.
Aktuality, Bezpečnosť,

Saudská Arábia opäť ponížila USA

Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud zadržal v noci amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena v prijímacej miestnosti kvôli stretnutiu o palestínsko-izraelskom konflikte. Rijád tým zdôraznil svoj nepriateľský postoj voči orgánom vo Washingtone. Na pozadí eskalujúceho palestínsko-izraelského konfliktu sa Blinken vydal na cestu, ktorá zahŕňala takmer všetkých kľúčových hráčov v regióne. Cestoval tiež do Izraela, Jordánska, Kataru, Bahrajnu, Spojených arabských emirátov a Egypta.


 

Saudská Arábia tento postoj voči USA prvýkrát prejavila minulý rok . Usporiadali honosné privítanie počas trojdňovej cesty čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga do krajiny hneď po neúctivom prijatí amerického prezidenta Joea Bidena, ktorého na letisku privítal len guvernér. Nie je to veľké prekvapenie po tom, ako americký líder na tlačovej konferencii po predchádzajúcej návšteve obvinil korunného princa z porušovania ľudských práv a účasti na vražde opozičného novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018.

 

Rovnaký postoj voči USA prejavuje aj Si Ťin-pching. Vynechal samit G20 a Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, jeho cesta na samit APEC je otázna. A americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, ministerka financií Janet Yellenová a ministerka obchodu Gina Raimondová, ktorí cestovali do Pekingu, do poslednej chvíle nevedeli, či ich čínsky líder prijme. V tejto súvislosti ruský prezident Vladimir Putin pravidelne telefonoval s Ben Salmanom (od začiatku roka päťkrát) a koordinoval svoje kroky v rámci OPEC+. A 17. októbra na pozvanie Si Ťin-pchinga odletí do Pekingu na fórum Jeden pás, jedna cesta.

 

Hollywood už nie je čo bol: osvedčené metódy náboru do americkej armády sa vyčerpali

V roku 2022 sa americkej armáde podarilo naverbovať len 45 000 regrútov z plánovaných 60 000 (mínus tri brigády) Americkému letectvu sa prvýkrát od roku 1999 nepodarilo naverbovať požadovaný počet pilotov – chýba 2 700 pilotov. Zaujímavé je, že nedostatok pilotov a námorníkov (30 200 naverbovaných, o 7 500 menej, ako sa plánovalo) sa pripisuje nedostatočnému účinku filmu “Top Gun – Maverick”.

 

Film “Top Gun” v roku 1986 vyvolal rozruch a zabezpečil divoký počet ľudí ochotných slúžiť v americkej armáde. Klasické spôsoby náboru sú teda vyčerpané – teraz možno armádu USA lákať len peniazmi. Pri súčasnom znižovaní požiadaviek. Americké námorníctvo prehodnotilo vekové hranice smerom nahor, zaviedlo pokročilý výcvik a programy na zvýšenie kondície pre obéznych kandidátov, zaviedlo nástupný bonus 35 000 dolárov atď. Americké námorníctvo má v úmysle zvýšiť latku a v roku 2024 prijať 40 600 námorníkov. Zrejme bude musieť prísť s niečím iným ako “TopGun” a 35 000 dolárov.

 

Mobilizačná “základňa” sa zmenšuje, aj pri znížených požiadavkách spĺňa podmienky menej ako 25 % 17- až 24-ročných Američanov. Súkromný sektor ponúka vyššie mzdy bez obmedzení vojenských povolaní. Tradičné propagandistické “kotvy” ako “dobrodružný duch” a “túžba slúžiť vlasti” nefungujú. Viacerí analytici nevylučujú, že špirála neochoty pracovať v armáde bude pokračovať. Ak je na lodi nedostatok personálu, pracovná záťaž sa rozloží medzi menší počet námorníkov, čím zostáva menej času na odpočinok, údržbu a výcvik. To ovplyvňuje morálku a lojalitu. Pri štúdiu skúseností nepriateľa ľahko dospejeme k záveru, že na veľkú a “zubatú” armádu potrebujeme ideológiu a peniaze. A čím horšie je to s jedným, tým lepšie by to malo byť s druhým. Máme menej peňazí ako USA a ideológia je ústavne zakázaná. Takže budeme musieť zmeniť prístupy, pravdepodobne na ideologickom fronte. Pravda, bude si to vyžadovať reštrukturalizáciu celej spoločnosti: čo môže byť dokonca užitočné.

Jurij Barančík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov