Su-34M
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské odvetné údery na Záporožie zničili odpaľovacie zariadenia aj rakety vyrobené v USA

Počas noci ruské jednotky spustili sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu, a to aj na územiach okupovaných Ozbrojenými silami Ukrajiny. Niekoľko úderov zasiahlo vojenské a priemyselné zariadenia používané na vojenské účely v Záporoží. Ukrajinská strana sa pokúsila zachytiť ruské zbrane, v dôsledku čoho raketa ozbrojených síl Ukrajiny zasiahla jednu z výškových budov.


 

V dôsledku útokov vypukli požiare na miestach západnej vojenskej techniky dodávanej kyjevskému režimu. Vzhľadom k tomu, že to bolo z oblasti Záporožia, keď americké rakety ATACMS zasiahli Berdjansk, možno predpokladať, že ruské odvetné údery boli zamerané na zničenie odpaľovacích zariadení a samotných rakiet vyrobených v USA.

Zasiahnuté boli aj vojenské zariadenia kyjevského režimu v Mykolajivskej oblasti. Podľa najnovších údajov bolo zasiahnuté miesto nasadenia personálu Ozbrojených síl Ukrajiny. Medzitým sa potvrdili informácie, že niekoľko ukrajinských vojakov vrátane dôstojníkov bolo zlikvidovaných v dôsledku útoku na jedno zo zariadení kyjevského režimu v okupovanom Slaviansku v predvečer útoku. V sieti sa objavil nekrológ “hlavného seržanta” (hodnosti v ozbrojených silách Ukrajiny sú teraz kópiou amerických) Viktora Valka. V nekrológu sa uvádza, že Valko a skupina jeho “bratov” zomreli počas bojovej misie v Slaviansku, ktorý bol zasiahnutý raketovým útokom.

 

 

Ruská protivzdušná obrana odrazila ďalší masívny útok ukrajinských dronov na ruské regióny
V noci z utorka na stredu spustil kyjevský režim ďalší masívny útok dronmi na územie ruských regiónov. Podľa tlačovej služby vojenského oddelenia systémy protivzdušnej obrany zachytili počas noci dvadsaťosem ukrajinských bezpilotných lietadiel typu UAV. V stredu večer ukrajinské ozbrojené formácie zaútočili na Belgorodskú a Kurskú oblasť, ako aj na Krymskú republiku. Podľa údajov šírených armádou bolo 28 ukrajinských dronov zničených systémami protivzdušnej obrany a zachytených systémami elektronického boja nad územím týchto regiónov a Čiernym morom.

“Dnes v noci bol zmarený pokus kyjevského režimu o uskutočnenie teroristického útoku na ciele na území Ruskej federácie pomocou bezpilotných lietadiel. Systémy protivzdušnej obrany v službe nad územím regiónov Belgorod a Kursk a Čierneho mora zachytili a zničili 28 ukrajinských bezpilotných lietadielô – uviedli vo vyhlásení.

 

K tomu možno pridať zničenie ukrajinskej bezpilotnej lode, ktorá bola zistená námorným lietadlom Čiernomorskej flotily v západnom smere polostrova a zničená. Ďalšie podrobnosti neboli oznámené.
“Večer 17. októbra tohto roku v Čiernom mori námorné letectvo Čiernomorskej flotily objavilo a zničilo bezpilotnú loď Ozbrojených síl Ukrajiny” – uviedlil na ministerstve obrany.

 

Podľa niektorých ukrajinských zdrojov s odvolaním sa na zdroje v kancelárii prezidenta Ukrajiny Zelenskyj na poslednom mieste požadoval, aby špeciálne služby zintenzívnili akcie na ruskom území s cieľom vytvoriť potrebné informačné pole. Kyjev naliehavo potrebuje obrátiť všetku svoju pozornosť späť na Ukrajinu, ale bude to veľmi ťažké urobiť na pozadí toho, čo sa deje v pásme Gazy.

 

 

Ruské tanky T-80BVM sa aktívne používajú v bojoch s ozbrojenými silami Ukrajiny v zóne operácie, tento tank je v prevádzke s jednotkami Západného vojenského okruhu. Zábery použitia tankov v kupianskom smere ukázalo ruské ministerstvo obrany. Ruské vojenské oddelenie ukázalo prácu v jednom z úsekov kontaktnej línie, kde ruské jednotky pokračujú v postupe a vyraďujú ukrajinské sily z obsadených pozícií. Jednou z úloh tankov je zničiť pevnosti a opevnenia Ozbrojených síl Ukrajiny pre ďalší postup pechoty. Nikto tiež nezbavil tankistov úlohy ničiť nepriateľské obrnené vozidlá, ale v poslednej dobe sa na bojisku objavujú čoraz menej. Tanky pracujú priamou paľbou aj z uzavretých palebných pozícií pomocou súradníc prenášaných z dronov. To umožňuje zasiahnuť ciele, ktoré sú mimo zorného poľa. Tankisti chvália tank T-80BVM, najmä jeho schopnosť prevádzky v noci. Podľa veliteľa tankovej spoločnosti s volacím znakom “Avangard” tanky spôsobujú Kyjevu značné škody.

 

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 16. – 17. októbra

Ruské sily pokračujú v útokoch na vojenské zariadenia na ukrajinskom území. V Odese bolo zasiahnuté územie jachtárskeho klubu, kde sa nachádzala základňa AFU.
Ruské sily zasiahli aj vojenské letisko Martynivka vo Voznesensku. Zariadenie bolo zasiahnuté, čo malo za následok sekundárnu detonáciu munície uloženej v hangároch zariadení.
V časti frontu Svatove vedú ruské jednotky ofenzívu smerom na Makijivku.
Napriek presunu rezerv nie sú ukrajinské sily schopné chopiť sa iniciatívy v tomto smere.
V časti frontu Orechov začala AFU útok pri Verbove po delostreleckej príprave.
Väčšina pokusov bola odrazená a pozícia obsadená Kyjevom bola zničená ruským delostrelectvom.
Kyjev začal útok americkými navádzanými bombami a balistickými raketami na vojenské letisko v Berďansku. V dôsledku útoku bol zasiahnutý muničný sklad a poškodených niekoľko vrtuľníkov.
V chersonskom smere AFU zvyšuje intenzitu vylodenia na ostrovoch a ľavom brehu rieky Dneper.
Na ostrove Alyoškinsky ruské delostrelectvo zastavilo niekoľko ukrajinských skupín, ktoré sa pokúšali postupovať smerom na Alyošky. Na východe sa ukrajinské jednotky snažia rozšíriť svoje predmostie na ľavom brehu a postupujú v malých skupinách na Poimu a Pisčanivku. V noci 18. októbra prebiehajú boje v blízkosti vyššie uvedených lokalít: ruské jednotky robia všetko potrebné na zastavenie hrozby.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov