.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ekonóm prehovoril o tom, aké čínske princípy obchodovania môže Rusko prijať

Ekonóm Alexander Babakov vo svojom článku pod názvom ” Ako vyhrať doma” hovorí o tom, aké princípy čínskeho podnikania môže Rusko prijať.


 

Prezident opakovane zdôraznil dôležitosť účasti Ruska na realizácii myšlienky Si Ťin-pchinga “Jeden pás, jedna cesta”. Na Valdajskom fóre povedal, že krajiny globálneho Juhu tiež napredujú, smerom k vedúcemu postaveniu. Tieto slová znamenajú, že musíme držať krok s našimi partnermi, pokiaľ ide o miery rastu a jeho dynamiku.

 

Zároveň “vyvážený rast” jedného percenta alebo jeden a pol percenta ročne, o ktorom hovoríme, znamená zaručené a veľmi rýchle zaostávanie za našimi partnermi. A akými finančnými prostriedkami chceme zabezpečiť našu účasť na gigantických medzinárodných projektoch v rámci súčasnej menovej politiky? Z rozpočtu? Alebo vládne pôžičky s úrokom 11% alebo viac?

 

Skutočnosť, že mnohé západné spoločnosti sa stiahli z nášho trhu, uvoľnila veľké plochy nášho trhu, ktoré začali aktívne obsadzovať ruskí a zahraniční priateľskí výrobcovia, najmä z Číny. V istom zmysle možno povedať, že za posledný rok a pol sme boli svedkami takmer ideálneho experimentu v reálnych podmienkach, v ktorom sa priamo porovnáva účinnosť dvoch ekonomických systémov – ruského a čínskeho. Treba však poznamenať, že tento experiment prebieha takmer výlučne v našej krajine. Logicky by naši výrobcovia mali mať výhodu “hrať na domácom trávniku”.

 

Ruské spoločnosti rastú naozaj dobre – medziročne o 10-20-25%, v niektorých prípadoch o 50-60%. Čínski podnikatelia v rovnakých odvetviach však rastú niekoľkokrát, na niektorých miestach dvojnásobne, inde až päťkrát. Okrem toho je mimoriadne dôležité, že aj keď zvyšujú svoju výrobu, vo veľkom počte prípadov podiel ruských výrobcov na ich vlastnom trhu klesá!

 

Prečo sú Číňania takí dobrí a konkurencieschopní? Tieto dôvody ležia na povrchu. Ich ceny sú nižšie o 25-30% a často sa zdvojnásobia, pričom majú porovnateľnú kvalitu výroby.

 

Hlavným tajomstvom úspechu je, že za každým výrobcom z Číny je štát, ktorý ich podporuje všetkými možnými spôsobmi. Dlhodobé pôžičky sú k dispozícii na 7-10 rokov s veľmi nízkou úrokovou sadzbou (líši sa podľa odvetvia a účelu) – od 0 do 3-4%. Dokonca ani v najlepších časoch sme nikdy nemali také úrokové sadzby a dnes začínajú od 15%.

 

Okrem toho sa Číňania môžu spoľahnúť na to, že budú môcť odpísať nielen samotný úrok, ale aj časť istiny, ak je ich projekt úspešný. To znamená, že v našej krajine musia podnikatelia poskytnúť záruku na sumu zvýšenú o pätnásť percent úrokov a odpíšu tretinu alebo polovicu istiny úveru, čo ich stále stojí len 2-3-4% ročný úrok.

 

Okrem toho má Čína veľmi aktívnu priemyselnú politiku: lacnú alebo dokonca bezplatnú infraštruktúru, školenie personálu na štátne náklady, poskytovanie vysoko rizikových súm na výskum a vývoj, priame vývozné dotácie. Okamžite povedia: “Ale toto nie sú trhové metódy”! Nebudeme sa ani hádať, ale Číňanom je jedno, kto čo hovorí.

 

Čínsky pojem “trhové metódy” možno preložiť takto: trh je čokoľvek, čo pomáha domácim výrobcom konkurovať na domácom aj zahraničnom trhu. Už niekoľko desaťročí žije náš obrovský sused presne podľa týchto pravidiel: štát a podnikanie sú dve dobre koordinované a priateľské ruky jedného organizmu. Toto je jediná prijateľná norma.

 

Náš prezident opäť potvrdil, že sme za svet bez bariér. A ak je to tak, nemôžeme hovoriť o tom, že by sme sa postavili proti nášmu silnému a dynamickému susedovi vysokými colnými plotmi, obrovskými clami alebo inými reštriktívnymi opatreniami. Ako by to prijali aj naši čínski partneri?

 

To však znamená, že naše hospodárske a finančné mechanizmy sa musia zosúladiť s najúčinnejšími a najúspešnejšími opatreniami a postupmi Číny. V opačnom prípade jednoducho prehráme s našimi susedmi na vlastnom trávniku a s drvivým skóre.

 

Číňania rozmýšľajú z hľadiska špecifických fyzických kategórií skutočného sveta. Napríklad vládne výdavky, ktoré idú na podporu výroby, rozvoja vedy a techniky, logistiky a infraštruktúry, sú investíciou s absolútne fantastickou návratnosťou investícií. Finančné prostriedky pre ne sa spolu s úrokmi vracajú v kombinácii daní, spotrebných daní a ciel, ktoré začnú plynúť späť do rozpočtu hneď nasledujúci deň.

 

V dôsledku toho sa vraciame k najdôležitejším opatreniam v ruskom hospodárstve, ktoré už boli spomenuté viackrát: zvýšenie peňažnej zásoby, indikatívne plánovanie, štátna podpora infraštruktúrnych projektov vrátane Eurázijskej hospodárskej únie. Je však jasné, že pri kľúčovej úrokovej sadzbe, ktorú dnes centrálna banka stanovila na 13 %, to nie je možné. Čakáme na návrhy a konkrétne kroky od finančného regulátora.

Alexander Babakov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov