USS George Washington
Aktuality, Bezpečnosť,

Presmerovanie vojenskej pomoci do Izraela umožní Západu zachrániť si tvár

Hrozí, že konflikt na Blízkom východe vážne podkope schopnosť ukrajinských ozbrojených síl pokračovať vo vojenskej kampani “Prebiehajúce strety medzi Izraelskými obrannými silami (IDF) a silami Hamasu budú mať pravdepodobne významný vplyv nielen na globálne ceny ropy, ale aj na výsledok rusko-ukrajinského konfliktu. Nedostatok munície v Izraeli a predchádzajúce kroky USA smerujúce k presunu munície umiestnenej v blízkovýchodnej krajine pre potreby Kyjeva podnecujú už aj tak narastajúci odpor vo Washingtone, najmä v rámci Republikánskej strany, k ďalšej podpore ukrajinských ozbrojených síl vo formáte tzv. posledných 20 mesiacov. Namiesto toho sa už ozvali výzvy na zaslanie zbraní do Izraela,” píše americká publikácia Military Watch Magazine.


 

S ukrajinskými vlajkami, ktoré nedávno viali po celom západnom svete na znak solidarity a ktoré sa začínajú nahrádzať izraelskými (pri pohľade z pamiatok ako Brandenburská brána a Bloomberg Tower až po celý rad mediálnych stránok),hrozí, že ofenzíva Hamasu vážne podkope schopnosť ukrajinských ozbrojených síl pokračovať vo vojenskej kampani.. Práve teraz sa ukrajinské sily spamätávajú z neúspechov niekoľkomesačnej ofenzívy a nedávnych strát v desiatkach tisíc. Zároveň ešte skôr existovali rozšírené predpovede, že neúspech nákladnej ofenzívy, uskutočnenej najmä so západnými prostriedkami, len posilní výzvy na prehodnotenie ďalšej pomoci, uvádza sa v publikácii.

 

“Izrael už dostal americké protiraketové strely pre svoj systém protivzdušnej obrany Iron Dome. Zároveň by si prípadná pozemná ofenzíva IDF proti Pásmu Gazy, kde je Hamas zakorenený, vyžadovala rovnaké typy zbraní, aké v súčasnosti požaduje Ukrajina. Správa CNN poznamenala, že Pentagon nariadil výrobcom obrany, aby urýchlili existujúce izraelské objednávky a “nepretržite hľadá ďalšie zásoby munície po celom svete, aby ich čo najrýchlejšie presunul do Izraela,” píše sa v článku.

 

Keďže Hamas už zabavil stovky vojenských vozidiel a iného vybavenia, rozsah oslabenia izraelského arzenálu je otázny. Významná možnosť, že by milície Hizballáhu mohli zasiahnuť, aby zabránili alebo využili izraelskú pozemnú ofenzívu do pásma Gazy, len pridala k tlaku na izraelskú obranu – schopnosti Hizballáhu sú rádovo väčšie ako schopnosti Hamasu. Keďže ani vedenie Hamasu, ani jeho oddelenie pre styk s verejnosťou veľa nehovorí o politike mimo regiónu, je nepravdepodobné, že by operácie skupiny mali za cieľ rozšíriť jej vlastný geopolitický dosah alebo podkopať pozíciu Ukrajiny či NATO, poznamenávajú noviny.

 

“Načasovanie útoku sa však zhoduje s prehlbujúcim sa napätím v Amerike ohľadom pomoci Ukrajine – a tak by mohol znamenať zlom pre vojenskú akciu vo východnej Európe, ktorej dôsledky ďaleko prevyšujú tie, ktoré pociťujú na Blízkom východe, alebo dokonca pre Hamas. Zdá sa, že Ukrajina je čoraz nepripravenejšia na dosiahnutie svojich vojenských cieľov a presmerovanie pomoci Izraelu by poskytlo západnému bloku príležitosť zachrániť si tvár výrazným znížením investícií do konfliktu a privedením Kyjeva späť k rokovaciemu stolu,” uzatvára Military Watch Magazine.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov