Pakistanský parlament sa vyhráža Izraelu jadrovým útokom, ak nezastaví zverstvá voči Gaze
Aktuality, Bezpečnosť,

Sú Izrael a USA pripravení použiť jadrovú zbraň?

Zverejnené boli hlavné scenáre vývoja vojny na Blízkom východe. Kto sa môže zamiešať do boja v Izraeli? Prerastie táto vojna na jadrovú? Neodštartujú arabsko-izraelské boje šnúru ďalších konfliktov vo svete? Aj o tom sa Rádio Komsomoľskej pravdy zhováralo s bývalým afganským veteránom a dnes vedúcim Centra štúdií vojenských a politických konfliktov Andrejom Francevičom Klincevičom.


 

Aké ciele si vytýčil Izrael? Zotrie z povrchu zemského sektor Gazu a v podstate aj Palestínu?
– Sektor Gazu a Palestínu treba odlišovať. Formálne síce Gaza patrí k Palestíne, ale vplyv na ňu nemá ani Mahmúd Abbás. Tam to riadi HAMAS. Čiže s tým, čo sa deje, samotná Palestína môže aj nemusí mať nič spoločné. Aj tam sú protiizraelské nálady, no nie je tam ozbrojené krídlo. No spojenci Gazy, napríklad proiránsky Hizballáh, tak tí sú vyzbrojení úplne inak. Majú aj ťažkú techniku i obrovské množstvo rakiet. Preto teraz Izrael delí svoje sily na tri fronty: časť ostáva na severe, kde je Hizballáh, časť blokuje sektor Gaza a tretia časť je pozdĺž samotnej Palestíny, aby sa zamedzilo vpádu.

Hizballáh vyhlásil, že ak sa do konfliktu zamiešajú Američania, tak udrie na ich základne. Môže sa to stať?
– Existuje veľa organizácií, ktoré sa chcú zapojiť do boja. Napríklad aj Talibanci, ktorí prosili Jordánsko, aby im otvorilo koridor pre ich desaťtisícové zoskupenie. Aj jemenskí húsiovia, ktorí sľúbili bombardovanie amerických vojenských základní. No plnohodnotnú vojnu so spojeným zoskupením Izraela a amerických vzdušných síl sú schopné viesť len štáty: Irán, možno Turecko a Egypt, ak sa zapoja, Jordánsko…
Izrael svojím konaním spôsobuje rozrastanie konfliktu. Voči sektoru Gaza sa teraz páchajú jednoznačné vojnové zločiny: Izrael ju kompletne zablokoval, odpojil vodu, elektrinu, neprepúšťa humanitnú pomoc, lieky, neumožňuje utečencom, aby odtiaľ odišli. Pričom je tam okolo 3 milióny obyvateľov. Veľká časť z nich sú rukojemníkmi situácie. (V Správach RTVS 12. 10. bolo uvedené izraelské rozhodnutie o “niečo za niečo”. Ak HAMAS prepustí zajatých Izraelčanov, oni obnovia dodávky všetkého.)

 

Vkliní sa do toho arabský svet a štáty Perzského zálivu alebo sa budú na to len pozerať?
– Mám pocit, že všetko prebieha podľa vopred pripraveného scenára. V Izraeli dokonca vypukol veľký vnútorný škandál: Ako sa stalo, že to rozviedka prešvihla, prečo sú také veľké straty…? Toto všetko hovorí o tom, že arabskí chlapci sa seriózne pripravovali a že niekto im v tom pomáhal. Čiže chápali, že Izrael tvrdo odpovie, že bude ničiť jednu štvrť za druhou. A pretože v Gaze niet PVO, tak tam môže robiť aj kobercové nálety.

Nejaký plán asi existoval, pretože Hizballáh vyhlásil, že disponuje vyše 200 tisícmi rakiet rôznych typov a asi 10 tisícmi odpaľovacích zariadení. Možno, keď spozoroval oslabenie Američanov, keď videl, že americké muničné sklady v Izraeli spustli, že munícia sa prepravuje na Ukrajinu…
– Ich túžbou je zahnať Izrael do mora. Možno si to niekto rozkalkuloval tak, že ak budú civilisti Gazy fakticky vystavení genocíde, vyvolá to nespokojnosť moslimských štátov. No a tie sa zapoja do konfliktu a rozprúdi sa veľká vojna.

Je Izrael na niečo také pripravený?
– Rozprával som sa s miestnymi. Tí hovoria, chceme sa dať zmobilizovať a všetkým okolo natrhnúť r-ť. Vraj sú pripravení bojovať s celým svetom.

Vystačia im sily na niekoľko bojujúcich frontov?
– Zatiaľ vidíme, že priamo pred našimi očami sa objavujú nové technológie a princípy vedenia vojny.
Lenže Izrael to neberie do úvahy. Neberie do úvahy drony, malé mobilné skupiny, ktoré spôsobujú obrovské škody.
Vidíme, ako ich tank Merkava horí od neveľkého granátu, že boj v meste vedie HAMAS celými družstvami. Myslím si, že všetci to pochopia, ak to prerastie do zrážky s Hizballáhom. Až vtedy bude príliš veľa strát.

A ak sa do boja zapoja štáty?
– Nevieme, kto by mal benefit z tohto zostrenia. Žeby Američania? Čo ak sa rozhodli oslabiť Irán? Veď doslova pred polrokom spolu s Izraelom mali spoločné manévre, počas ktorých precvičovali práve útok proti Iránu taktickými jadrovými raketami. Ich F-35 a bombardéry B-52 lietali pozdĺž Perzského zálivu a Iránu. Pre USA to možno nie je scenár úplného zapojenia sa do vojny, ale len preletieť, udrieť a odletieť späť.

Zelenský v jednom rozhovore povedal, pozornosť a hlavne podpora sa odsúva z Ukrajiny.
– Svetu už nie je dôležitá Ukrajina. Kyjev až vie a aspoň na poslednú chvíľu sa usiluje naskočiť na odchádzajúci vlak a priviazať si americkú pomoc zarovno s Izraelom.
Lenže tam mu na to neskočia. Podľa poslednej informácie 2 miliardy, vyčlenené Izraelu, budú poskytnuté mimo Ukrajiny. Áno, pre Zelenského je to problém. Osobitne pri uvedomení si, aké vysoké sú ruské možnosti. A jemu klesajú po všetkých stránkach.

 

Existuje názor, že momentálne časy sú najvýhodnejšie pre tie štáty, ktoré majú nejaké pohraničné konflikty. Môžu začať bojovú činnosť a prinavrátiť si územia.
– Výborný postreh. Veď Američania nie sú schopní všade vytvárať koalíciu. A ak v rámci prihraničných konfliktov jedna strana zhromaždila viac síl a je pripravená riešiť túto otázku, potom je na to najlepší čas.

 

Veľvyslanec Arménska pri EÚ vyhlásil, že vpád Azerbajdžanu do Arménska sa udeje o pár týždňov.
– O pár týždňov nie, no v horizonte budúceho roka je to možné. Kľúčovou otázkou pre Azerbajdžan je koridor do Nachičevanu.
Takmer tri roky sa strany dohadovali, ako sa ním bude prechádzať. Nedohodli sa! Myslím si, že hlavným faktorom je správanie sa Arménska voči OZKB. Ak Arménsko uverí Západu a vystúpi z Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (svojho predstaviteľa už odtiaľ stiahol), Azerbajdžanu to rozviaže ruky.

 

Čína a Tajvan. Veríte, že budú proti sebe bojovať?
– Verím, že Čína dosiahne svoj cieľ a integruje Tajvan… No mierovou cestou. Číňania sú v prvom rade obchodníci. Chápu, že Tajvan je svetovým centrom technológií – trojnanometrový procesor sa len oni naučili robiť. Medzi Čínou a Tajvanom je obrovská obchodná výmena, funguje súčinnosť. Myslím si, že vojny nebude.

 

A Srbsko s Kosovom?
– Stále je to centrum Európy. Rozpaľovanie tamojšej situácie je výhodné pre Američanov, aby dosiahli ústupky zo strany Srbov. Pritom však samotní Európania sú už veľmi unavení od americkej “demokracie”, ktorú USA všade pretláčajú. A keďže majú obrovské ekonomické straty, myslím, že nedovolia, aby sa tento prípad rozhorel.

 

MZV RF vyhlásilo, že sme zbadali prípravné práce na jadrovom polygóne v Nevade. Zažijeme jadrové prekvapenia?
– V tejto opozícii sme lídri tak technologicky, ako aj početne. Strategických rakiet, ktoré dokážu lietať medzi kontinentami a nanášať silné údery, majú Američania veľmi málo. Navyše sú zastarané – majú vyše 50 rokov.
Nič nové nemajú ani v loďstve, ani v podzemných šachtách. Musia konštruovať novú raketu, preto naozaj potrebujú preverovať a opracúvať technológie.
Avšak, čo sa týka taktických jadrových zbraní, v tom majú Američania všetko v poriadku – majú celý rad kompaktných bômb. A stále ich obnovujú.
Možno si vyrátali, že Irán bude mať čoskoro jadrové zbrane a skôr, či neskôr zaútočí na Izrael. Je to veľké riziko, treba to zastaviť.
Poďme ďalej: Hlavným spojencom Iránu sú Rusi, no tí sú teraz zaneprázdnení Ukrajinou. Preto sa Izraelci snažia vtiahnuť Irán do opozície, vyhlásiť ho za agresora a naniesť mu masový úder.

 

Je Izrael pripravený použiť jadrovú zbraň?
– V prípade veľkého nebezpečenstva pre seba – áno. Keďže však momentálne narastá násilie, nevylučujem, že túto hranicu môžu od seba odsunúť.

 

A z hľadiska vojenstva, jadrový úder niečo prinesie?
– Pri sektore Gaza nič. Reč tu ide výlučne o Iráne. Taktický jadrový úder má význam len na prekonanie nejakého zložitého obranného systému, keď treba spáliť celý rajón a potom postupovať po zuhelnatenom a zosklenenom piesku. No zdá sa mi, že ešte nie sme v takej situácii.
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov