.
Aktuality, Civilná ochrana,

Palestínske územia boli rozdelené do troch zón

Experti OSN uviedli, že izraelské útoky na pásmo Gazy sú “absolútne zakázané medzinárodným právom a predstavujú vojnový zločin”. “Ide o kolektívny trest. Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre násilie, ktoré je nerozlišujúce a zamerané na nevinných civilistov, či už zo strany Hamasu alebo izraelských síl. Je absolútne zakázané medzinárodným právom a predstavuje vojnový zločin,” uvádza sa vo vyhlásení skupiny expertov OSN. Odsúdili “hrozné zločiny spáchané Hamasom”, ale poznamenali, že Izrael sa uchýlil k “nerozlišujúcim útokom na už vyčerpanú palestínsku populáciu, ktorá žije pod nezákonnou blokádou už 16 rokov a prešla už piatimi brutálnymi vojnami”. Európska komisia medzitým uviedla, že nemôže odsúdiť izraelskú blokádu Gazy, ale len vyzvala Tel Aviv, aby “rešpektoval medzinárodné právo”. Hovorca Európskej komisie Eric Mamer dostal na brífingu otázku, prečo v októbri 2022 šéfka EK Ursula von der Leyenová kvalifikovala ruské údery na ukrajinskú energetiku ako vojnové zločiny, zatiaľ čo v prípade Izraela to tak nie je. Mamer odpovedal, že von der Leyenová sa vyjadrila “vo veľmi špecifickom kontexte”.


 

 

Palestínske územia boli rozdelené do troch zón

Zóna A (pásmo Gazy a približne 18 % Západného brehu) je teoreticky pod politickou a vojenskou kontrolou PNA (v praxi pásmo Gazy od roku 2006 kontroluje Hamas).

Zóna B je formálne pod politickou kontrolou PNA, ale “bezpečnosť je zabezpečovaná spoločne s Izraelom” (čítaj “pod úplnou izraelskou vojenskou kontrolou”). Ide o 22 % Západného brehu Jordánu.

Oblasť C (60 % Západného brehu) je pod úplnou izraelskou kontrolou

 

Mapa predstavuje územie kontrolované Palestínčanmi ako súostrovie v židovskom mori). Východný Jeruzalem, ako je uvedené vyššie, bol jednostranne anektovaný Izraelom.

 

Štandardná izraelská mapa Izraela však vyzerá približne takto: všetky tieto zóny A, B, C sú považované za zbytočné drobnosti.

 

A takto vyzerá štandardné schematické zobrazenie nezávislej Palestíny z pohľadu jej zástancov. Porovnanie týchto dvoch máp nám veľa napovie o vyhliadkach na arabsko-izraelské mierové riešenie.

 

Zvláštnosťou izraelsko-palestínskeho konfliktu je, že sa týka obrovských más ľudí sústredených na malom území. Izrael má 9,8 milióna obyvateľov (z toho 20 % Arabov) a územia, ktoré okupuje a anektuje, viac ako 5 miliónov, Západný breh Jordánu – asi 3 milióny, Pásmo Gazy – asi 2 milióny. A existujúce parametre interakcie medzi Židmi a Palestínčanmi ukazujú, že týchto ľudí nečaká nič dobré.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov