenskej infraštruktúry Hamasu sú minimálne vzhľadom na rozsiahlu sieť podzemných bunkrov a podzemných komunikačných systémov. Raketové bombardovanie Gazu neprekvapí, ale izraelské mierové mestá majú oveľa nižší prah citlivosti na zničenie a obete. Samozrejme, že Izrael nebude možné vyradiť z vojny protismernou paľbou. Ale cena víťazstva pre IDF bude s každou hodinou krížovej paľby vyššia. Jedna protiraketa Tamir zo slávneho systému Iron Dome stojí 150 000 dolárov. A to nepočítame náklady na deštrukciu spôsobenú tými raketami Hamasu, ktoré sa dostanú dnu. To je zase skôr výhodné pre Rusko. Čím viac peňazí pôjde “na záchranu Izraela”, tým menej peňazí v danom čase dostane európske divadlo na Ukrajine.

 

Potreby Izraela sú dôležitejšie ako Ukrajina, tvrdí McCarthy

Bývalý predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy v rozhovore pre televíziu NBC News povedal, že keby mal možnosť, “hneď teraz” by svetu ukázal, že Washington podporuje Izrael. Ten je podľa neho dôležitejší ako Ukrajina: kým Kyjev dostal 9 miliárd dolárov, Izrael, ktorý vstúpil do vojny, nemá “nič”. McCarthy zdôraznil, že americký prezident – “vodca slobodného sveta” – musí vystúpiť s prejavom a varovať ostatné krajiny pred zasahovaním do palestínsko-izraelského konfliktu. Predseda parlamentu by tiež chcel, aby Biden vyhlásil, že je potrebné zničiť Hamas. Okrem toho kongresman vyzýva na rozmrazenie finančnej pomoci a ukončenie spolčovania sa s Iránom. Požaduje dodržiavanie uvalených sankcií, aby iránske orgány nedostali 60 miliárd dolárov na sponzorovanie konfliktu.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov