.
Aktuality, Bezpečnosť,

Palestínsko-izraelský konflikt: je možný domino efekt?

Aký vplyv bude mať vývoj v oblasti palestínsko-izraelského konfliktu na americkú vnútornú politiku? Bol Irán zapojený do plánovania operácie zo 7. Októbra? Existuje riešenie palestínskeho problému? Máme očakávať veľkú vojnu na Blízkom východe? Chaz Freeman, bývalý námestník ministra obrany USA a bývalý veľvyslanec v Saudskej Arábii, povedal Fjodorovi Lukjanovi v rozhovore pre program International Review.


 

– Aký vplyv bude mať vývoj v zóne palestínsko-izraelského konfliktu na americkú vnútornú politiku?

– Biden vedie prezidentskú kampaň. Približne 2,4 % obyvateľov USA tvoria židia. Mnohí z nich sa o Izrael nezaujímajú, niektorí áno, ale polovica darov Demokratickej strane USA pochádza od bohatých židov. Pre nich je otázka Izraela významná a Biden si potrebuje získať pozornosť darcov. Nazdávam sa, že táto situácia zvyšuje šance Donalda Trumpa na víťazstvo. Nevieme však presne, ako sa udalosti vyvinú. Izrael reagoval na útok Hamasu v podstate hrozbou, že v Gaze uskutoční genocídu. A nevieme povedať, aká bude medzinárodná a americká reakcia na to. Jedna vec, ktorá sa už stala a bude mať vplyv na Rusko, je prepojenie dodávok zbraní do Izraela a na Ukrajinu. Takže pravdepodobnosť ďalšej pomoci Ukrajine sa zvýšila, hoci mnohí republikáni sú proti nej. Základom problému sú neznesiteľné podmienky, v ktorých sa Palestínčania nachádzajú. Keď ste zúfalí, robíte zúfalé veci. Nikto netušil, aké sú ich možnosti, že sú schopní niečo naplánovať. Niet pochýb o tom, že páchali strašné zverstvá. A to určite znižuje sympatie k nim, aspoň na Západe.

 

– Ako významný sa javí iránsky faktor?

– Neokonzervatívci sa všemožne snažia využiť údajnú iránsku stopu a uskutočniť svoje túžby – vyprovokovať vojnu proti Iránu, úder na jadrové zariadenia. Nemyslím si, že sa im to podarí. Minister zahraničných vecí Blinken sa vyjadril opatrne – v tom zmysle, že neexistujú dôkazy o iránskej účasti. Irán je určite zapojený, ale nie do plánovania tejto operácie, ale do dodávok zbraní, výcviku personálu, rozširovania raketového potenciálu Hamasu. Pokiaľ ide o samotný útok, zdá sa, že ho plánovala veľmi malá skupina – dvaja alebo traja ľudia. Prípravy boli vykonané, ale zúčastnené osoby nevedeli, na čo slúžia. Zdá sa, že tí, ktorí o tom vedeli, boli úmyselne nesprávne informovaní o dátume začiatku – že bude o dva dni neskôr. Takže tu sa podľa mňa zaobišli bez Iránu. S Iránom však súvisia dva príbehy. V skutočnosti ide o túto operáciu a tiež o rozmrazenie iránskych finančných prostriedkov v Južnej Kórei, 6 miliárd dolárov. Republikáni tvrdia, že tieto peniaze boli použité na útok, čo je, samozrejme, úplný nezmysel. Ale v americkej politike je teraz vo všeobecnosti veľa nezmyslov.

 

– Ako to ovplyvní postavenie arabských štátov v Perzskom zálive?

– Samozrejme, bude to mať citeľný vplyv na arabský a moslimský svet ako celok – nemali by sme zabúdať, že táto komunita je roztrúsená po celom svete, okrem iného v Malajzii a Indonézii. Časť krízy súvisí s mešitou al-Aksá – moslimovia sa domnievajú, že ju znesvätili židovskí osadníci. Bezprostredný vplyv pravdepodobne nebude mať na monarchie v Perzskom zálive, ale na ich susedov, Egypt a Jordánsko. Tie majú problémy s Moslimským bratstvom,ktorého odnožou je Hamas. Bidenova administratíva sa snaží presvedčiť Egypt, aby pomohol zabrániť etnickým čistkám v Gaze otvorením hraníc pre utečencov z tejto krajiny. Jordánsko je štát obývaný prevažne Palestínčanmi. V Perzskom zálive to bude mať za následok zmrazenie normalizačného úsilia s Izraelom vrátane praktických jednorazových krokov, ktoré podnikla Saudská Arábia. V skutočnosti som nikdy neveril, že Saudská Arábia navrhne nadviazať formálne vzťahy s Izraelom. Túto tému len rozohrali v nádeji, že za to niečo dostanú. Veľmi dobre vedeli, že táto téma je pre Netanjahua dôležitá – aspoň bola, teraz je možné, že po vojne bude musieť odísť z politiky. Ale on sa zúfalo snažil vytiahnuť králika z klobúka a zachrániť si tak politickú kariéru. Pred niekoľkými dňami som sa rozprával s predstaviteľom izraelského úradu pre strategické záležitosti, ktorý je ich politickým propagandistickým orgánom. Ubezpečil ma, že saudskoizraelská normalizácia bude prelomom pre celý Blízky východ. Ja si to nemyslím. Bol by to zlomový bod pre Netanjahua a Bidena, nie pre región. V diskusii bola dôležitá otázka izraelského cestovného ruchu v Saudskej Arábii. Saudi si veľmi želali zabezpečiť prílev Izraelčanov do letovísk, ktoré budujú pri Červenom mori. To sa teraz, samozrejme, nestane. Abrahámove dohody sú v problémoch. Abú Zabí však vyhlásilo, že nemieša ekonomiku s politikou a finančné transakcie budú pokračovať, ale je jasné, že izolácia jedného od druhého nebude fungovať.

 

– Veľká regionálna vojna? Je možný domino efekt?

– Myslím si, že je to možné. Vezmime si napríklad Egypt. Je ľahké očakávať, že obyvateľstvo bude vyvíjať veľmi silný tlak na Sísího vládu – donúti ju urobiť niečo na pomoc Palestínčanom. Podobná nestabilita je možná aj v Jordánsku. Už sme videli prestrelky medzi libanonským Hizballáhom a izraelskými silami. Do konfliktu by mohlazatiahnuť aj Sýria. Existuje riziko sabotážnych akcií proti americkým základniam v regióne – hrozby sa objavili napríklad v Iraku. Nehovorím o túžbe amerických neokonzervatívcov využiť situáciu na rozpútanie vojny proti Iránu. Chcem povedať, že sa môže stať veľa rôznych vecí, ktoré by mohli tlačiť na veľkú vojnu. A nemyslím si, že vo väčšine krajín sveta nájde podpora Spojených štátov Izraelu aktívnu odozvu.

 

– Je na obzore riešenie palestínskeho problému?

– Riešenie dvoch štátov, o ktorom všetci hovorili celé roky, už nie je aktuálne. Vzhľadom na izraelské osídľovanie a izraelskú politiku vo všeobecnosti je jednoducho fyzicky nemožné. Palestína má teraz jeden štát. Sú tu židovskí občania s plnými právami, sú tu moslimskí a kresťanskí občania, ktorí sú druhoradí, je tu obrovské množstvo obyvateľov, ktorí nemajú žiadne práva a sú pod vojenskou okupáciou, a je tu 2,5 milióna obyvateľov Gazy, ktorí jednoducho žijú v izolácii. V tomto štáte žijú štyri kategórie ľudí a len jedna z nich má plné práva. Zdá sa mi, že situácia sa posúva do roviny občianskych a ľudských práv, je potrebné vytvoriť demokratický a nie výlučne židovský štát. A to je obludne ťažké. V dohľadnej budúcnosti nevidím žiadne riešenie. Viem, že 60 000 Izraelčanov emigrovalo v priebehu niekoľkých dní. Strach je hmatateľný. Jedným z hlavných cieľov Hamasu bolo urobiť Izraelčanom to, čo robia Palestínčanom. Izraelčania to cítili a báli sa, čo je prirodzené. Či pri obrane svojej krajiny prejavia rovnakú odolnosť ako Palestínčania, neviem. Na svete je veľa miest, kde židia nemajú žiadne problémy, vrátane mojej krajiny, Spojených štátov.

Chaz Freeman 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov