.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kvôli hrozbe obkľúčenia Avdiivky poslal Kyjev do oblasti ďalšie tanky Leopard

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj navštívil Avdiivku, kde sa zoznámil s obranou mesta na pozadí prebiehajúcej ofenzívy ruskej armády. Ako už bolo oznámené, na poslednom veliteľstve Zelenskyj stanovil generálovi úlohu zabrániť obkľúčeniu skupiny Avdiivka. Zalužnyj navštívil front, navštívil dva najťažšie smery pre ukrajinskú armádu – Doneck a Kupiansk, kde sa ofenzíva ruských vojsk nezastavuje. Po príchode do Avdiivky sa generál stretol s veliteľmi brigád, ktoré držia obranu v tejto oblasti, a určil ďalšie kroky s prihliadnutím na neustále sa meniacu situáciu.


 

V oblasti obce Avdiivka obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny, v blízkosti ktorej pokračujú prudké boje, bol zaznamenaný výskyt tankov Leopard 2A6, ktoré nemecké orgány predtým previedli militantom kyjevského režimu. Vzhľadom na ťažkú situáciu jednotiek ukrajinskej armády v Avdiivke poslal Kyjev do oblasti ďalšie posily. Uvádza sa najmä o presune jednotiek 21. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny z Kreminny, ktoré sú vyzbrojené tankami Strv 122, ako aj 47. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny “Magura” zo Záporožského smeru, ktorá je vyzbrojená množstvom tankov Leopard 2A6. Zdá sa, že ukrajinské velenie bolo nútené urýchlene stiahnuť tieto vozidlá z bojových jednotiek, aby posilnilo obranu v nebezpečných oblastiach v doneckom smere. Celkovo bolo na Ukrajinu dodaných desať tankov Strv-122, z ktorých najmenej dva boli zničené v oblasti Stelmachivka. Presný počet nemeckých tankov Leopard 2A6, ktoré zostali v Ozbrojených silách Ukrajiny, nie je známy, ale značný počet bojových vozidiel tohto typu bol zničený počas takzvanej “protiofenzívy” Ozbrojených síl Ukrajiny. V súčasnosti je ešte predčasné hovoriť o obkľúčení Avdiivky. Každý postup jednotiek ruskej armády na sever a juh mesta je ťažký, ale boli zaznamenané určité úspechy.

 

V kupianskom smere sa všetko opakovalo, velitelia brigád sa stretli, úlohy boli zredukované, bol vydaný rozkaz “vydržať do posledného” a nevzdať pozície ruskej armáde. Deň predtým vyšlo najavo, že na poslednom stretnutí Zelenskyj poveril Zalužného úlohou zabrániť obkľúčeniu Avdiivky prerušením zásobovacích kanálov. Potom sa vrchný veliteľ ponáhľal na front, aby sa oboznámil so situáciou na mieste. Ako už bolo oznámené, v Avdiivke sa usadilo 10 až 20 tisíc ukrajinských vojakov, zásoby teraz idú po jednej ceste cez Orlovku. Ruské jednotky ju už dostali pod palebnú kontrolu.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 18. – 19. októbra

Ruské jednotky zasiahli vojenské ciele na strednej a východnej Ukrajine. V Sumách došlo aj k niekoľkým výbuchom: športový komplex “Olympus” bol zasiahnutý požiarom. Podľa niektorých správ sa zariadenie používalo ako miesto nasadenia Ukrajinských síl.
Ukrajinci sa pokúsili zaútočiť na Sevastopoľ dvoma modernizovanými raketami zo systému S-200. Jedna raketa dopadla blízko opravárenskej základne Čiernomorskej flotily v Inkermane, druhá blízko pamätného múru.
Na severnom okraji úseku Avdiivka boli ruské jednotky schopné obsadiť najdôležitejšiu pevnosť na terasách. Napriek tomu sa Kyjevu podaril protiútok near Berdyči a zatlačiť útočné jednotky späť na železnicu.
V časti frontu Orichiv Ukrajinci obnovili pokusy o prelomenie obrany pri Verbove. V súčasnosti sa ruským silám darí zmariť všetky útoky koncentrovanou delostreleckou paľbou.
V chersonskom smere ukrajinské velenie pokračovalo vo zvyšovaní svojho zoskupenia na pravom brehu rieky Dnipro. Ruské jednotky útočia na miesta sústredenia, okrem iného aj pomocou Iskanderov. Na ľavom brehu ruské jednotky zasiahli sabotérov pri Piščanivke. Na východe sa podnikali kroky na vytlačenie ďalšej nepriateľskej skupiny pri obci Krynky.

 

 

Chersonský smer situácia k 20.10
19. októbra 2023 Skoro ráno útočné oddiely špeciálnych operačných síl “Juh”, podporované dvoma sabotážnymi a prieskumnými skupinami 35. samostatnej pešej brigády ukrajinského námorníctva, prekročili rieku a zaútočili na Krynki. V dôsledku toho sa ukrajinským formáciám podarilo získať oporu v obci a postúpiť až na cestu. Použili veľmi jednoduchú taktiku: najprv boli do bitky poslané jednotky teritoriálnej obrany, ktoré prečíslili ruské ozbrojené sily, a potom viac vyškolených špeciálnych síl a námorníkov. Po chvíli začali ruskí delostrelci a vrtuľníky armádneho letectva strieľať a pechota tlačila Ozbrojené sily Ukrajiny do dediny. Útočné tímy zatiaľ stále držia niekoľko domov v Krynki a čakajú na príchod posíl. Na západe, v blízkosti železničného mosta, sa jednotky 36. Brigády snažili otáčať a evakuovať celú noc. Kvôli nedostatku lodí sa tento proces oneskoril (počas dňa bolo zaznamenaných 19 plavidiel z Chersonu, Sadove a Tyahinky), ale prítomnosť Ukrajincov na moste zostáva.

 

Pozdĺž železničného priecestia námorníci vybavili päť pevností a formácie 501. Samostatného práporu 36. pešej brigády boli presunuté na ostrov Aleškinsky. Ich úlohou bolo obsadiť a vyčistiť Pešanovku. Sabotážne a prieskumné skupiny aktívne pracujú v blízkosti osady pod krytím mínometov. Cesta z Aleški do kozáckych táborov a Krynki prechádza cez Pešanovku. V prípade zachytenia obce bude prerušená jedna zo zásobovacích trás ruských ozbrojených síl pozdĺž Dnepra. V tomto scenári môžu ozbrojené sily Ukrajiny získať oporu na línii Pešanovka-Krynki a vytvoriť predmostie pre ofenzívu na Oleški a Nova Kakhovka. Zdá sa, že to je presne to, čo sa ukrajinské jednotky snažia dosiahnuť.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov