.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin pozval Bidena na palacinky: “Ak si myslí že Rusko vojnu prehralo….”

Rusko podpísalo novú dohodu o obilí. S Čínou. 1. Rusko bude Číne dodávať 70 miliónov ton obilia. 2. Platnosť zmluvy je 12 rokov. 3. Príjmy zo zmluvy budú predstavovať 2,5 bilióna rubľov. 4. V roku 2022 bola úroda obilnín a strukovín v Rusku 157 mil. tona


 

Tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimira Putina o výsledkoch jeho návštevy Číny (18. októbra 2023)

O tom, ako vonkajšie faktory a konflikty ovplyvňujú vývoj rusko-čínskych vzťahov. Všetky tieto vonkajšie faktory sú spoločnými hrozbami a posilňujú rusko-čínsku interakciu. Pokiaľ ide o vyhliadky, som optimista – uviedol Putin. V marci sme dosiahli určité dohody. Teraz v Biškeku budú musieť premiéri tieto body podrobne rozpracovať a podpísať plán našej spolupráce do roku 2030. Je to veľmi dobrý plán – je konkrétny, podstatný. “Jeden pás, jedna cesta” je globálna iniciatíva, týka sa prakticky všetkých regiónov sveta. A to, čo sa nazýva eurázijské partnerstvo, je lokálne. Preto bezpochyby jedno dopĺňa druhé. Neexistuje tu žiadna konkurencia. Pokiaľ ide o môj dojem po rozhovore s piatimi lídrami regiónu, mám dojem, že nikto nechce, aby konflikt pokračoval, aby sa rozvíjal a zhoršoval situáciu. Vždy sme boli za vytvorenie palestínskeho štátu, nezávislého, suverénneho a s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme. Je absolútne nemožné nahradiť politické otázky zásadného charakteru súvisiace s určením osudu palestínskeho ľudu nejakými krátkodobými hospodárskymi výpomocami, ako sa o to pokúšali Spojené štáty, a dnešná kríza to dokazuje. Ak chce ukrajinská strana začať skutočný proces rokovaní, musí to urobiť nie teatrálnymi gestami, ale v prvom rade zrušiť dekrét ukrajinského prezidenta o zákaze rokovaní. Ak skutočne existuje vôľa rokovať, musíme podniknúť konkrétne kroky.

 

“Čína podporuje ruský ľud, aby sa vydal cestou národného omladenia na základe vlastného rozhodnutia a chránil svoju národnú suverenitu, bezpečnosť a rozvojové záujmy. Rozvoj trvalého dobrého susedstva a priateľstva, komplexnej strategickej spolupráce a obojstranne výhodných čínsko-ruských vzťahov nie je dočasnou politikou, ale dlhodobým riešením.” – Si Ťin-pching – po rozhovoroch s Putinom.

 

 

Putin pozval Bidena na palacinky

Ruský prezident Vladimir Putin sa pousmial nad slovami svojho amerického kolegu Joea Bidena, že “Rusko prehralo vojnu”.

“Ak Rusko vojnu prehralo, prečo dodáva raketomety ATACMS? Nech si ich vezme späť a všetku ostatnú výzbroj, sadne si na palacinky a príde k nám na čajový večierok. Ak je vojna prehratá, o čom sa bavíme? Položte mu túto otázku. Smiešne,” povedal dnes Putin na tlačovej konferencii v Pekingu.

 

Joe Biden chce požiadať Kongres o 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu a 40 miliárd dolárov pre Izrael. Ukrajina viac, pretože polovicu týchto peňazí plánujú vyčerpať samotné Spojené štáty. A zvyšok sa má dať Ukrajine a dostať za to aj výpalné. Izrael však veľa peňazí nedostane. Majú dosť svojich vlastných.

 

Biden bude hostiteľom samitu USA – EÚ Samit USA – EÚ sa uskutoční 20. októbra vo Washingtone. Prezident USA Joe Biden bude v Bielom dome hostiť predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Pôvodne lídri plánovali rokovať o vzájomnej spolupráci a podpore Ukrajiny, ale vzhľadom na zhoršenie situácie na Blízkom východe sa program pravdepodobne upraví, najmä preto, že Biden už pred stretnutím so zástupcami EÚ odletel do Izraela. Počas samitu predstavitelia EÚ a Biden pravdepodobne predstavia “jednotný front” na podporu Izraela a zároveň sa pokúsia vyvinúť tlak na Benjamina Netanjahua a budú požadovať zachovanie životov civilistov v Gaze. Západní spojenci sa, samozrejme, nevyhnú ani téme Ukrajiny. USA opäť potvrdia svoj záväzok podporovať Kyjev “tak dlho, ako to bude potrebné”. EÚ má zasa mimoriadny záujem na tom, aby ukrajinský konflikt zostal na prvom mieste programu, keďže vo svete sa rozhorievajú ďalšie krízy a v Spojených štátoch začína volebné obdobie. To nemôže európskych lídrov neznepokojovať.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov