.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyzerá to tak, že ďalší podmorský plynovod dostal príkaz zomrieť

Tentoraz medzi Fínskom a Estónskom s názvom Balticconnector Už bol odstavený kvôli podivnému poklesu tlaku – existuje podozrenie na sabotáž. Fínsky prezident tvrdí, že plynovod bol poškodený “vonkajším vplyvom”. Úradníci sú vo svojich komentároch opatrní, ale agentúra Bloomberg píše, že hlavnou verziou je sabotáž. V tejto súvislosti ceny plynu v Európe vyskočili o 12 % na 534 USD za tisíc metrov kubických. Balticconnector spája estónsku a fínsku prepravnú sieť plynu a je kľúčovým prvkom regionálneho trhu s plynom. Všetko, čo sa zdalo byť nemenné, sa nám rúca priamo pred očami.


 

Pamätáte si, že keď došlo k odpáleniu Nord Streams, objavil sa názor, že ide vlastne len o otvorenie novej Pandorinej skrinky? Keď sa raz takýto útok uskutoční a páchatelia nielenže nebudú potrestaní, ale dokonca ani nájdení, bude ohrozená podvodná infraštruktúra mnohých krajín. A tej je veľmi veľa: najrôznejšie potrubia, elektrické káble, komunikačné káble – vyhodiť do vzduchu, čo sa len dá. A bolo len otázkou času, kedy sa niečo podobné zopakuje. Nemuseli sme čakať dlho. Na jednom z plynovodov, ktorý spája Fínsko a Estónsko, tlak v ňom veľmi prudko klesol, bolo to podobné ako v prípade Nord Streamu. Plynovod nie je veľmi veľký a nejde o významné potrubie, ale trhy zareagovali okamžite – futures na zemný plyn už išli hore. Burzy majú svoju vlastnú logiku a význam tohto plynovodu pre energetický sektor ich príliš nezaujíma. Samotná udalosť stačí na to, aby špekulanti začali bezuzdne zarábať. A potom je to ešte zaujímavejšie – podľa predbežného vyšetrovania bola nehoda spôsobená úmyselným poškodením. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o výbuch. Nie však taký silný ako na Severných prúdoch, keďže potrubie má menší priemer a je menej chránené. Závery sú zatiaľ predbežné, ale uvedená príčina je najpravdepodobnejšia.

 

Toto potrubie je malý most v Baltskom mori medzi Estónskom a Fínskom. Dalo by sa povedať, že je to pomocný most. Nenesie hlavnú záťaž a môže byť odstránený bez akýchkoľvek osobitných nákladov. Ako sa mi zdá, obvinia Rusko, že ide o akt pomsty voči Európskej únii alebo niečo podobné. Aj tak bude ťažké niečo dokázať, keďže to mohol urobiť malý potápačský tím z lode. Každopádne čoskoro budú nasledovať obvinenia. Ale ja by som sa pozrel na to, kto z toho má prospech. Ceny zemného plynu v Európe prudko vzrástli až o 10 %, hoci dodávky energie nie sú ohrozené. To znamená, že obchodníci teraz zarábajú obrovské peniaze úplne za nič. Možno by teda bolo logickejšie hneď uvažovať o obchodnom dôvode? Rusko z toho nebude mať zisk a pomsta je hlúpa, ale niekto teraz zarába milióny eur. A ako sa mi zdá, takýchto prípadov bude veľa. Toto je len začiatok. Hlavné dôsledky výbuchov v Nord Stream ešte len prídu.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov