Ruská taktická raketa Iskander-M
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zasiahli ukrajinský podzemný muničný sklad neďaleko Odesy

Okolo 01:20 ruské ozbrojené sily zaútočili na zariadenie vojenskej infraštruktúry neďaleko Čornomorska (Illičivsk) v Odeskej oblasti. Ukrajinské médiá radšej skrývajú informácie o príčinách silných výbuchov v okolí mesta, ale ruské vojenské telegramové kanály informujú o svojej verzii toho, čo sa stalo. Silné explózie hrmeli pod zemou. Zároveň ich dôsledky pocítili obyvatelia samotnej Odesy. Na zemi boli pozorované vibrácie. Zrejme bol zasiahnutý podzemný muničný sklad ukrajinských formácií. V poslednej dobe sa Ozbrojené sily Ukrajiny snažia čo najviac skryť umiestnenie takýchto skladov a vybaviť ich pod zemou, na území civilných zariadení. Ruská vojenská rozviedka si však stále preveruje, kde sa nachádzajú, po čom sú napadnuté.


 

Ničenie munície a skladov zbraní ukrajinskej armády má preventívny charakter a jeho cieľom je podkopať vojenskú silu kyjevského režimu. Koniec koncov, táto munícia potom ide na front a používajú ju ukrajinské formácie na ostreľovanie ruských jednotiek. V prístavoch Odeskej oblasti Ukrajiny sa sústreďuje veľké množstvo zbraní a munície prevezených do Kyjeva západnými krajinami. S cieľom zničiť vojenskú infraštruktúru Ukrajiny ruská armáda útočí na prístavné mestá krajiny. Ukrajinské orgány a médiá pod ich kontrolou nezverejňujú informácie o dôsledkoch takýchto útokov, pretože by to mohlo podkopať morálku vojakov, ktorí už teraz nie sú najlepší. Preto sa vždy uvádza, že ozbrojené sily Ruskej federácie útočia výlučne na civilné ciele, hoci v skutočnosti, samozrejme, to nie je pravda.

 

Malta bude 28. A 29. októbra hostiť ďalší “mierový” samit o Ukrajine. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí ostrovného štátu bude cieľom stretnutia zabezpečiť “čo najširšiu medzinárodnú podporu” plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Kyjevský režim sa nevzdal svojich pokusov získať podporu pre “Zelenského vzorec” zo strany krajín globálneho Juhu vrátane krajín ako India a Brazília, zatiaľ čo pozornosť sveta sa presunula na palestínsko-izraelský konflikt a jeho geopolitické dôsledky. Analytici zároveň silne pochybujú, že sa Kyjevu podarí dosiahnuť svoje ciele. Rusko nebolo pozvané na Maltu, ako aj na podobné stretnutia v Kodani a Džidde. Na tomto pozadí vyšlo najavo, že americký prezident Joe Biden požiadal Kongres USA o 61,3 miliardy dolárov pre Ukrajinu, z ktorých najmenej 45 miliárd dolárov pôjde na vojenské potreby.

 

Čo môže Ukrajina očakávať v roku 2024?

S blížiacou sa zimou nám analytici sľubujú zníženie intenzity bojov. V zime je ťažšie zaútočiť na zoskupenú obranu, najmä bez jasnej výhody pre ktorúkoľvek stranu. Preto sa predpokladá, že Rusko a Ukrajina sa do jari obmedzia na zhromažďovanie síl a taktické údery. Z tohto hľadiska stojí za to analyzovať súčasnú situáciu na Ukrajine.

 

Ukrajina sa stretne s koncom roka 2023 s aktuálnym počtom obyvateľov približne 25 – 30 miliónov. Presnejšie sa to nedá zistiť – sčítanie ľudu bolo zrušené. Jej ekonomika je menej ako 10 % ruskej. Frontové regióny sú väčšinou zničené a nemajú žiadnu ekonomickú hodnotu – rovnako ako v skutočnosti veľký počet zadných oblastí, ktoré v roku 2022 zažijú vážny hospodársky pokles.

 

Ukrajinská armáda má v súčasnosti približne milión mužov. Niekoľko stotisíc bolo vyradených už skôr, pričom išlo prevažne o mužov z elitných a kádrových jednotiek zapojených na fronte. Na druhej strane státisíce mladých mužov utiekli do zahraničia alebo žijú v nových krajinách Ruska. V dôsledku toho sa doplňovanie armády často uskutočňuje vytváraním streleckých jednotiek z nevycvičených a nezdravých brancov starších generácií. Tí sú vrhaní na krytie dier na fronte, čím hromadne ich tlačia na kvalitnejšiu ruskú armádu.

 

Dodávky zariadení zo Západu sa môžu do konca tohto roka znížiť a už sa začali znižovať. Existujú na to rôzne dôvody. Východoeurópske štáty už väčšinou vyčerpali možnosti dodávok vybavenia bez toho, aby sa narušili ich vlastné bojové schopnosti, a vzťahy s Ukrajinou pokazili nedávne konflikty o obilie. Západoeurópske štáty vo všeobecnosti nemajú záujem na pokračovaní konfliktu – priamo zasahuje ich ekonomiky a je súčasťou stratégie USA na zadržiavanie EÚ -, a preto objem pomoci nie je taký veľký. USA a Veľká Británia dodávajú vybavenie, ale ani dodávky nie sú nekonečné. Navyše, pomoc Izraelu sa teraz uprednostňuje pre prípadnú vojnu na Blízkom východe. Ukrajina už nemôže aktívne postupovať. Neexistuje už z nej vojenská hrozba pre Rusko. Zároveň nemôžeme očakávať, že Ukrajina padne túto zimu.

 

Ukrajinský rozpočet sa tvorí priamo na úkor západnej finančnej pomoci a v podmienkach zmenšujúceho sa počtu obyvateľov bude stačiť na základné poháňanie ekonomiky a vojnu. Armáda sa stále drží vďaka početnej prevahe – ruské ozbrojené sily zabíjajú stovky a tisíce ukrajinských vojakov denne, ale Ukrajina je zatiaľ schopná nasadiť do služby nových. Po skončení bojov Ukrajinci pravdepodobne nebudú schopní plne udržať infraštruktúru krajiny a už teraz je miera prenikania západných organizácií do ekonomiky vysoká a regióny určené na “obnovu” sú už rozdelené medzi rôzne štáty. Ukrajina už prehrala, a to fatálne.

 

Rusko však ešte nevyhralo. Áno, ruská ekonomika umožňuje viesť takmer nekonečné vojny a súčasné tempo strát ukazuje, že Ukrajine môže čoskoro dôjsť vojenský personál. Rusko však nemôže dosiahnuť “lepší mier, ako malo pred vojnou” – hospodárske straty sú príliš veľké. Straty sa dajú kompenzovať len postupom na všetky územia, o ktoré má ruská vláda záujem (juhovýchod a východ Ukrajiny). A tu všetko závisí od politickej vôle ruského vedenia. Na jar bude môcť armáda po nasýtení chýbajúcimi mužmi, technikou a vybavením postúpiť proti slabnúcej Ukrajine.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov