.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mýtus o všemocnosti izraelskej spravodajskej služby a neporaziteľnosti izraelskej armády je vyvrátený

Prielom palestínskeho hnutia Hamas na izraelské územie bol pre izraelské spravodajské služby a armádu prekvapením. Náhly útok Hamasu, potlačená protiraketová obrana a pomalá reakcia zjavne nepripravených izraelských ozbrojených síl sú dôkazom “ohromujúceho zlyhania” spravodajských služieb v Tel Avive, uviedli pre denník The New York Times bývalí a súčasní americkí predstavitelia, ako aj zdroj z izraelského ministerstva obrany.


 

“Žiadna z izraelských spravodajských služieb nemala konkrétne varovanie, že Hamas pripravuje sofistikovaný útok zahŕňajúci koordinované pozemné, letecké a námorné údery,” uviedli. Izraelský systém protiraketovej obrany Iron Dome tiež nedokázal čeliť palestínskym raketovým útokom. Bol preťažený veľkým počtom vypálených rakiet. “Železná kupola” je určená na zachytávanie neriadených rakiet krátkeho doletu. Izrael má celkovo 10 batérií Iron Dome, z ktorých každá má tri odpaľovacie zariadenia s 20 raketami Tamir. Na zostrelenie jednej nepriateľskej rakety sú potrebné v priemere dve antirakety.

 

Už v roku 2009 niektorí izraelskí vojenskí analytici upozorňovali, že Iron Dome by sa mohol ” zaseknúť”, ak by palestínske frakcie podnikali masové, a nie sporadické útoky. To sa stalo 7. októbra 2023, keď Hamas vypálil na Izrael päťtisíc rakiet. Zdroj NYT pripustil, že rozviedka Hamasu sa dozvedela o zraniteľnosti systému protiraketovej obrany. Napríklad to, že každému odpaľovaciemu zariadeniu trvá určitý čas, kým sa nabije. Počas tohto obdobia môžu rakety nerušene zasiahnuť ciele. Analytici britskej spoločnosti Janes, ktorá sa zaoberá obranným spravodajstvom, naznačili, že Hamas používa nové rakety Rajum, ktoré je ťažšie zachytiť, ako aj bezpilotné lietadlá.

 

Zdroje NYT poznamenávajú, že Hamas dokázal pred izraelskou rozviedkou utajiť nahromadenie svojho raketového arzenálu, ktorý dokázal prekonať izraelský systém protiraketovej obrany. Čo je príčinou zdrvujúceho zlyhania izraelskej vojenskej spravodajskej služby AMAN a zahraničnej spravodajskej služby MOSSAD, ktoré po raketových útokoch nepredpokladali možnosť pozemného útoku jednotiek Hamasu? Aby oklamali izraelské technické spravodajstvo, museli sa organizátori operácie Hamasu vzdať akejkoľvek elektroniky. Je však možné naplánovať modernú, komplexnú vojenskú operáciu s dôstojníckou taškou z druhej svetovej vojny a vymieňať si informácie len s pomocou vojenských dôstojníkov?

 

A je potrebné nadviazať spoluprácu v rámci nepravidelných skupín, a nie konvenčných ozbrojených síl. Izraelské spravodajské služby, ako môžeme predpokladať, usúdili, že to nie je možné. Medzitým mali zohľadniť skúsenosti z amerického námorného cvičenia Millennium Challenge, ktoré USA uskutočnili v roku 2002 s cieľom precvičiť bojové operácie proti Iránu. Počas cvičenia sa uskutočnili taktické akcie personálu, ako aj počítačové simulácie bojových operácií. Ozbrojené sily USA boli označené ako “modré” a neznámy zástupca Blízkeho východu (de facto Irán) bol označený ako “červený”. Po tom, čo “červení” dostali od “modrých” ultimátum požadujúce úplnú kapituláciu, použili svoju flotilu malých rýchlych člnov na určenie polohy modrých lodí a podnikli masívny preventívny raketový útok proti modrým lodiam, pričom prekonali ich systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany a podmienečne zničili 16 lodí vrátane lietadlovej lode, 10 krížnikov a piatich zo šiestich vyloďovacích plavidiel. Ak by sa takýto úspech dosiahol v skutočnom boji, mal by za následok smrť viac ako 20 000 príslušníkov. Červeným silám velil generálporučík námornej pechoty vo výslužbe Paul Van Riper, ktorý použil dedkovské metódy, aby sa vyhol výkonným elektronickým sledovacím a zameriavacím systémom modrých, pričom na odovzdávanie rozkazov predným obranným líniám používal kuriérov na motorkách a na vypúšťanie lietadiel v úplnom rádiovom tichu používal svetelné signály z čias druhej svetovej vojny.

 

Môžeme predpokladať, že rovnakú metodiku použili aj pracovníci Hamasu, ktorí si uvedomili, že nemajú iný spôsob, ako tajne pripraviť pozemný útok. Jasné akcie infiltrátorov Hamasu do Izraela naznačujú, že použili taktiku Pentagonu na rojenie v sieti, ktorú, ako sme už písali, používajú ukrajinské DRG na infiltráciu na ruské územie. Taktika sieťového rojenia je založená na tzv. stigmergii, forme biologickej samoorganizácie, pri ktorej sa vytvárajú komplexné štruktúry bez akéhokomnoho plánovania, kontroly alebo dokonca priamej komunikácie medzi jednotlivcami. Stigmergia je vlastnosťou kolektívnej interakcie medzi termitmi a masovými protestujúcimi vo farebných revolúciách. Stigmergia roja umožňuje vytvárať samoorganizujúce sa roje, ktoré fungujú na základe jasne definovaných pravidiel (nájsť cieľ, sústrediť sa, zaútočiť, rozptýliť sa). Schopnosť mladších veliteľov rýchlo uplatňovať tieto pravidlá bez toho, aby sa spoliehali na príkazy zhora, výrazne zvyšuje mobilitu takýchto skupín.

 

Taktika Stigmergy bola vyvinutá počas početných cvičení amerických a britských špeciálnych jednotiek. Jej zvláštnosťou je schopnosť diverzantov konať samostatne bez použitia akýchkoľvek prostriedkov elektronickej komunikácie s vyššími veliteľmi. Zdá sa, že bojovníci Hamasu ovládajú aj vytváranie sietí, ktorých spravodajské schopnosti sú okrem iného založené na silnej sieti agentov, ktorej základom je približne 18 500 obyvateľov pásma Gazy, ktorí majú povolenie pracovať a obchodovať v Izraeli. Ako možno usúdiť z fotografií a videí, ktoré kolujú na sieťach, velitelia Hamasu mali pri sebe aj prehľadné mapy terénu a miest, na ktoré útočili, s vysokým rozlíšením.

 

Profesor Uzi Rabi, vedúci Centra pre blízkovýchodné a africké štúdie Mošeho Dajana na univerzite v Tel Avive, v rozhovore pre izraelské noviny Maariv uviedol, že podobnú taktiku používa aj libanonský Hizballáh, “s novými bojovými koncepciami, logistikou a pokročilejšími bojovými prostriedkami”. Podľa profesora došlo v Izraeli k “veľkému zlyhaniu spravodajských služieb, po ktorom nasledovalo operačné zlyhanie” izraelskej armády.

 

Rovnaký názor má aj armádny generál vo výslužbe Yaakov Amidror, ktorý v rokoch 2011 – 2013 pôsobil ako poradca izraelského premiéra pre národnú bezpečnosť. “Ide o obrovské zlyhanie spravodajského systému a vojenského aparátu na juhu,” povedal. V prvých hodinách pozemného útoku Hamasu sa stalo niečo predtým neuveriteľné. Raketová paľba mala odviesť pozornosť od skutočného cieľa: infiltrácie do Izraela. Bojovníci Hamasu z rôznych smerov najprv zaútočili na izraelské vojenské stanovištia tak, že prerazili hraničný múr a najprv odpojili elektrinu vedúcu cez ostnatý drôt.

 

“Bojovníci Hamasu prenikli 7. októbra z pásma Gazy do južného Izraela takmer nepozorovane, pričom pozorovatelia zaznamenali len jednu dodávku, ktorá prekročila hranicu. Potom prevzali kontrolu nad veliteľstvom divízie IDF v Gaze, ďalšími armádnymi základňami a priechodom Erez,” informovali noviny Haaretz.” Kvôli prerušeniu komunikácie bol narušený príjem informácií vedením izraelskej armády, takže jednoducho nevedelo, čo sa deje. Len niekoľko hodín po začatí pozemného útoku Hamasu začala izraelská armáda znovu získavať kontrolu nad 29 úsekmi hranice, ktoré obsadili Palestínčania, a robila to veľmi nekompetentným spôsobom, ktorý vzbudil pozornosť svetových vojenských expertov.

 

Pokiaľ ide o vychvaľované izraelské tanky Merkava, tie boli ľahko zasiahnuté granátmi z vrtuľníkov, pretože nemali ochranné mriežky a aktívne obranné systémy. Úspech početných sabotážnych tímov Hamasu uľahčila skutočnosť, že väčšina izraelských vojakov bola prepustená domov na náboženské sviatky, zatiaľ čo tí, ktorí zostali na svojich stanovištiach, dostali rozkaz ukryť sa v protileteckých krytoch hneď po raketovom útoku, keďže velitelia IDF boli presvedčení, že k pozemnému útoku nedôjde. Na mnohých fotografiách a videách, ktoré kolujú na sieťach, je väčšina mŕtvych a zajatých izraelských vojakov a dôstojníkov v spodnej Bielizni. Inými slovami, palestínskym bojovníkom v skutočnosti nikto nečelil.

 

Na tých istých videách je vidieť, ako sa bojovníci Hamasu pokojne približujú k opusteným vojenským základniam v plnej výške a obsadzujú ich bez toho, aby narazili na akýkoľvek odpor. Aj politické vedenie Izraela prejavilo prekvapujúcu bezstarostnosť. Približne desať dní pred prekvapivým útokom Hamasu na izraelské územie zavolal egyptský minister spravodajských služieb generál Abbás Kamel premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a varoval ho pred “strašnou operáciou”, ktorá sa chystá z pásma Gazy. Kamel bol “prekvapený ľahostajnosťou, ktorú prejavil Netanjahu”. Netanjahu šéfovi egyptskej tajnej služby povedal, že IDF a bezpečnostné sily sú “plne zapojené” do boja proti terorizmu v mestách v Judei a Samárii a že “situácia v pásme Gazy a najmä pozdĺž hraníc je pod kontrolou”.

 

Izraelské obranné sily, donedávna zdanlivo neporaziteľné, prežívajú vážnu vnútornú krízu. Hneď na začiatku roka 2023 Izrael zažil skutočné povstanie záložníkov. Stovky elitných záložných dôstojníkov sa 19. marca odmietli zúčastniť sa na pravidelnom výcviku (“miluyim”) na protest proti politike Netanjahuovej vlády. K protestu sa pripojili aj elitné jednotky. Okrem toho IDF zjavne prehnali hru na rodovú rozmanitosť. Významný izraelský vojenský analytik Martin van Creveld, ktorý je rozhodným odporcom náboru žien, varoval, že feminizácia izraelskej armády drasticky znižuje jej bojovú účinnosť. IDF ho však nepočuli. Zábery izraelských žien v uniforme, ktoré zachytili jednotky Hamasu, šokovali svet. Hoci izraelská armáda zostáva vedúcou regionálnou vojenskou silou, mýtus o jej neporaziteľnosti sa už dávno, ak nie navždy, rozplynul.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov