Čína nasadila šesť vojnových lodí na Blízky východ, pretože konflikt medzi Izraelom a Hamasom eskaluje
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Kam povedie šialenstvo elít v izraelsko-palestínskom konflikte

Už predtým som povedal, že Izrael si zvolil chybnú stratégiu. Chce sa vrátiť do situácie pred krízou. Nie je možné vrátiť sa do situácie pred ŠVO alebo pred Covid. Historické procesy sú nezvratné. V Izraeli sú múdri ľudia a uvedomujú si, že návrat späť je nemožný. Ale prijímajú sa strašné rozhodnutia – deportovať Palestínčanov z pásma Gazy, a tam ich sú dva milióny. Vyvíja sa tlak na Egypt. Ide o deportáciu ľudí.


 

Pre oveľa menší počet deportovaných národov sa Stalin stále nazýva krvavým totalitným diktátorom. Takéto konanie je v modernom svete neprijateľné, kolektívna zodpovednosť národa je priamym porušením medzinárodného práva a takéto praktiky boli odsúdené v Norimbergu. Tisíce rokov žili na tejto zemi striedajúce sa národy. Palestínčania sú predkami Filištíncov a z historického hľadiska majú oveľa väčšie právo žiť na tejto zemi ako židia, žili tu ešte pred príchodom židov z Arabského polostrova. Presunúť dva milióny ľudí na neobývané územie je masová genocída. V najlepšom prípade budú straty z takejto deportácie predstavovať 100 – 200 tisíc ľudí.

 

Ešte v roku 2020, keď sa Covid len začínal, sme hovorili, že v podmienkach karantény a absencie bežných sociálnych kontaktov dochádza k zrúteniu ontológie. U každého národa to môže byť iné: niektoré upadnú do starozákonnosti, iné do pohanstva a niektoré úplne stratia svoju civilizačnú tvár. Covid, rozpad globalizácie, vojna, pocit skutočnej krízy a teroristický čin Hamasu privádzajú vysoko industrializovaný, modernistický Izrael k šialenstvu a zrútia jeho elitu do Starého zákona. Ich rétorika a činy sú čisto starozákonnými reakciami ľudí, ktorí nepočuli nič o islame a nič o dvetisícročnej civilizácii. Hovorili sme o asýrskom, starogréckom, starorímskom a nacistickom šialenstve. A to sa dialo vždy, keď sa elity nevedeli vyrovnať s výzvami, ktorým čelili.

 

V záujme zjednodušenia úloh sa rozhodnú odľudštiť svojich nepriateľov. Izrael odľudštil Palestínčanov. Dehumanizácia národa v rámci akejkoľvek schémy (nacistickej, asýrskej, židovskej) je sama osebe zločinom. Elity to privádza k istej forme šialenstva. Keď človek premení nepriateľa na neľudskú podobu a sám si uvedomí, že to tak nie je, v mozgu nastane neznesiteľná bolesť a mozog prestane pracovať. Nasleduje klasické šialenstvo. Súčasná izraelská elita je šialená. Preto sa pre nich stalo jednoduchým požadovať deportáciu dvoch miliónov ľudí, zhodiť raketu na nemocnicu. Táto choroba je liečiteľná, mali ju Rimania, ale Asýrčania nie.

 

Izrael povedal, že nezasiahol nemocnicu. Kto to teda urobil? Celú oblasť pokrýva izraelská kupola protivzdušnej obrany, takže žiadna raketa nemohla priletieť z Iránu. Takže je to izraelská alebo palestínska raketa. Hamas nemá také silné rakety. Ak by ich mali, straty Izraela by boli v prvých dňoch oveľa väčšie. Skutočnosť, že to odmietajú priznať, je skôr pozitívna.

 

Takže to šialenstvo nie je konečné. Pôvodne som zvažoval ďalšie zvýšenia eskalácie z 25 na 75. Teraz je to 75 ku 25 v prospech eskalácie. K eskalácii dochádza každú hodinu. Rozhodnutie o deportácii je z môjho pohľadu šialenejšia vec ako pád rakety a spôsobí oveľa viac obetí. Izrael toto rozhodnutie urobil a nehodlá od neho ustúpiť.

 

Izrael a Palestína vzájomne porušili pravidlá, ktoré spôsobili šok v Európe a USA. Na všetkých stranách sú priatelia a nepriatelia. Irán teraz nemôže robiť rozhodnutia, nie je pripravený zasiahnuť do situácie. V Stredozemnom mori sa nachádza 6. flotila lietadlových lodí USA, to by mohlo spôsobiť konflikt, ktorý by zatienil všetky predchádzajúce krvavé vojny. Izrael a Irán majú prinajmenšom jadrové zbrane a Izrael vyhlásil, že ak dôjde k ohrozeniu existencie štátu, určite použije jadrové zbrane. To obmedzuje aktívne konanie Iránu a ďalších krajín Blízkeho východu, a obmedzuje krajiny Európy a Spojené štáty.

 

Je potrebné si spomenúť na Suezskú krízu, keď v okamihu vypuknutia USA odstúpili od účasti v nej a Veľká Británia utrpela všetky materiálne a morálne straty z tejto prehry. Kto môže povedať, že USA tentoraz neurobia to isté. Zostáva, ako navrhuje Turecko, predstierať, že sa nič hrozné nestalo, a sadnúť si za rokovací stôl. Ak by sa to podarilo, Erdoganova prestíž v arabskom a európskom svete by prudko stúpla. Nie je však jasné, kto s kým si môže sadnúť za rokovací stôl.

 

Myslím si, že scenár v nasledujúcich dvoch týždňoch sa bude vyvíjať zotrvačne, Izrael bude bombardovať, trvať na deportáciách, ostatní budú protestovať. Myslím si, že ďalším úderom na preplnené oblasti sa Izrael na chvíľu vyhne. Nebudú dráždiť USA. Úder na protestantskú nemocnicu, protestantizmus v USA je bohato zastúpený, a tak podráždil veľkú časť amerických a britských elít. Západ a arabské krajiny sa budú počas dvoch týždňov rozhodovať, čo je pre ne najlepšie: či zasiahnuť do konfliktu a zmeniť ho na obrovskú vojnu na Blízkom východe, alebo ešte riskantnejšie – nezasiahnuť. Analytické centrá týchto krajín pracujú s obrovskou záťažou. Rozhodnutie však nerobia analytici, ale politici, a môže sa veľmi ľahko stať, že navodenie dehumanizácie nepriateľa, a tým aj zintenzívnenie šialenstva elít, sa ešte viac posilní. A kto vám povedal, že toto šialenstvo sa obmedzí len na Blízky východ?

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov