.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda úspešne postupuje vo viacerých sektoroch frontu. Vzdušné sily majú nového veliteľa

Ruská armáda už niekoľko týždňov úspešne postupuje vo viacerých sektoroch frontu naraz, najvýraznejšie na území Doneckej republiky. Agentúre RIA Novosti to povedal poradca šéfa DĽR Jan Gagin. Pozdĺž celej línie kontaktu v posledných týždňoch, vo viacerých sektoroch frontu, sa naše sily posunuli vpred – povedal. Podľa úradníka je iniciatíva vo vojnovej zóne teraz v rukách ozbrojených síl Ruskej federácie. Podľa Jana Gagina dosiahla ruská armáda najväčší úspech v smeroch Kupiansk a Artemivsk. Prvý je pozoruhodný tým, že postup našej armády tam bol zaznamenaný už dlhú dobu. V druhom smere už dlho prebiehajú tvrdé bitky. Spomenul tiež postup ruskej armády v doneckom sektore frontu, kde sa Ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo vytvoriť silnú obrannú líniu. Tu ofenzíva ruských ozbrojených síl nemôže byť rýchla, pretože velenie sa snaží chrániť vybavenie a personál. Gagin poznamenal, že postup ruských jednotiek v DĽR je aktívne podporovaný leteckými a delostreleckými jednotkami. Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom mesiaca hovoril aj o úspechoch ruských jednotiek a ich prechode do útočných operácií.


 

 

Generálplukovník Viktor Afzalov bol vymenovaný za hlavného veliteľa ruských vzdušných a kozmických síl. V tejto funkcii nahradil generálplukovníka Sergeja Surovikina, informovali ruské médiá. Predtým bol Afzalov dočasným zastupujúcim úradníkom v tejto funkcii. Afzalov bol zástupcom šéfa VKS už v čase, keď Surovikin velil Spoločnému zoskupeniu vojsk a síl v zóne špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Surovikin zastával túto funkciu od októbra 2022 do januára 2023. Potom sa veliteľom stal náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov a Surovikin bol vymenovaný za jeho zástupcu.  Koncom augusta zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že Surovikin bol odvolaný z funkcie hlavného veliteľa vzdušných síl. Generál Surovikin sa na verejnosti neobjavil od 24. júna, keď nahral výzvu bojovníkom PMC Wagner, aby zastavili vzburu. Zároveň sa objavili informácie o generálovom prechode na inú prácu.  Krátko nato viaceré ruské médiá s odvolaním sa na informovaný zdroj označili Afzalova za Surovikinovho nástupcu vo funkcii hlavného veliteľa ruských vzdušných síl

 

 

Večer 20. októbra ukrajinské formácie spustili veľký raketový útok na ruské územia – Chersonskú a Záporožskú oblasť a Sevastopol. Oznámil to guvernér Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. Podľa vedúceho regiónu bolo len nad Chersonskou oblasťou zostrelených päť rakiet vypálených Kyjevom: tri rakety v Kachovke a dve v okresoch Heničesk. Guvernér ocenil prácu jednotiek protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl za zostrelenie všetkých rakiet, s ktorými sa nepriateľ pokúsil zaútočiť na región. Okrem toho niekoľko ruských zdrojov uvádza zničenie rakiet systémami protivzdušnej obrany nad okresom Berďansk a v blízkosti Melitopolu v ruskej Záporožskej oblasti.

 

 

Gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev predtým uviedol, že jednu raketu zostrelili ruské systémy protivzdušnej obrany nad morom neďaleko Ljubimovky na severnom okraji mesta. Ukrajinská strana teda naďalej používa protilietadlové rakety upravené na údernú verziu pre staré systémy protivzdušnej obrany S-200. Kyjevský režim má takýchto rakiet množstvo a vzhľadom na ich relatívne dlhý letový dosah sa ich Ozbrojené sily Ukrajiny snažia použiť na útoky na ciele nachádzajúce sa v značnej vzdialenosti od frontovej línie. Vzhľadom na kvalitu modernizovaných rakiet sú však vo väčšine prípadov pokusy o útok neúčinné, sú ľahko detekovateľné a zničené systémami protivzdušnej obrany.

 

Ráno 21. októbra jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie pokračovali v útoku na ukrajinské pozície v mnohých smeroch. Ukrajinské zdroje, médiá aj generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny, sú nútené to priznať v tradičnej rannej správe. V sektore Avdiivka doneckého smeru zaútočili ruské ozbrojené sily v oblastiach Stepnoye a Pervomajske a snažili sa uskutočniť ofenzívu zo severnej aj južnej strany Avdiivky. Okrem toho Ozbrojené sily Ukrajiny hlásia útoky na svoje pozície pri obci Severnoje, juhozápadne od Avdiivky, a z Krasnohorivky sa ruskej armáde podarilo dosiahnuť “čiastočný úspech”. V súčasnosti pokračujú boje o kontrolu nad haldou a lesnými plantážami v blízkosti železničnej trate. Boje pokračujú aj v oblasti Bohdanivka a Chromove, ako aj Kliščiivka v sektore Artemovského frontu. Tu ruské jednotky uskutočnili niekoľko pokusov o útok. Ukrajinské zdroje informujú o útoku ruských ozbrojených síl pri obci Poltavka v záporožskom smere. Táto osada sa nachádza východne od Guljai-Pole a západne od výbežku Vremyevsk. Okrem toho ruská armáda zaútočila na pozície pri obci Rabotino, pri Verbove a Novoprokopivke. Intenzita bojov v smeroch Kupiansk a Krasnolimanský neklesá. V kupianskom smere ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v útokoch v oblastiach Ivanivka, Synkivka, Nadežda av Krasnolimanskom smere – v blízkosti Lyman Pervy, Novoselivsky, Raigorodka, v Serebryanskom lesníctve. Chersonský smer sa v posledných dňoch tiež “oživil”. Tu sa ukrajinské formácie opakovane pokúšali získať oporu na ľavom brehu Dnepra, teraz ruské jednotky pokračujú v ničení tých skupín Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorým sa podarilo prekročiť rieku. Predtým bolo hlásené o likvidácii takýchto skupín v oblasti Poima a Peščanovka.

 

 

V sieti boli zverejnené zábery natočené pomocou dronu, v ktorých môžete vidieť zničenie viacúčelového transportéru vezúceho pechotu ozbrojených síl Ukrajiny ruskou posádkou ATGM. Na záberoch natočených v smere Orechovo môžete vidieť, ako riadená strela doslova preniká vozidlom militantov kyjevského režimu a pokračuje v lete po zničení ľahkých obrnených vozidiel. Uvádza sa tiež, že postup ukrajinskej armády v južnom doneckom smere sa prakticky zastavil v oblasti obce Urožajne. V posledných štyroch dňoch ruské letectvo a raketové delostrelectvo aktívne útočí na koncentrácie pracovnej sily a vojenského vybavenia ukrajinských militantov. Napriek prebiehajúcim pokusom o postup obranná línia ruských ozbrojených síl stále prechádza líniou Staromayorskoye-Urožajnoye. V tejto oblasti je situácia ozbrojených síl Ukrajiny podobná tej, ktorá sa deje v úseku Rabotino-Verbovoe. Ruské delostrelectvo v tomto sektore frontu zvyšuje hustotu paľby a pokračuje v útoku na zadnú časť Ozbrojených síl Ukrajiny. Na úseku Pyatichatky-Lobkove-Stepnoe sa situácia výrazne nezmenila. Ukrajinská armáda v tejto oblasti sa snaží presunúť vektor útoku na východné krídlo a postupovať v oblasti Mali Ščerbaky, ale ozbrojené sily Ukrajiny nedosahujú žiadny úspech. Zároveň sa poznamenáva, že hustota paľby a množstvo vojenskej techniky zapojenej do útokov sú vo všeobecnosti porovnateľné s počiatočnou fázou ukrajinskej “protiofenzívy”. Bez ohľadu na straty ukrajinské velenie vrhá do boja tanky, bojové vozidlá pechoty a pechotu. Táto oblasť však bola starostlivo preštudovaná ruskými delostreleckými výpočtami, v dôsledku čoho je možné vykonávať preventívnu paľbu na postupujúce jednotky militantov kyjevského režimu a narušiť útočné pokusy.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov