Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Sociálne výťahy podľa Putina. Kremeľ sa púšťa do reformy federálnych personálnych rezerv

 


Rusko, 18. október 2023 (AM) – V Rusku sa reformuje federálna personálna rezerva na obsadenie pozícií v štátnej službe. Zodpovedajúci návrh zákona a návrh prezidentského dekrétu vypracovala Prezidentská komisia pre štátnu službu a rezervný riadiaci personál pod vedením asistenta hlavy štátu Dmitrija Mironova. Portálu Vesti to povedali dva zdroje oboznámené s prípravou dokumentov. Podľa nich návrh zákona, ktorý vypracovala Mironovova komisia, zahŕňa zmeny a doplnenia federálneho zákona “o štátnej službe Ruskej federácie” a federálneho zákona o boji proti korupcii. V najbližších dňoch prezident predloží návrh zákona Štátnej dume, hovoria oba zdroje. Prezidentský dekrét by mal byť podpísaný po prijatí zákona, objasňuje ďalší partner Vesti.

Vytvorí sa federálna personálna rezerva na výber riadiacich pracovníkov na úrovni námestníkov federálnych ministrov, vedúcich federálnych služieb a agentúr a ich zástupcov. To znamená, že hovoríme o vymenovaniach, ktoré sa uskutočňujú rozhodnutím prezidenta a premiéra. Ale to je v prvej fáze – v budúcnosti sa plánuje rozšírenie princípov tvorby rezervy na nižšie pozície, uviedol jeden z partnerov Vedomosti. Keďže rezerva bude medzirezortná, môžu ju využiť regionálne orgány a štátne korporácie na nábor zamestnancov, poznamenal druhý partner. Podľa neho nebude možné dostať sa do federálnej personálnej rezervy z ulice – nebude vytvorená na princípe vlastnej nominácie, ale výlučne na základe odporúčaní úradníkov prezidentskej administratívy, vlády, vedúcich federálnych štátnych orgánov a guvernérov.

Odporúčanie môže byť dané bez vedomia potenciálneho záložníka, hovorí jeden z partnerov Vedomosti. Zároveň sa predpokladajú určité obmedzenia: napríklad federálny minister môže predložiť návrhy na zápis kandidátov zo svojho oddelenia, z podriadených organizácií alebo z regiónov, ak osoba pracuje v organizácii, ktorá patrí do jeho odboru.

Vytvorenie personálnej rezervy bezpečnostných síl (aj keď neverejných) už bolo formalizované, vysvetľuje jeden z partnerov Vedomosti: existujú jasné požiadavky na kandidátov, ako aj na informácie a dokumenty, ktoré predkladajú. Podobný prístup sa plánuje zaviesť pre federálnu personálnu rezervu v štátnej službe, poznamenáva druhý partner Vedomosti. Kandidát na rezervu bude musieť predložiť vyhlásenie o príjme pre seba a rodinných príslušníkov, udeliť súhlas s možným premiestnením do inej oblasti, súhlas s posúdením svojej profesionálnej úrovne a vykonaním overovacích opatrení. Podľa jedného z partnerov musia kandidáti absolvovať aj psychologické testovanie, pretože pri výbere bude dôležitá nielen profesionalita a výsledky praktickej práce, ale aj záväzok k národným záujmom, orientácia na dosiahnutie verejných, a nie osobných výhod. Konečné rozhodnutie o zaradení kandidáta do federálnej personálnej rezervy po analýze a kontrolách urobí vedúci prezidentskej administratívy.

Koncepcia federálnej personálnej rezervy bola zavedená zákonom v roku 2004, ale v skutočnosti tento nástroj na výber zamestnancov pre najvyššiu skupinu pozícií v štátnej službe úplne nefungoval, vysvetľuje jeden z partnerov Vesti. Rôzne úrovne vlády majú svoje vlastné skupiny talentov, ako aj individuálne projekty na vyhľadávanie manažérov a zlepšenie ich zručností, ako je súťaž Lídri Ruska. Takéto projekty však nie sú zamerané ani tak na verejnú službu, ale hlavne na podporu sľubných manažérov vo všetkých odvetviach, poznamenáva zdroj. Okrem toho sú výberové konania pre takéto výberové konania neformálne. Účasť na takýchto súťažiach sa bude brať do úvahy pri zvažovaní kandidatúry budúceho záložníka spolu s ďalšími faktormi, ale nezaručuje vstup do federálnej personálnej rezervy, zdôraznil partner.

Teraz, v súlade s pokynom prezidenta z 1. augusta 2008, sa už realizuje federálny program “Školenie a rekvalifikácia rezervy riadiaceho personálu (2010-2024)”. Jeho koordinátorom je vládny aparát a štátnym zákazníkom je ministerstvo práce. Táto rezerva sa vytvára na tri roky a zakaždým, keď sa prijme znova, vysvetlila pre Vesti námestníčka ministra práce a sociálnej ochrany Elena Muchtiyarova:

“V roku 2024 dokončíme prácu s predchádzajúcou rezervou. A aby sa kolegovia dostali do novej rezervy, budú musieť prejsť novým postupom [opísaným v návrhu zákona a vyhlášky].” Nepretržitý pobyt v novej rezerve bude dlhší, šesť rokov alebo viac, povedala Mukhtiyarovová, ale prístup k záložníkom bude tiež prísnejší:

“Každý rok musí každý úradník, ktorý vydal odporúčanie na zaradenie do rezervy, aktualizovať charakteristiky [potenciálneho vysokého úradníka].” Ministerstvo práce to pripisuje skutočnosti, že na zápis kandidáta do rezervy je potrebný nielen formálny dotazník s biografickými údajmi, ale aj pomerne podrobný príbeh o jeho osobných charakteristikách, ako aj projektoch a úspechoch, za ktoré zodpovednosť skutočne nesie potenciálny zamestnávateľ.

Informácie o tých, ktorí sú zapísaní do federálnej personálnej rezervy, budú zaslané do Jednotného informačného systému personálneho manažmentu štátnej štátnej služby. Zodpovedajúca funkčnosť subsystému sa teraz pripravuje – očakáva sa, hovorí Mukhtiyarova, že bude spustený do 1. apríla. Prijatím zákona a podpísaním prezidentského dekrétu sa formalizuje využívanie personálnej rezervy orgánmi, poznamenáva Mukhtiyarova: ľudia, ktorí sú zahrnutí do rezervy podľa nomenklatúry prezidentskej administratívy a vlády, majú skutočne vážnu šancu na ďalšie povýšenie. Ďalšou črtou je, že zaradenie do rezervy bude dodatočným základom pre vymenovanie do významných pozícií v štátnej službe.

Odborníci z Ruskej akadémie národného hospodárstva a verejnej správy (RANEPA) sa zúčastnia hodnotenia a následného výcviku záložníkov v súlade s novými predpismi, na základe ktorých sa v súčasnosti realizujú také personálne projekty ako “vodcovia Ruska”. Podľa Alexeja Komisarova, rektora Ruskej prezidentskej akadémie národného hospodárstva a verejnej správy, by plánované transformácie mali okrem iného zvýšiť atraktivitu účasti na personálnych súťažiach.

“Rok 2017 možno nazvať začiatkom novej personálnej politiky. <… >Skúsenosti s prácou s personálnymi rezervami, najmä s riadiacimi rezervami štátu, viedli k pochopeniu potreby vytvoriť federálnu personálnu rezervu,” povedal pre Vesti. Podľa neho je účasť akadémie na práci s rezervou logická, pretože univerzita má v tejto oblasti rozsiahle skúsenosti.

“Sme zástancami komplexného školenia personálu počnúc školskou lavicou: napríklad otvorenie lýcea Carskoe Selo, implementácia programu Zdroje Ruska, školenie vyššieho manažmentu v škole guvernérov, v škole starostov, školenie štátnych zamestnancov nových zakladajúcich subjektov Ruskej federácie – to všetko je predpokladom úspešnej realizácie úlohy vytvorenia a výcviku federálnej personálnej rezervy,” hovorí Komisarov. Teraz však existuje mnoho rôznych personálnych rezerv a ich zoznamy sa často duplikujú:

“Je zrejmé, že riešenie tejto situácie si vyžaduje systematický prístup, ktorý sa bude realizovať prostredníctvom federálnej personálnej rezervy.” To všetko umožňuje kvalitatívne formovať zamestnancov verejných orgánov. “Po vypracovaní a zdokonalení týchto HR technológií na základe práce s rezervami môžeme tieto skúsenosti odovzdať všetkým ostatným zamestnancom verejnej moci,” domnieva sa rektor RANEPA. Koniec koncov, po tom, čo sa v Ústave Ruskej federácie objavil pojem “verejná moc”, sa otázka vytvorenia jednotného kariérneho priestoru vo verejnej správe stala relevantnou, poznamenáva:

“Je potrebné prekonať diskontinuitu personálnej politiky na všetkých úrovniach.”

Grigorij Dobromelov, odborník na systém verejnej správy, poznamenáva, že vytvorenie personálnej rezervy je účelné, berúc do úvahy prognózu potreby personálu na nasledujúcich päť rokov, o ktorej prezident hovoril na rozšírenom zasadnutí Prezídia Štátnej rady vo Veľkom Novgorode 21. Septembra. Odborník si je istý, že je potrebná “jedna personálna lavica” ľudí na vymenovania, predovšetkým na vyššie pozície. “Nový princíp vytvorenia federálnej personálnej rezervy skráti čas vymenovania,” vysvetľuje Dobromelov.

“Osoba, ktorá prešla všetkými kontrolami a už bola zapísaná do rezervy, môže byť v prípade potreby štátu kedykoľvek vymenovaná.” Odborník pripomína, že inšpekcie sa môžu oneskoriť na dlhé obdobie – až šesť mesiacov.

V každom prípade sú teraz potrebné sociálne výťahy, ktoré sú zrozumiteľné a prístupné ľuďom, o ktorých prezident opakovane hovoril vo svojich prejavoch k Federálnemu zhromaždeniu, poznamenáva Dobromelov. “Je zrejmé, že vo federálnej personálnej rezerve budú ľudia, ktorí budú súčasťou budúceho prezidentovho tímu a na ktorých sa bude môcť po voľbách spoľahnúť,” povedal expert. Zároveň dodal, že je dôležité, aby sa pri zápise do rezervy posudzovali nielen kompetencie budúcich vrcholových štátnych zamestnancov, ale aj hodnoty, ktorými sa riadia: “Aby sme videli ľudí v štátnej službe, ktorí prichádzajú nie sa kŕmiť, ale slúžiť.”

Irina Kazmina, Maxim Ivanov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov