.
Aktuality, Bezpečnosť,

Američania a Japonci ” nazerajú” do uzavretých kontajnerov z KĽDR do Ruska

Japonská tlačová agentúra Kyodo Tsushin s odvolaním sa na vyhlásenie Johna Kirbyho, koordinátora pre strategickú komunikáciu Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, informuje o údajne americkou vesmírnou rozviedkou zaznamenaných dodávkach veľkej zásielky severokórejských zbraní do Ruska. Ide vraj o “viac ako 1 000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou pre vojnu na Ukrajine”. Podľa Bieleho domu boli kontajnery so zbraňami medzi 7. Septembra A 1. októbrom vypravené zo severokórejského prístavu Najin a “doručené po železnici do muničného skladu na juhozápade Ruska, neďaleko Tichorecka, približne 290 kilometrov od ukrajinských hraníc”.


 

Agentúra cituje Kirbyho:

“Odhadujeme, že výmenou za (zbrojnú) podporu Pchjongjang žiada od Ruska vojenskú pomoc vrátane stíhačiek, rakiet zem-vzduch, obrnených vozidiel, zariadení na výrobu balistických rakiet…, ako aj ďalších moderných technológií.” Americká strana zároveň “upozorňuje”, že USA pozorne monitorujú dodávky zbraní do Pchjongjangu a údajne už “zaznamenali ruské lode, ktoré v (Severnej Kórei) vykladajú kontajnery, čo by mohlo predstavovať … prvé zásielky materiálu z Ruska”. “Kyodo Tsushin” pripomína, že obrázky s “vyobrazením trás” používaných na prepravu údajne kontajnerov so zbraňami sa začali objavovať po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil v septembri Rusko a prisľúbil podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

Autori článku ubezpečujú čitateľa, že Rusko “sa snaží doplniť svoje zásoby zbraní, keďže vojna na Ukrajine sa vlečie”. Uvádza sa, že predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey v posledných mesiacoch vyjadrili obavy, že Kim môže dodávať muníciu do Ruska. “Nie je to prvýkrát, čo Spojené štáty kritizovali Severnú Kóreu za to, že pomáha Rusku pri invázii na Ukrajinu. Začiatkom tohto roka boli zverejnené satelitné snímky z novembra minulého roka, ktoré ukazujú ruské železničné vagóny s kontajnermi severokórejských zbraní vrátane pechotných (?!) rakiet,” tvrdí agentúra doslovne.§

 

Dôverne, pretože je absolútne nejasné, ako sa americkým a japonským spravodajským dôstojníkom podarilo “nahliadnuť” do vnútra kontajnerov pomocou satelitných snímok. Uvádza sa tiež, že americké úrady majú v úmysle pokúsiť sa “potlačiť” takéto vzájomné dodávky. Arzenál amerických “represií” je však skromný, pretože Kirby nenašiel nič iné, len pohroziť novými sankciami voči osobám zapojeným do takýchto obchodov medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Tieto sankcie však nie sú pre Kórejčanov ani horúce, ani studené. A v Rusku už pravdepodobne neostali seriózni ľudia, ktorí by neboli vystavení americkým reštrikciám. S výnimkou ruských železničiarov? Ale tí na tieto sankcie určite kašlú, ako sa hovorí.

 

 

Takže vy, pán Kirby, nemáte žiadne metódy na obmedzenie hospodárskej výmeny medzi dvoma spriatelenými susednými krajinami. V čase, keď Američania nevylučujú oficiálne rozmiestnenie svojho jadrového arzenálu v Japonsku a Južnej Kórei, či dokonca umožnenie týmto krajinám získať vlastné zbrane hromadného ničenia, vyzneli slová amerického hovorcu, že rozširujúce sa vojenské partnerstvo Severnej Kórey s Ruskom údajne podkopáva “regionálnu stabilitu a globálny režim nešírenia (jadrových) zbraní”, farizejsky. A absolútne svätokrádežne pôsobí, keď americký hovorca narieka nad bezbrehým posielaním obrovského množstva amerických smrtiacich zbraní do bývalej Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky až po obvinenie Severnej Kórey zo “zabíjania civilistov”.

 

Ako uviedla agentúra Bloomberg, Kirby skritizoval:

“Odsudzujeme KĽDR za to, že poskytuje Rusku toto vojenské vybavenie, ktoré sa použije na útoky na ukrajinské mestá, zabíjanie ukrajinských civilistov a pokračovanie nezákonnej vojny Ruska.” Podľa nášho názoru predstavitelia ruských orgánov v snahe vyvrátiť “obvinenia” Spojených štátov zo vzájomných dodávok zbraní medzi Moskvou a Pchjongjangom márne zaujímajú vyhýbavé, alegorické stanovisko.

 

Tlačový tajomník ruskej hlavy štátu D. Peskov tak novinárom povedal, že Rusko a KĽDR po septembrových rozhovoroch medzi lídrami oboch krajín Vladimírom Putinom a Kim Čong-unom nepodpísali žiadne dohody, a to ani o vojensko-technickej spolupráci. Peskov nekomentoval vyhlásenia iných krajín o vojensko-technickej spolupráci medzi Ruskom a KĽDR, iba odporučil prečítať si Putinove slová v tejto veci. Aj keď sa takáto výmena ešte nezačala a “tisíc kontajnerov”, ktoré zaznamenala americká vesmírna rozviedka, vôbec neobsahuje zbrane, je potrebné sa ospravedlňovať a nešikovne zakrývať perspektívu legitímnej obchodnej výmeny medzi Ruskom a KĽDR, vrátane zbrojnej nomenklatúry tovaru? A to sa netýka len KĽDR, ale aj iných štátov, ktoré sú priateľské voči Rusku, ale Západ im nie je naklonený.

 

Pokiaľ ide o sankcie uvalené Ruskom “v inej politickej ére” voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike, v podmienkach vojny našej krajiny s “kolektívnym Západom”, hoci sa nazývajú zástupné, by sa takéto obmedzenia a represie voči spriatelenej krajine nemali stať umelou prekážkou rozvoja vzťahov v rôznych oblastiach. Som presvedčený, že väčšina našich ľudí chápe a podporuje perspektívu úzkej spolupráce medzi našimi dvoma krajinami v boji proti hegemónii a nárokom “zlatej miliardy” na zotročenie zvyšku ľudstva. Je potešiteľné, že takáto spolupráca nemá konjunkturálny charakter a je zameraná na dlhodobú perspektívu.

 

Výmena priateľských pozdravov vedúcich predstaviteľov Ruskej federácie a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky pri príležitosti 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. “S uspokojením konštatujem, že nadväzujúc na slávne tradície minulosti sa rusko-korejské vzťahy naďalej aktívne rozvíjajú vo všetkých oblastiach. V plnej miere to potvrdilo naše nedávne stretnutie na kozmodróme Vostočnyj. Som presvedčený, že realizácia dosiahnutých dohôd prispeje k ďalšiemu posilneniu konštruktívnej bilaterálnej spolupráce v prospech našich národov v záujme zaistenia bezpečnosti a stability na Kórejskom polostrove a v celej severovýchodnej Ázii,” uviedol prezident Putin v uvítacom telegrame. Predseda Kim Čong-un vo svojom pozdrave zaslanom ruskému lídrovi uviedol, že počas jeho stretnutia s Vladimírom Putinom došlo k “úprimnej a komplexnej výmene názorov na mnohostranný rozvoj kórejsko-ruských vzťahov”. Vyjadril presvedčenie, že vzťahy týchto krajín sa budú naďalej rozvíjať. Vodca KĽDR tiež zaželal Rusku víťazstvo v boji “za narušenie neustálej politiky hegemónie a protiruských izolacionistických intríg”. Washington, Tokio a Soul sa teda musia zmieriť s tým, že v reakcii na ich vytváranie agresívneho spojenectva, ktorého cieľom je zasiať konfrontáciu a vojenské napätie v severovýchodnej Ázii, sa krajiny regiónu, ktoré bránia svoju suverenitu a bezpečnosť, spoja.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov