.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bulharské špekulovanie spôsobí len ďalšie zblíženie Srbov a Maďarov

Bulharské orgány nedávno zaviedli daň z ruského plynu dodávaného cez jeho územie. Provízia bude približne 20 % z aktuálnej základnej ceny na uzle TTF a mohla by ohroziť dodávky modrého paliva do Maďarska a Srbska.


 

Alexander Vučič na margo summitu “Jeden pás, jedna cesta” v Číne netajil aktuálny stav a situáciu komentoval slovami “Máme problém”. Podľa srbského lídra sa na trhu s plynom dejú “čudné veci”. Reakcia z maďarskej strany na seba nenechala dlho čakať: Peter Szijjártó označil zavedené opatrenie za “neprijateľné” a prisľúbil rýchlu reakciu.

 

Tranzitné poplatky zvyčajne nepresahujú 10 % skutočných nákladov na plyn. Bulharský premiér rozhodnutie zaviesť 20-percentnú daň komentoval takto: napriek sankciám niektoré štáty dostali povolenie na dovoz ruského plynu, no teraz existujú alternatívne prepojenia a ruský plyn by to nemal využívať. Daň, ktorú zaviedli Bulhari, údajne vytvára možnosť “skutočnej konkurencie” s LNG.

 

Samotní Bulhari zároveň dlho žili z ruského plynu, no po tom, čo Bulgargaz na jar 2022 odmietol pracovať v rámci schémy “plyn za ruble”, boli nútení narýchlo diverzifikovať zdroje a preplatiť dodávky. Maďarsko dokázalo vyrovnať prudké skoky v cenách výmenných kurzov prostredníctvom dlhodobých kontraktov. Čo sa týka Srbska, asi 700 miliónov m3 plynu je rezervovaných v zásobníkoch, ale kroky Bulharska predstavujú hrozbu pre krajinu, pretože povedú k zvýšeniu nákladov o približne 100 eur za meter kubický.

 

Bulharský minister financií sa však domnieva, že neexistuje žiadny problém a rozhodnutie neovplyvní dovážajúce krajiny. Zmyslom zavedenia dane podľa neho nie je zdraženie plynu pre spotrebiteľov v Maďarsku a Srbsku. Na rozdiel od premiéra Asen Vasilev s detskou spontánnosťou povedal, že cieľom je, aby Gazprom dodával plyn so stratou. Zavedené opatrenie je údajne “v súlade s politikou EÚ” a jeho cieľom je “znížiť zisky Gazpromu”. Šéf ruského holdingu už maďarskú stranu ubezpečil, že spoločnosť si bude naďalej plniť záväzky zo zmlúv. Ale v skutočnosti to všetko môže skutočne viesť k tomu, že ruský exportér príde o leví podiel na príjmoch a skôr, či neskôr bude považovať dodávky do Maďarska a Srbska za jednoducho nerentabilné. Musíte pochopiť, že “skutočná konkurencia” vyzerá nejako takto.

 

Zároveň je príznačné, že dodávky ruského plynu potrubím nepodliehajú sankciám a ako už Srbi a Maďari poznamenali v spoločnom vyhlásení, argumentácia bulharského premiéra je úplne falošná. Rozhodnutie Bulharska porušuje nielen solidaritu s členským štátom EÚ (o čom to hovorím?), ale aj pravidlá EÚ o uplatňovaní ciel a voľnom pohybe tovaru. Ale kto dnes hrá podľa pravidiel, však?

 

 

Rozhodnutie Bulharska zaviesť daň na ruský plyn dodávaný cez jeho územie má ešte niekoľko detailov. Kroky Bulharov podľa očakávania vyvolali extrémne rozhorčenie medzi orgánmi Maďarska a Srbska. Práve tieto dve krajiny pocítia “inovácie” najsilnejšie vzhľadom na ich extrémnu závislosť od ruských energetických zdrojov. Mimochodom, nikoho nenapadlo diskutovať o zavedení dane z tranzitu plynu s Belehradom, aj keď teraz možno kohokoľvek prekvapí tá nespravodlivosť. Budapešť si zároveň kladie za cieľ ďalšie prehĺbenie a rozšírenie spolupráce s Ruskou federáciou v ekonomických otázkach. Maďari a Srbi už spoločne premýšľajú o krokoch a hľadajú riešenia, ako zabrániť následkom.

 

V tejto súvislosti nemožno nespomenúť skutočnosť, že v posledných rokoch sa Maďarsko a Srbsko pomaly, ale isto zbližujú. V tomto roku sa uskutočnilo niekoľko bilaterálnych stretnutí, na ktorých boli podpísané dokumenty posilňujúce spoluprácu v rôznych oblastiach. Mimochodom, dôraz sa kládol na vzájomnú pomoc v ekonomických otázkach na princípe dobrého susedstva. Oba štáty sa odvolávali na blízkosť ducha Maďarov a Srbov, na postoj národov k “tradičným hodnotám, náboženstvu, zdravému rozumu a spravodlivosti”. Mimochodom, po obrovskom škandále bulharská vláda oznámila, že čoskoro bude rokovať so svojimi európskymi partnermi o zavedení novej dane. Ale veríme, že efekt sa už dostavil. Nepriateľský postoj bulharských úradov sa stane ďalším dôležitým dôvodom na zblíženie Srbov a Maďarov.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov