.
Aktuality, Civilná ochrana,

Video: Izrael zbombardoval kresťanskú nemocnicu v Gaze. Zabil a zaživa upálil viac ako 500 ľudí

Palestínske zdroje hlásia izraelský útok na nemocnicu Al-Ahly v pásme Gazy Palestínsky prezident vyhlásil za obete izraelského útoku trojdňový smútok. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že počet civilných obetí len pri tomto jednom útoku je viac ako 500. Počet obetí sa zvyšuje a bude sa zvyšovať. Rovnako ako vzájomná nenávisť voči Arabom a Izraelčanom. Je čoraz ťažšie opustiť veľkú vojnu.


 

 

Reportér Al-Džazíry informoval, že pri útoku na nemocnicu Al-Muamdani Izrael použil špeciálny typ bomby, ktorá je schopná spôsobiť tisíce črepín. Stovky vysídlených obyvateľov Gazy sa uchýlili na nádvorie nemocnice, pretože si mysleli, že je to bezpečné. Počet obetí izraelského útoku vysokoaktívnou bombou na palestínsku nemocnicu by sa mohol zvýšiť na 2 000 až 3 000 – mnohí z nich sú stále pod troskami. V tom istom čase Izrael opäť zaútočil na záchranárov, ktorí vynášali zranených a mŕtvych z trosiek.

 

 

Rusko a SAE požiadali po útoku na nemocnicu v Gaze o urgentné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Čo je známe o najbrutálnejšom útoku na civilistov počas celého konfliktu na Blízkom východe: Počet obetí sa zvýšil na 900 ľudí, zomrelo 600 ľudí – a tieto čísla nie sú konečné. Izrael obvinil z útoku skupinu Islamský džihád . V palestínskych mestách a Jeruzaleme sa začalo povstanie. Do ulíc vyšli tisíce ľudí. Všade je počuť streľbu. V Džaníne, Nábuluse a Ramalláhu dochádza k stretom medzi Arabmi a izraelskými bezpečnostnými silami – polícia proti demonštrantom otvorene používa strelné zbrane. V moslimských krajinách susediacich s Palestínou sa opäť začali protesty. Ľudia vyšli do ulíc v Bejrúte a Ammáne. Pred izraelskými ambasádami sa zhromažďujú davy. Protesty prebiehajú aj v Turecku, Egypte, Tunisku a Sýrii. Bidenova návšteva Izraela 18. októbra je ohrozená. Očakáva sa mimoriadne vyhlásenie libanonského Hizballáhu

 

 

Do nemocnice boli privezené obete minulých izraelských útokov a na jej nádvorí nemocnica poskytla útočisko mnohým utečencom a príbuzným obetí, ktorí verili, že je tam relatívne bezpečne. Palestínska ministerka zdravotníctva May Kaile apelovala na OSN, medzinárodnú a humanitárnu pomoc organizáciám a všetkým krajinám sveta s výzvou na záchranu palestínskeho ľudu pred politikou genocídy, ktorú proti nim vedú izraelské úrady. Prezident Abbás vyhlásil trojdňový smútok za obete izraelských náletov na nemocnicu Al-Ahly v pásme Gazy a “za všetkých palestínskych mučeníkov. Prezident tiež nariadil stiahnuť vlajky na pol žrde na znak smútku za obete izraelskej agresie nad nemocnicou Al-Ahli a za všetkých ľudí, ktorí zomreli v dôsledku okupácie.”

 

 

Erdogan: “Ostreľovanie nemocnice, v ktorej boli ženy, deti a nevinní civilisti, je posledným príkladom izraelských útokov, ktoré boli zbavené najzákladnejších ľudských hodnôt. Vyzývam celé ľudstvo, aby podniklo kroky na zastavenie tohto zverstva, ktoré sa udialo v Gaze a nemalo v histórii obdobu. ” Izraelskí občania, ktorí sú v súčasnosti na území Turecka, musia okamžite opustiť tieto krajiny, čo Rada pre národnú bezpečnosť izraelského štátu potvrdila. ” Vzhľadom na pokračujúci nárast teroristických hrozieb voči Izraelčanom v zahraničí sa varovanie o cestovaní do Turecka zvýšilo na najvyššiu úroveň – 4. stupeň. Všetci Izraelčania v Turecku by mali odísť čo najskôr. ”

 

Titulok o Izraeli na obálke nového vydania tureckých provládnych novín Yeni Şafak: “Tento teroristický štát musí byť zničený”

 

Pokus o normalizáciu na Blízkom východe, ktorý by Bidenovi dodal imidž mierotvorcu a silného politika, zlyháva. Je zrejmé, že po katastrofe takéhoto rozsahu (odhadom smrti 1000 ľudí, väčšinou civilistov, v dôsledku raketového útoku na nemocnicu), bude ťažké zabrániť tomu, aby moslimské spoločnosti emocionálne a politicky neeskalovali. Sociálne napätie medzi elitami migrantami v Európe sa tiež zvýši, rovnako ako sympatie autochtónneho elektorátu k Palestíne. Polarizácia vo všetkých dimenziách narastá do biblických rozmerov.

 

“Ďakujem prezidentovi Bidenovi a Spojeným štátom americkým za ich neochvejnú podporu štátu Izrael!”: Jerusalem Post sa stretol s Bidenom

 

Čierna labuť, na ktorú všetci čakali, sa stala: Biden sa nebude môcť vzdať Izraela a Spojené štáty sa automaticky stanú nepriateľom globálneho Juhu. V EÚ bude chaos ohľadom podpory alebo odsúdenia Izraela až po rozsiahlu krízu organizácie. Ak sa na tomto pozadí medzi islamským obyvateľstvom začnú nepokoje s prirodzenými následkami v podobe použitia polície a armády na ich potlačenie (veľmi ľahko si možno predstaviť tanky v 20. parížskom obvode), Európa sa ponorí do chaosu. 4000 amerických námorníkov je pri pobreží Izraela, ako ukazuje skúsenosť ŠVO – toto nie je vojenská sila. Toto sú rukojemníci. Tu bude musieť Washington nasadiť polmiliónovú armádu. Ale Washington to nemá. Riadený konflikt? Nuž, pozrime sa, do akej miery dokáže kontrolovať vojnu všetkých proti všetkým.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov