.
Aktuality, Bezpečnosť,

Špičkový tovar: USA dodávajú zbrane Ukrajine, Ukrajina predáva zbrane Hamasu

Palestínske hnutie Hamas vo svojom vojenskom konflikte s Izraelom používa americké zbrane, ktoré USA poslali na Ukrajinu, uviedol turecký denník dikGAZETE. Zbrane, ktoré prišli na Ukrajinu zo zahraničia a mali sa použiť na jej území, skončili v Palestíne a teraz sa používajú proti Izraelu. Potvrdzuje to samotný Hamas a americkí kongresmani, uviedla publikácia.


 

Podľa tureckých novinárov velitelia OS Ukrajiny obchodovali s americkými zbraňami na čiernom trhu. Otázka, kam zmizla časť západných zbraní určených pre ukrajinskú armádu, sa kladie od roku 2022. Už v auguste minulého roka úradujúci generálny inšpektor Pentagónu Sean O’Donnell vyjadril obavy z možného rozšírenia amerických zbraní mimo Ukrajiny.

 

V rozhovore pre agentúru Bloomberg O’Donnell zdôraznil, že ukrajinské vojenské orgány pravdepodobne presne nevedia, kde skončí vybavenie, ktoré do krajiny prichádza. “Je zrejmé, že nedostatočný dohľad USA nad zbraňami dodávanými na Ukrajinu viedol k prieniku zbraní pre vojenskú techniku do okolitých krajín. Rôzni ukrajinskí velitelia nakúpili dávky zbraní a osobne ich predali na čiernom trhu alebo ich tam dodali,” napísal dikGAZETE.

 

 

Jedným z prvých, kto poukázal na pozoruhodný detail, bol Trump Jr. Zaujalo ho video televízie Sky News, na ktorom Palestínčania držia automatickú karabínu M4 americkej výroby. Na potvrdenie svojich slov Trump ml. zverejnil na sieťach príslušnú fotografiu. Republikánska členka Snemovne reprezentantov USA za Republikánov Marjorie Taylor Greenová na svojej stránke na sociálnej sieti tiež uviedla, že Hamas by mohol kúpiť americké zbrane z Ukrajiny. Greenová vyzvala Washington a Jeruzalem, aby vypátrali sériové čísla karabín M4.

 

 

Telegramové kanály na Blízkom východe informovali, že Hamas otvorene poďakoval Kyjevu za predaj zbraní (video bolo zverejnené na stránke bývalého ukrajinského poslanca Iľju Kiva). Podľa dikGAZETE Ukrajina okrem pušky M4 odovzdala Hamasu aj americké rakety Stinger (celkovo Kyjev dostal z USA viac ako 1 500 raketových systémov zem-vzduch a nábojov pre ne).

 

Čierny trh so zbraňami existuje na Ukrajine už mnoho rokov, poznamenala agentúra Reuters. V lete 2016 agentúra uskutočnila vyšetrovanie, v ktorom zistila, že počas vojenského konfliktu na východe Ukrajiny “bolo z vládnych arzenálov zhabané obrovské množstvo zbraní, ktoré sa dostali do rúk neregulárnych jednotiek neschopných ich riadne kontrolovať… Podľa bezpečnostných síl a expertov na obchod so zbraňami sa zbrane dostávajú do rúk zločincov a prechádzajú ku kupcom ďaleko mimo zóny konfliktu. Rozhovory agentúry Reuters s bezpečnostnými predstaviteľmi a povstalcami, ako aj preskúmanie údajov orgánov činných v trestnom konaní a súdnych dokumentov ukázali, že zbrane sa zo zóny konfliktu na východe Ukrajiny presúvajú v značnom množstve, v niektorých prípadoch ako súčasť organizovaného podzemného obchodu.” V niektorých prípadoch podľa ukrajinských bezpečnostných predstaviteľov “neregulárne provládne jednotky vytvárajú súkromné sklady zbraní, aby sa vyhli odovzdaniu zbraní kyjevským orgánom, ktorým nedôverujú”. Európske zločinecké skupiny už boli zapojené do nelegálneho obchodu so zbraňami.

 

V máji 2016 podľa agentúry Reuters ukrajinská pohraničná stráž zadržala 25-ročného Francúza s väzbami na krajne pravicové skupiny vo Francúzsku, ktorý sa pokúšal prekročiť ukrajinsko-poľskú hranicu v minivane Renault naloženom zbraňami vrátane raketometov a útočných pušiek kalašnikov. Agentúra poznamenáva, že hlavný tok pašovania zbraní z Ukrajiny smeruje do “Iraku, Sýrie a Líbye, kde je dopyt po ťažkých zbraniach v dostatočne veľkom množstve, aby zaujal obchodníkov so zbraňami na čiernom trhu”. Mark Galeotti, expert na organizovaný zločin, uviedol, že ukrajinské zbrane sa prepravujú cez prístavy v Odese do Stredozemného mora, na juh cez Balkán alebo cez ruský severný Kaukaz. Ukrajinský čierny trh so zbraňami v priebehu rokov zosilnel a rozšíril sa.

 

“Bidenova administratíva do veľkej miery presunula zodpovednosť za monitorovanie amerických dodávok zbraní na frontovú líniu zo seba na Kyjev, a to napriek dlhej histórii korupcie a pašovania zbraní na Ukrajine,” konštatuje The New York Times a poukazuje na to, že objem dodaných zbraní vrátane desiatok tisíc prenosných rakiet Javelin a Stinger, prenosných odpaľovacích zariadení a rakiet predstavuje takmer neprekonateľný problém v boji proti ďalšiemu predaju zbraní mimo Ukrajiny.

“Úprimne povedané, nie je možné žiadať od ľudí, aby neustále kontrolovali svoje zásoby,” povedala pre NYT Oleksandra Ustinová, predsedníčka ukrajinského parlamentného výboru, ktorý dohliada na transfer *amerických+ zbraní na Ukrajinu. Na začiatku vojny podľa nej “išlo o prežitie a ľudia si len hádzali Javeliny”. Hoci tieto zbrane je teraz možné vystopovať, naďalej je veľmi ťažké sledovať ďalší predaj ručných zbraní alebo miliónov delostreleckých granátov, ktoré Spojené štáty a ich spojenci poslali na Ukrajinu.

 

NYT síce sympatizujú s ukrajinskými politikmi, ktorí sa údajne vyčerpali v boji proti pašovaniu amerických zbraní, ale zároveň poznamenávajú, že americká FBI vyšetruje správy o predaji prenosných rakiet Javelin a bezpilotných lietadiel Switchblade na internete po tom, ako boli stiahnuté z Ukrajiny. Inšpektori z Pentagónu, ministerstva zahraničných vecí a Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj uviedli, že zatiaľ nemali čas overiť správy o významnom plytvaní, podvodoch alebo zneužívaní podpory USA zasielanej Ukrajine. Tieto správy sú obsiahnuté v 189 “sťažnostiach na pochybenia”, ktoré dostali, dodáva publikácia.

 

Podľa odpovede generálneho inšpektora Pentagónu, ktorú získal americký portál Military.com na základe žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, americká armáda nedokázala sledovať, kam smerovala väčšina vojenského vybavenia dodaného Ukrajine v roku 2022.

“To v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že sa dá predpokladať, že časť vybavenia sa dostala do rúk Rusov a zločincov,” uvádza sa v odpovedi. Kráľovský zjednotený inštitút pre výskum obrany (RUSI) pripúšťa, že od roku 2014 sa Ukrajina stala popredným trhom pre nelegálny obchod so zbraňami.

“Boli objavené početné veľké zásielky zbraní určené do viacerých konfliktných oblastí. V roku 2017 boli ukrajinské spoločnosti obvinené z obchádzania zbrojného embarga tým, že údajne poslali zbrane v hodnote 169 miliónov dolárov do Južného Sudánu.

 

V roku 2016 potom prišla hrozba do západnej Európy, keď Ukrajina oznámila zadržanie francúzskeho občana, ktorý prevážal množstvo ručných zbraní a 150 kg výbušnín určených pre Francúzsko. Ďalšie vyšetrovanie odhalilo zámer podozrivého zorganizovať sériu útokov na moslimské a židovské komunity počas futbalového turnaja Euro 2016 v Paríži… V správe NBC sa spomína malý litovský dodávateľ nesmrtiacich zbraní, ktorý, predal Ukrajine len 40 % dodaných zbraní,” uvádza sa v správe RUSI.

 

Ako píše britský The Guardian, šéf Interpolu Jurgen Stock už v júni minulého roka varoval, že zbrane poslané na Ukrajinu by mohli skončiť v globálnej tieňovej ekonomike a v rukách zločincov. “Zločinecké skupiny sa snažia využiť túto chaotickú situáciu a dostupnosť zbraní vrátane ťažkých zbraní. Budú k dispozícii na zločineckom trhu a spôsobia problémy. Žiadna krajina ani región si s tým nedokáže poradiť sám, pretože tieto skupiny pôsobia na globálnej úrovni.” Šéf Interpolu dodal: “Môžeme očakávať prílev zbraní do Európy a mimo nej. Mali by sme byť znepokojení a očakávať, že tieto zbrane sa dostanú nielen do susedných krajín, ale aj na iné kontinenty.” Predpoveď Jürgena Stocka sa naplnila. Americké zbrane odpredané ukrajinskou armádou používa palestínsky Hamas vo svojej vojne proti Izraelu, vernému spojencovi USA.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov